Annonce
Elbobladet

Kom med ud at køre: Gamle militær-maskiner og godt sammenhold

To gange om ugen - og ved arrangementer i øvrigt - mødes en flok grej-glade mænd for at holde køretøjerne i Telegrafregimentets Historiske Samling kørende. På ElboBladet.dk kan du komme med ud at køre i den gamle, pansrede mandskabsvogn. Foto: Peter Friis Autzen

Telegrafregimentets Historiske Samling rummer et utal af historiske udstillingsgenstande og køretøjer. Og godt, gammeldags sammenhold.

Annonce

Fredericias: - Vi har en masse. Også meget mere, end vi egentlig har plads til, siger Erling Andersen med en blanding af begejstring og ærgrelse i stemmen.

Den tidligere kaptajn er daglig leder af Telegrafregimentets Historiske Samling, der holder til i en stor garage aller bagerst på Ryes Kaserne. Og når man går rundt i samlingen, forstår man både begejstringen og ærgrelsen: Her er så meget udstyr, historie og viden samlet, at man ikke kan undgå at blive begejstret. Men pladsen er trang, og man ærgrer sig over, at udstillingen ikke har bedre plads.

Den historiske samling voksede, da Bülows Kaserne for nogle år siden lukkede og sendte en del ekstra udstyr til udstillingen. Så nu er der indrettet nicher og huler i garagen for at få plads til det hele. Så snart man træder ind, kan man fornemme duften af velsmurte maskiner - en næsten kølig duft på en varm dag.

Telegrafregimentets Historiske Samling kan opleves på tre forskellige måder:


  • Tilmeldte hold kan få en rundvisning i samlingen af radio- og kommunikationsudstyr. Tilmelding kan ske på visit@tgrhs.dk.
  • Samlingens køretøj-del rykker ud til skoler eller arrangementer for at vise køretøjerne frem og fortælle om dem.
  • Samlingen har en udstilling i Den Gamle Hovedvagt på Landsoldatpladsen i Fredericia. Også her viser kustoder rundt og fortæller om grejet, som blandt meget andet tæller en af de legendariske, tyske Enigma-kodemaskiner fra Anden Verdenskrig. Udstillingen er åben onsdag i lige uger fra klokken 10-16.
Erling Christensen er daglig leder af samlingen. Han ved alt om samlingens store mængder af historiske radio-, lytte- og kode-udstyr. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Hallo, hallo!?

Samlingen har til formål at bevare og dokumentere de mange forskellige kommunikations-systemer og -metoder, telegrafregimentet har brugt gennem tiderne.

Her er blinkende lygter og signalflag. Her er også tromler til at trække telegrafkabler mange kilometer gennem terrænnet. Her er fjernskrivere, kodemaskiner, radioudstyr, antenner, telefoner og meget, meget andet. Og meget af det fungerer stadig.

Museet har også en russisk spionradio, som blev fundet ombord på en russisk coaster, der efter den kolde krig blev købt af et dansk rederi.

For de ikke-indviede kan det være svært at se forskel på alt udstyret, men med Erling eller en af de andre kustoder som guide kan man virkelig få noget at vide - og fornemme, hvordan kommunikationsudstyr har forandret sig gennem årene.

Meget af udstyret er skabt til aldrig at miste forbindelsen, og aldrig at kunne aflyttes af andre. Det betyder, at brugerfladen er milevidt fra en moderne smartphone. Og meget af grejet fylder som et mindre klædeskab. Eller et stort klædeskab.

Meget kan gå galt, når man kører en PMV. Alene i dette foto er der 13 gule advarselsskilte til føreren - som knap kan se dem, når først vognen er i bevægelse. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Køretøjer og kampvogne

En anden del af samlingen er dens køretøjer.

Da ElboBladet kommer på besøg, er de frivillige omkring samlingen i gang med at vende bæltet på en gammel pansret mandskabsvogn.

Det er tungt arbejde og kræver mange kyndige hænder for at lykkes.

Til sidst sidder begge larvefødder dog, som de skal, hvorefter vognen skal prøvekøres på Fælleden. Ikke alle skal med, men efter timers knoklen under sommersolen, virker en siddepause og en kold kildevand sammen med vennerne måske i virkeligheden også mere tillokkende end en rystende og larmende tur.

Lige nu har samlingen 15 veteranbiler og køretøjer, oplyser tovholder i den del af samlingen, Ib Bager. Samlingen tæller ligefra en gammel Nimbus-motorcykel til den seneste tilføjelse: En panser-jager M10 fra 1943.

Seneste skud på satmmen i den historiske samling er denne panserjager M10 fra 1943. Den kommer til at give holdet rigeligt med arbejde. Her er Ib Bager i gang med den indledende højtryksspuling. Foto: Peter Friis Autzen
Bælterne på larvefødder er meget tunge. Foto: Peter Friis Autzen
Den historiske samling har en udstilling i den gamle hovedvagt på Landsoldatpladsen. Her udstilles blandt andet denne Enigma-kodemaskine fra Anden verdenskrig. Foto: Peter Friis Autzen
Flemming Norup er chauffør i den gamle, pansrede manskabsvogn, som holdet har sat i stand. Foto: Peter Friis Autzen
Man skal holde godt fast, når PMV'en kører offroad. Se videoen på Elbobladet.dk. Foto: Peter Friis Autzen
Her er plads til ti mand. Men de skal ikke være generte. Foto: Peter Friis Autzen
En såkaldt "Mosegris" er blandt samlingens køretøjer. Den har fået sit kælenavn, fordi den altid sætter sig fast i mudder, forklarer Ib Bager. Foto: Peter Friis Autzen
Ib Bager holder udkik, mens Flemming Norup styrer. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce