Annonce
Elbobladet

Kom ukrudtet i haven i forkøbet med simple trick

Plant i rækker i køkkenhaven, så du bedre kan genkende ukrudt og nemmere kan fjerne det. Vær opmærksom på, at rækkerne ikke er for smalle, så der ikke er plads til planterne - og dig selv - når de bliver større. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Du burde allerede indlede kampen mod ukrudt i haven i efteråret, men det er også muligt at snyde ukrudtet nu, inden du planter og sår.

Tiden til at få jord under neglene i køkkenhaven nærmer sig, men det samme gør kampen mod ukrudt.

Vil du forebygge fremkomsten af de uønskede småplanter, kan du med fordel kultivere jorden med en kultivator eller en rive, inden du skal så og plante, fortæller Ulla Jakobsen, sagsbehandler ved Miljøstyrelsen.

- Lad derefter jorden ligge i to-tre uger. På den måde laver man et falsk såbed, hvor man lader, som om man har gjort jorden klar til plantning, og så vil ukrudtet spire frem.

Typer af ukrudt kræver forskellige strategier

Det er vigtigt at vide, om ukrudtsplanterne er flerårige og breder sig gennem jord, eller om de er enårige og frøsåede planter.

De bedst kendte flerårige ukrudtsplanter er kvikgræs, agertidsel, mælkebøtte, brændenælde, padderokke og skvalderkål.

Har flerårigt ukrudt taget over i et bed, vil det mest effektive være at overdække jorden helt med eksempelvis tyk sort plast eller materialer af tykt pap.

Overdækningen skal ligge minimum et halvt år, før man kan regne med, at alt ukrudt er dødt. Tæt plast må dog tages af i perioder, så jorden kan få luft og vand.

Derefter renses bedet for planterester og rødder, før det er klar til brug igen.

Etårigt ukrudt formerer sig udelukkende med frø og vil altid kunne finde et sted at spire, men er relativt nemt at holde nede. De bedst kendte former er hanekro, sort natskygge, liden nælde og fuglegræs.

- Derefter skal man kultivere igen, samtidig med at man planter og sår sine grøntsager. Ukrudtet har dermed opbrugt nogle af sine kræfter, inden man planter og sår, forklarer hun.

Desuden er det en rigtig god idé at plante i rækker, for så har du bedre overblik over ukrudtet, forklarer hun.

Læg kompost ud over jorden

Samme anbefaling lyder fra Anja Kelvin, anlægsgartner i Haveselskabet, som siger, at rækkerne også gør det nemmere at genkende ukrudtet.

Ifølge Anja Kelvin begyndte forebyggelsen af ukrudt faktisk allerede sidste år.

- Hvis man vil undgå ukrudt i sine bede, så skal man hvert efterår lægge cirka tre centimeter kompost ud over sin jord, efter at man har høstet de sidste afgrøder. Det lukker af for spiring af nye ukrudtsfrø, forklarer hun.

Anja Kelvin selv bruger sit eget og naboens græs- og haveafklip, ligesom hun klipper sine bregner i små stykker og spreder dem ud i et fint lag mellem bedene.


Hvis man vil undgå ukrudt i sine bede, så skal man hvert efterår lægge cirka tre centimeter kompost ud over sin jord, efter at man har høstet de sidste afgrøder. Det lukker af for spiring af nye ukrudtsfrø.

Anja Kelvin, anlægsgartner i Haveselskabet


Har du højbede, skal du også være opmærksom på den kompostjord, du bruger, pointerer Ulla Jakobsen.

- Har man lavet det selv, kan der være ukrudtsfrø i. Henter man det fra kommunens genbrugsplads, vil det ofte være varmebehandlet og derfor ikke indeholde særlig mange ukrudtsfrø.

- Alternativt kan man købe spagnum på planteskoler og i havecentre, for der er som regel heller ikke ukrudtsfrø i.

Ukrudtsduge kan godt bruges, siger Ulla Jakobsen, men de egner sig bedst til de steder i haven, hvor de skal blive liggende længe, for eksempel under fliser, i et rosenbed eller under småsten.

Annonce

Gå på knæ

Uanset hvor meget du forebygger, er det svært at undgå en smule ukrudt. Da kemisk ukrudtsbekæmpelse ikke er vejen at gå, er der ifølge Ulla Jakobsen primært én ting at gøre.

- Man må ned på knæ og luge. Gør det midt på dagen, hvor der er masser af solskin, for så visner planterne hurtigere.

- Afgrøderne vil på et tidspunkt nå en størrelse, hvor det skygger for ukrudtet. Men jo mere man roder i jorden, jo flere chancer giver man ukrudtet for at spire frem på ny, så i begyndelsen skal man se efter ukrudt flere gange om ugen, lyder det.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

Mystisk musikvideo fra Fredericia

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny genbrugsbutik i Prinsessegade: Sussi udlever retrodrømmen

Elbobladet

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Elbobladet

Mere liv i Vendersgade: Patienter rykker ind og ny restaurant er på vej

Elbobladet

Arkana kommer til sommer

Elbobladet

Nyt liv på vej i det gamle bøfhus: Succesfuld dessertcafé vælger Fredericia foran Odense, Herning og Aarhus

Elbobladet

Venner er gået sammen om at åbne tattoo-butik: - En fælles arbejdsdag er bedre end en dag derhjemme

Elbobladet

På den 2. side: Klar, parat, spis

Annonce