Annonce
Elbobladet

Karina og Lin finder mundbind over alt: Brug nu skraldespanden

Karina Dyrvig (med rødt hår) og Lin Christina Severinsen elsker at gå lange ture. Men de er kede af at se mange mundbind smidt eller tabt i naturen. Foto: Peter Friis Autzen
38 mundbind på én gåtur. Det var høsten, da Karin og Lin forleden talte op på deres daglige gåtur. Så nu er det tid til en opsang, mener de.

Mundbind er restaffaldSnoghøj: De ligger på fortovet, på skovstien og på parkeringspladsen. De hænger i hækken eller flagrer fra en lavthængende gren på et træ. De vugger i vandkanten eller kommer flagrende hen ad gaden på en blæsende dag.

Mundbind. I massevis.

I Snoghøj har to vandre-begejstrede veninder fået nok.

- Det er ikke i orden, at så mange mundbind ender ude i naturen, siger Karina Dyrvig.

Synet af de mange bind har tændt noget temperament i hende - også lidt mere end i veninden, Lin Christina Severinsen, som ellers også ærgrer sig.


Uanset, om man taber dem eller smider dem: De hører til i skraldespanden. Saml dem op igen.

Karina Dyrvig


- Det er træls, men folk kan jo godt have tabt dem, uden at det er med vilje, siger Lin.

- Uanset om de er smidt eller tabt, så hører de ikke hjemme i naturen. Og man bør rydde op efter sig selv. Det andet er noget svineri, siger Karina.

Og det er Lin enig i.

Annonce

Vandrer hver dag

De to veninder går tur hver dag. Nogle gange en håndfuld kilometer, andre gange ti kilometer, og nogle gange helt op til 20 kilometer.

- Vi bruger i gennemsnit omkring halvanden time på det hver dag. Så går vi ture langs Lillebælt, eller inde på Fredericia Vold, eller ved Hindsgavl, eller ved Strib. Eller andre steder.

Så snart corona er ovre, vil de etablere et gå-fællesskab under navnet Lillebælt Natur Gå-klub.

Mange mundbind ender som henkastet eller tabt affald på gader, stræder og i naturen. Privatfoto

- Der er så mange skønne steder at gå tur. Men det er træls at se på det affald, der er smidt, siger Karina, som sågar har set folk smide mundbind fra sig med vilje. Blandt andet ud af bilvinduer.

Nogle gange tager de to veninder en plastikpose med for at samle mundbind på deres vandretur.

- Og vi har set, hvordan børnehaver tager på tur for at samle affald op på stranden og den slags. Det er dejligt, at nutidens børn får noget opdragelse, jeg selv og min generation ikke fik, siger Karina.

Annonce

Skraldespandene bugner

Selvom de to vandre-glade veninder hver dag ser tabte eller smidte mundbind i naturen, ender ganske mange bind faktisk, hvor de skal.

Det er i hvert fald oplevelsen kommunens folk, der arbejder med at tømme skraldespande i midtbyen.

- Selvfølgelig ser vi mundbind, der ligger på gaden. Men de fleste kommer faktisk i skraldespanden, siger Thomas Vad Holm, der er driftleder af Vej & Park.

Han og hans kolleger havde forventet at se et større mundbind-svineri i denne tid. Men det er ikke gået så slemt som frygtet.

Dog er der enkelte områder, hvor der ligger flere mundbind end andre steder. Blandt andet omkring banegården, fortæller Thomas Vad Holm.

Mundbind er restaffald

Ifølge Fredericia Kommune er engangs-mundbind at betragte som restaffald. Det betyder, at korrekt kasserede mundbind sendes til forbrænding.

På nationalt plan arbejdes der på at finde en metode til genanvendelse, oplyser affaldschef Vibeke Hviid.

Karina Dyrvig har samlet et henkastet mundbind op og smider det i en af skraldespandene ved det gamle færgeleje i Snoghøj. Foto: Peter Friis Autzen
Forleden talte Karina og Lin 38 mundbind på gaden og i naturen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Aprilsvejr!

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Toyota har medvind

Elbobladet

Se video: Sort sol angribes af høg

Annonce