Annonce
Elbobladet

Lær fra Danmarksmesteren: Lav byens bedste gløgg

Appelsin er et godt, men lumsk element i gløgg, fortæller sommelier Aers Henneberg. Appelsin giver en aromatisk sødme, som klæder gløggen, men appelsinernes hvide hinde indeholder mange bitterstoffer. Så smag til undervejs - og fjern eventuelt appelsinernes hvide hinder - før gløggen trækker. (Arkivfoto).
Sommelier Anders Henneberg anbefaler, at du dropper den søde sukkerbombe fra karton og i stedet laver en halvtør gløgg med fuld smæk på krydderierne.

Der er få ting, der luner, som varm gløgg på en kold vinterdag.

Faktisk kan du med fordel gå i køkkenet nu. Gløggen bliver nemlig kun bedre af lidt trækketid, forklarer Anders Henneberg, der er sommelier på gastrohuset Toldboden Seaside og vinder af DM i gløgg 2019 i kategorien "mest nyskabende gløgg".

- Man kan sagtens smage, om en gløgg har trukket eller ej. Jo længere tid, den trækker, jo mere dyb, afrundet og kompleks bliver smagen, siger han.

Annonce

Man kan sagtens smage, om en gløgg har trukket eller ej. Jo længere tid, den trækker, jo mere dyb, afrundet og kompleks bliver smagen.

Anders Henneberg, sommelier på gastrohuset Toldboden Seaside og vinder af DM i gløgg 2019

Anders Henneberg vandt sammen med makkeren Simon Sandberg Danmarksmesterskaberne i gløgg med en anderledes opskrift.

I stedet for at lave en lille portion gløggessens, som spædes op med en stor del rødvin, så lavede de omvendt en stor basisgløgg, som trak i 13 måneder på fad.

- Jeg foreslår, at man som privatperson laver en portion på to-tre liter og lader den trække køligt i tre-fire uger, siger Anders Henneberg.

Opskrift

Det vil sige, at du med fordel kan gå i gang nu:

Lav en base af 2,5 liter rødvin - gerne på den spanske drue garnacha.

Tilsæt en kvart liter portvin - gerne af typen ruby - og en kvart liter rom - gerne af typen Mount Gay eller Havanna treårs.

Tilsæt 1,5 gram kardemomme, 1 kanelstang, 3 laurbærblade, 2 gram enebær, 2,5 gram nelliker og 5 gram revet ingefær.

- Det er lidt atypisk at bruge rå ingefær i en gløgg, men det bidrager rigtig godt til varmen og krydderierne, siger Anders Henneberg.

Lad gløggbasen trække køligt i tre-fire uger i en ren beholder.

Annonce

Smagen udvikler sig

Husk, at smagen vil udvikle sig undervejs, tilføjer Malene Smidt Hertz, der er vinkyper, gløggproducent og diplomuddannet i vin og spiritus fra det prestigefyldte engelske vinakademi WSET.

- Der er rigtig mange smagselementer i gløgg. Alt fra kanel og vanilje til rødvin og portvin vil falde forskelligt ud fra år til år, siger hun.

Krydret vin

Gløgg er en varm drik fremstillet af vin, som typisk tilsættes brændevin, rom og eller cognac. Herefter krydres vinen - det kan være med kardemomme, kanel, nelliker, anis og appelsinskal.

Ordet "gløgg" stammer fra det svenske ord "glögg", som står for "glödgad brännvin" - altså glødet brændevin.

Den krydrede vin er ikke kun et fænomen i Skandinavien. Tyskland og flere andre lande i Alperne har en tilsvarende version - nemlig glühwein.

Vinen vil smage forskelligt fra producentland til producentland, og en økologisk vanilje er ofte  mindre smagsstærk end en konventionel vanilje, nævner Malene Smidt Hertz som eksempel.

- Så det er hverken, fordi gløgg skal gøres til en videnskab, eller fordi dyreste altid er bedst. Man skal bare vide, at der er forskel på råvarerne, og det vil komme til udtryk i smagen, siger hun.

Så smag dig frem undervejs i trækkeprocessen, lyder rådet.

Annonce

Del to:

Dagen før servering laver du gløggens del to: den krydrede sirup, tilføjer Anders Henneberg.

Den laves på en halv liter rødvin, 3,5 gram kardemomme, 1 kanelstang, 170 gram sukker, 4 spiseskeer ingefærjuice og en teske vaniliesukker.

Tilsæt skallen fra én appelsin, og varm op, til sukkeret er smeltet.

Lad det trække en dag, og passér det gennem et klæde.

Hæld det sammen med den store gløggbase, varm op, og server.

- Men undlad at hælde al siruppen i fra start. For hvis gløggen bliver for sød, så har du ødelagt de forudgående fire ugers arbejde, siger Anders Henneberg.

Samtidig vil gløggen ændre smagskarakter under opvarmningen.

Servér i vinglas for at sende varmen og krydderierne "op i næsen", som det hedder i fagsprog. Drikkes helst ved en temperatur omkring 70 grader.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Uventede gæster

Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Buster måtte på tobaksafvænning efter en tur til dyrlæge

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Elbobladet

På den 2. side: Send dit bud et smil på vejen

Elbobladet

Kim Sjøgren spiller til nytårskoncert med humor

Elbobladet

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

Elbobladet

Motion og hygge

Elbobladet

Tager over efter Søren Møller: Velkendt ansigt bliver leder af musicalakademiet

Elbobladet

Odenseaner fra Esbjerg rykker ind på chefpost i Fredericia

Elbobladet

Kanal-boss forelskede sig i Fredericia, forandrede Fredericia og forlader Fredericia

Elbobladet

Kæmpe butik åbner i Fredericia: Intersport er klar med dato for åbning

Elbobladet

Dessertsøstre måtte lukke café efter uvelkomment besøg i kælderen: - Vi vil være helt sikre, inden vi åbner

Elbobladet

Tre tricks giver garanti for knasende sprøde flæskesvær

Elbobladet

Sidste dag med genbrug på Prangervej: Winnie siger tak for sin gode arbejdsplads - men kan ikke flytte med

Elbobladet

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Elbobladet

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Elbobladet

Tre finaler og en sølvmedalje til riffelskytte

Elbobladet

Cykelbutik klar til åbning: Gamle indretningsmaterialer har fået nyt liv og værdi

Elbobladet

Morfin-byen: Fredericia-erfaringer kan føre til stramning af straffeloven

Elbobladet

På den 2. side: Dieseldunsten og den hvide chokoladefrø

Elbobladet

Guldmedaljer til Mai og Freja

Elbobladet

Præstens klumme: Demokrati af Guds nåde?

Elbobladet

Julegavekonvoj sætter kurs mod Rumænien: - Det bedste er at se de store lys i børnenes øjne

Annonce