Annonce
Elbobladet

Kommentar: Hvor mange procent sætter du på Axeltorv?

Foto: Søren Gylling

I et ungdommeligt forsøg på at være sjov spurgte min hustru mig for år tilbage, hvor mange procent jeg satte på hende (hvor godt kunne jeg lide hende - inspireret af legen Sandhed, Procent eller Konsekvens, red.). Svaret var næppe det, hun ønskede. 99,9 lød det drilsk. Det var ikke just et svar, der behagede hende.

Et smil blev til en skuffelse. Hvorfor skulle den sidste promille lige mangle? Forklaring følger.

Debatten om udviklingen af Fredericias midtby er noget, der kan dele folk. Lav flere parkeringspladser. Få springvandet tilbage. Gør dit, gør dat.

Annonce

I denne tid er det Axeltorv, ElboBladet for alvor sætter under lup. En af byens perler er blevet til en stenørken, lyder den generelle holdning blandt de folk, jeg har talt med.

I det daglige er det da også påfaldende, hvor tomt torvet ser ud. Ja, det kan næsten virke, som om at det forkert at træde ud på torvet, når ikke der er torvedage, hvilket heldigvis stadig trækker nogle folk til.

Citat fra tekst

I det daglige er det da også påfaldende, hvor tomt torvet ser ud. Ja, det kan næsten virke, som om at det forkert at træde ud på torvet, når ikke der er torvedage, hvilket heldigvis stadig trækker nogle folk til. Samme tomhed kan man også opleve på J.B. Nielsens Plads, men her er der til gengæld lagt op til, at man krydser over torvet. Ryes Plads er begunstiget af at have en beværtning, som trækker mange udenfor.

Der mangler ganske enkelt noget, der indbyder til, at man bruger Axeltorv. Udfordringen er imidlertid, at man kan begrænse mulighederne for større arrangementer ved at placere ting midt i det hele.

En mulighed er at lave området til parkeringsplads med undtagelse af tidsrummene for torvedage. Selv ser jeg næppe dette som en mulighed. Godt nok kan parkeringsmulighederne  være trange i midtbyen, men ønsket er næppe flere biler i det centrale af bymidten. Her er i forvejen udmærkede, tidsbegrænsede muligheder for dem, som skal gøre deres indkøb i gågaden.

Selvom ønsket om at gøre Axeltorv til et attraktivt sted i byen er stort, kommer man ikke udenom et problem: Manglen på butiksliv ved pladsen.

Havde stueetagerne været fyldt med caféer og beværtninger, havde aktiviteten på torvet formentligt også set anderledes ud. I stedet er menneskemyldret centraliseret omkring Rådhuspladsen, hvilket er helt forståeligt. Det er jo her, mange folk shopper.

Når dét er sagt, må kommunen gøre noget for, at Axeltorv bliver mere attraktivt. Det behøver ikke nødvendigvis sværme med mennesker på torvet i det daglige, men kunne man da bare skabe lyst til at mødes og hygge sig på torvet, er man nået et stort stykke.

"Her går det godt"-jargonen er sund, når vi omtaler byens handelsliv, hvor nye butikker åbner i flæng. Men såvel som det er vigtigt at tale byen op, er det også nødvendigt at kigge på, hvad vi kan gøre for, at byen bliver endnu bedre.

Der er altid plads til en lille forbedring, begrundede jeg i sin tid over for min hustru, da den sidste promille manglede. Omvendt er det uperfekte også perfekt, så jeg har sidenhen valgt at runde op til 100. For Axeltorv er der til gengæld et stykke vej, før torvet kommer så højt op på min skala.

Det bliver spændende at følge udviklingen af midtbystrategien og ikke mindst høre politikernes holdning til såvel Axeltorv som resten af byen i den kommende måneds tid.

Her er både plads til sandhed, procent og ikke mindst konsekvens.

Annonce
Elbobladet

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Annonce
Elbobladet

Dilettant i Erritsø udsættes

Annonce
Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Så er spændingen udløst: Her er de nominerede til Byens Bedste Fredericia 2021

Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Elbobladet

Ny lokalkoordinator skal styrke indsats for psykisk sårbare

Elbobladet

Corona-presset brugsuddeler søgte medarbejdere på Facebook og fik overvældende respons: - Jeg er virkelig taknemlig

Elbobladet

Sidste chance for at indstille kandidater: Handels- og kulturlivet fortjener en hyldest, mener jurymedlem til Byens Bedste

Elbobladet

Koncert med Randers Kammerorkester

Elbobladet

Træt af at se tv i sofaen med din partner? Prøv dette i stedet

Elbobladet

Camilla knuser cancer med hjemmebag

Elbobladet

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Elbobladet

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Elbobladet

City Escape kommer til Fredericia: Vær med til at redde midtbyen fra en terrororganisation

Elbobladet

Årets hunde vil dele præmien med andre - eller i hvert fald noget af præmien

Annonce