Annonce
Elbobladet

Kig på din bolig inden du køber intelligente løsninger

Det behøver ikke koste dig en ny radiator, hvis du vil skifte til de intelligente termostater. De kan nemlig monteres direkte på dine eksisterende radiatorer – også de ældre af slagsen. (Arkivfoto)
Din boligtype kan være afgørende for, om du kommer til at spare penge ved at investere i smarte løsninger til din bolig.
Annonce

Det kan være fristende med et intelligent hjem, hvor du kan styre termostater og loftslamper gennem en app på din smartphone.

Men selv om du gør det for at spare penge og mindske energiforbruget, så er det langt fra sikkert, at det bliver resultatet.

- Når man bliver informeret om de her produkter, så synes mange, det lyder som en god idé. Men for nogle er det noget, man måske kun bruger i et par måneder, og så vil det være spild af penge og ressourcer, siger Henrik Bisp, der er energikonsulent og fagekspert i Videncentret Bolius.

I starten vil de fleste være flittige til at bruge det, men efterhånden glemmer man at justere temperaturen i appen eller opdatere den med familiens ugentlige rutiner.

Sker det, så har du formentlig erstattet ellers velfungerende termostater og lamper med de digitale løsninger uden formål, og det koster både penge og ressourcer.

Derfor bør du sætte dig ind i produktet og dets styresystem, inden du køber, så du er sikker på at investere i noget, du får brugt.

- Vil man skifte til intelligente termostater i hele sit hus, så kan det løbe op i 5-10.000 kroner, forklarer Henrik Bisp.

Og selv om du husker at udnytte de intelligente termostater og lamper, så er det alligevel ikke sikkert, at du kan spare mange penge på varme- og elregningen.

Annonce

Fin gevinst

- Nogle steder har det en fin gevinst, mens den andre steder vil være meget lille, siger Carsten Vejbjerg, der er energirådgiver i den uvildige rådgivningsvirksomhed EnergiTjenesten.

- Når det kommer til belysningen, vil der ikke være den store besparelse at hente ved at købe en smart løsning, da vi i forvejen har LED-pærer, fortsætter han.

Til gengæld kan der godt være en økonomisk gevinst, når det kommer til de intelligente termostater.

Ifølge Energistyrelsen kan du typisk spare 10 til 15 procent af energiforbruget ved at bruge intelligente termostater til opvarmning.

Her kan du gøre energiforbruget intelligent

  •  Intelligente termostater kan styre temperaturen i rummet ud fra en række kriterier. Typisk styrer du systemet via en app på din smartphone.
  •  Du kan eksempelvis slå automatiske nat- og dagtemperaturer til eller indstille termostaterne til ferietilstand, når du er væk.
  •  Derudover findes der flere og flere løsninger på markedet, hvor hele dit varmesystem bliver intelligent.
  •  Du kan eksempelvis koble radiatorer, gulvvarme og rumfølere sammen, så de samarbejder om at sikre en bestemt temperatur i rummet.
  •  Du kan også koble flere af hjemmets funktioner på ét system - eksempelvis varme, lys, vinduer, alarmer, dørlås og kameraer.

/ritzau fokus/

Men det er din opvarmningsform, bolig og vaner, der i sidste ende afgør, hvor meget det bliver.

- Man får den største effekt i en bolig bestående af lette materialer, der er dårligt isoleret og med utætte vinduer, siger Carsten Vejbjerg.

Her vil temperaturen nemlig langt fra forblive den samme hele tiden, og der kan det være en fordel, at man går ind og justerer.

- Men bor du i en tung bygning, der eksempelvis har gulvvarme og består af materialer som beton, så batter det ikke rigtigt, forklarer Carsten Vejbjerg.

Desuden skal du som udgangspunkt have et forbrugsmønster, hvor du er væk i flere dage, før det giver mening at sænke temperaturen på termostaterne.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Historisk rundgang i Trinitatis

Elbobladet

Frokostjazz i Tøjhuset

Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Facelifted Crossland uden X

Elbobladet

Et øjeblik: Holder stenen øje?

Annonce