En gammel koncert-optagelse fra Fredericia Teater har fået nyt liv, fordi Kim Larsen valgte, at netop dét sted havde den rette stemning.
Fredericia: Kim Larsens sidste pladeprojekt blev genudgivelsen af en 16 år gammel koncertoptagelse fra Fredericia. Undervejs i arbejdet med udgivelsen blev han så glad for optagelsen, at han valgte at genudgivelsen skulle være dobbelt så omfattende som den oprindelige live-udgivelse fra 2002.
Det fortæller Lars Bennike, der er chef for pladeselskabet Warner Musics såkaldte katalog - altså det allerede udgivede materiale. Han arbejdede sammen med Kim Larsen om projektet og fulgte Larsens beslutninger om at ændre projektets form. Og ultimativt også de efterladtes beslutning om at holde fast ved udgivelsen, selvom den faldt kort efter Larsens død og risikerede at ligne en "malke"-udgivelse - altså en ublu udnyttelse af den forstærkede interesse ovenpå sangerens død.
- Det her er absolut ikke en "malker". Vi har i to år arbejdet på at vinyl-udgive alt det af Kims materiale, der ikke allerede findes på vinyl. Nu var turen kommet til live-optagelserne fra Fredericia. Og Kim valgte selv, at den nye udgivelse skulle indeholde alle koncertens 32 numre - ikke kun de 15, der oprindeligt blev udgivet, siger Lars Bennike.
I 2002 udkom hele koncerten på dvd, men kun knap halvdelen på cd.
Lars Bennike, Warner MusicKim kunne godt lide lyden og stemningen i Fredericia Teater. Derfor endte udgivelsen med at være på 32 numre i stedet for 15.
Intim stemning i Fredericia
Kim Larsen turnerede i flere årtier og kendte derfor spillestederne som sin egen jakkelomme. Han vidste, hvilke koncertsale der lød godt, hvilke der så godt ud - og hvilke der både var gode for øjet og for øret.
- Kim valgte at indspille på Fredericia Teater, fordi det har en god og intim stemning. Publikum er tæt på, og lokalet er velegnet til at filme. Det var stedet, syntes han, forklarer Lars Bennike, der er begejstret for resultatet.
- Optagelsen er en bjergtagende samling af Larsens bedste. Både fra Gasolin-tiden, hans mange solo-sange og "Glemmebogen"-sangene, som jo er danske klassikere. Han spiller dem så godt, at mange er i tvivl, om sangene er hans egne eller andres. Men det betyder ikke noget, hvem der har skrevet dem. Det, der betyder noget, er, om det er godt. Og optagelsen fra Fredericia er skidegod, siger Lars Bennike.
Fredericia Dagblads koncertanmelder, Carsten Linde, er enig. Han overværede og anmeldte koncerten i 2002.
- Koncerten var rigtig god. Og når jeg lytter den nye udgivelse, er det som at være der igen, siger Carsten Linde.
- Den nye koncert-udgivelse yder koncerten langt mere retfærdighed end den gamle, og det er rart at vide, at Larsen selv brændte for at få den udgivet, fordi han kunne lide, hvad han hørte.
Projektet voksede
Oprindeligt var planen, at Fredericia-koncerten skulle udsendes som en tredobbelt vinyl-lp. Og ikke andet.
- Men da Larsen hørte materiale, ville han også udsende det på cd. Så det gjorde vi også. Med nyt cover og nye fotos fra aftenen i Fredericia, forklarer Lars Bennike.
Pladeselskabet udsendte en pressemeddelelse om den planlagte udgivelse få dage før Kim Larsens død.
- Vi offentliggjorde den kommende udgivelse om onsdagen, hvor Kim døde om søndagen. Vi overvejede at udskyde udsendelsen, men hans familie syntes, at vi skulle udsende den som planlagt.
Projektet med at vinyl-udsende det af Kim Larsens musik, der ikke allerede er ude på vinyl, fortsætter. Der mangler fire-fem plader.