Annonce
Elbobladet

Løvestrøgets forretninger puster liv i de tomme butikker

Indehaver af Din Tøjmand Sejersen, Henriette Sejersen, er blandt de første forretningsdrivende i Løvestrøget, som gågade-delen af Vendersgade hedder igen, der har sat ting i vinduerne i nogle af de tomme butikslokaler i Vendersgade. Målet er at skabe mere liv i gaden. Håbet er at gøre gaden mere attraktiv. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Butiksejerne i gågadedelen af Vendersgade, også kendt som Løvestrøget, er efter aftale med udlejerne i gang med at fylde de tomme butiksvinduer for at skabe mere liv i gaden. Det er endnu et initiativ efter møde med byudviklingskonsulenter.

Fredericia: Først skiftede gågadedelen af Vendersgade navn. Nu er forretningerne gået i gang med at puste mere liv i gadebilledet ved at lave udstillinger i de tomme butiksvinduer.

Målet er at skabe mere liv i gaden. Håbet er at gøre gaden mere attraktiv for kunder såvel som folk, der vil leje en af de tomme butikker.

Det er ét af de initiativer, der er sat gang i efter mødet med byudviklingskonsulenter for knap tre uger siden.

Annonce

Konsulenter fra BID - Business Improvement District - har i andre byer arbejdet med at forbedre handelslivet og miljøer med fokus på særlige kvarterer. Nu er turen kommet til gågaden i Vendersgade, som nu skal hedde Løvestrøget igen.

Fredericia Kommune har afsat 80.000 kroner til konsulenters assistance det næste år.

På mødet tidligere på måneden blev der nedsat to styregrupper, hvor en har fokus på gadens fremtoning. Efter aftale med de udlejere, der har tomme butikslokaler til leje i gågaden, er der begyndt at komme liv i de tomme vinduer.

Mødrehjælpens genbrugsbutik, der ligger overfor det nye lægehus Lægerne ved Løvestrøget, er en af dem, der har sagt ja til at være med til at skabe lidt liv i de tomme facader.

- Det er så fedt, at der er gang i alle de ting. Vi vil gerne være med til at få liv og sammenhold i gaden. Og så vil vi også gøre lidt opmærksom på os selv, for vi mangler frivillige, siger Lilli Thomsen, butiksansvarlig for genbrugsbutikken, der drives af frivillige kræfter.

Det er så fedt, at der er gang i alle de ting. Vi vil gerne være med til at få liv og sammenhold i gaden. Og så vil vi også gøre lidt opmærksom på os selv, for vi mangler frivillige.

Lilli Thomsen

Tatovør med på mere liv i gaden

Mødrehjælpen har endnu ikke fået fyldt deres plads i de tomme vinduer ud. En ting er dog sikkert. Organisationen, der hjælper udsatte familier, vil slå et slag for deres sag.

Den frivillige butiksansvarlige tilføjer:

- Vi kan mærke, at der kommer en del nye kunder til, når der sker noget i gaden. At lægehuset er flyttet herned, har givet nye kunder, som ikke vidste, at vi lå her.

I den anden ende af gaden har tatovørerne hos Engraved by hand også sagt ja til at stille noget i vinduet i de tomme butikslokaler overfor.

- Vi er med i Løvestrøgets facebookgruppe, men ellers deltager vi ikke i så meget af det, der foregår her, for vores kunder er ikke kun de lokale. Det er få, der kommer ind fra gaden og lige skal have en tatovering, siger Nikolaj Duus, mens forretningsmakkeren er i gang med at dekorere huden på en kunde.

Han tilføjer:

- Men det skader aldrig med lidt liv i gågaden, så det vil vi gerne være med til.

Som et led i BID-projektet i Løvestrøget, som gågade-delen af Vendersgade hedder igen, er de forretningsdrivende i gang med at udsmykke vinduer i nogle af de tomme butikslokaler. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter

Hvad tatovørerne sætter på de to hylder, de har til rådighed, ved de endnu ikke. Men det bliver nok billeder af de kunstværker, de laver på deres kunder.

Annonce

Vi lukker Vendersgade

Henriette Sejersen, indehaver af Din Tøjmand Sejersen, er sammen med modetøjsforretningen Ørntoft og Vega Garn blandt de første, der har udstillet i to af de tomme butikker.

- I en lang periode har Vendersgade været en udskældt gade – og det er, uanset om gadens butikker var fyldt op, eller mange stod tomme. Nu skal det positive frem. Så vi lukker Vendersgade og åbner for Løvestrøget. Og kunderne lægger mærke til, at der sker noget i gaden nu, siger Henriette Sejersen og tilføjer:

- Vi har altid haft et godt sammenhold i gaden, men der har også været stor udskiftning. Alle de nye tiltag er noget, der er med til at samle de nye tilkomne, og os, der har været her i længere tid.

Konsulenter: Succes i over 30 byer

BID-projekter arbejder med at løfte trængte handelsgader.

BiD står for Business Improvement District. Ifølge en beskrivelse på BID Danmarks hjemmeside har der været succes med BID-modellen i over 30 byer med at løfte handelslivet. Projektet får hjælp fra lokale - handlende og foreninger - til at til at gøre byen attraktiv.

"En by, der ikke udvikler sig er en by under afvikling. Hvis butikkerne først begynder at lukke, er det svært at tiltrække nye beboere, for hvem vil bo i en by uden butikker, spisesteder eller kulturliv? Det er her BID Danmark kommer ind i billedet," skriver de på hjemmesiden.

BID Danmarks direktør er Mikkel Niess, der blandt andet har en fortid som varehuschef i Føtex City i Fredericia.

BID Løvestrøget

Følgende initiativer er sat i gang efter kick off mødet i BID-projektet medio september:

Genindførelse af navnet Løvestrøget. Re-branding af gaden så man kommer væk fra polemikken om Vendersgade. Fokus på det positive.

Fælles platforme på de sociale medier Facebook og Instagram

Arbejde på at hente løvestatuerne, der tidligere stod midt i gaden, tilbage til gaden.

En styregruppe arbejder med gadens fremtoning, så den fremstår ren og pæn. Desuden skabe liv i de tomme butikslokaler.

En anden styregruppe arbejder med, hvordan man kan indrette gadens byrum med opholdsmuligheder.

Projektgruppen arbejder desuden på at få Fredericia Bymuseum til at lave en udstilling om byens og gadens historie til en af de tomme butikker.

Annonce

Ophold i byrummet

Initiativet om at have fokus på gadens fremtoning handler ikke kun om at skabe liv i de tomme butiksvinduer. Men også om at sørge for at gaden ser ren og pæn ud.

På første møde om udviklingen af gågaden i Vendersgade - nu Løvestrøget - blev der nedsat en gruppe, der skal arbejde på gadens fremtoning. Udsmykning af tomme butiksvinduer er et skridt. Gruppen sørger også for, at gaden fremstår ren og pæn ved at fjerne ukrudt, feje og vaske vinduer ved de tomme lokaler. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter

Så nogle af butiksejerne fejer ikke kun for egne døre i denne tid. De sørger så vidt muligt også for, at der er pænt og rent foran de butikslokaler, der ikke er lejet ud.

Den anden styregruppe, der blev nedsat tidligere på måneden, kigger på, hvordan man kan indrette byrummet. Her er afdelingsdirektør i Sparekassen Danmarks afdeling i Fredericia, Christian Jungmark og to af Fredericia Kommunes byplanlæggere i færd med at undersøge, hvordan man kan lave opholds- og legemuligheder i gaden.


Annonce
Annonce
Elbobladet

Vikingerne kommer til Fredericia

Annonce
Annonce
Elbobladet

Husker du målhundene Jonas og Soffi? Ib fra Snoghøj underholdt til byfester og på landets fodboldstadioner

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Springvand, toiletter og kunst efterlyses på Axeltorv: - Det er Danmarks kedeligste torv

Elbobladet

Her er ikke plads til ukvemsord og truende adfærd: 3000 mødtes til stor gaming-event

Elbobladet

Rejsecafé om en globetrotterfamilie

Elbobladet

Nyt spisested åbner snart i gågade: Henrik og Kevin vil skabe madoplevelser med hyperlokale råvarer

Elbobladet

VW er den største importør

Elbobladet

Vendersgades fremtid ligger også i fortiden: Butiksejer efterlyser fredericianernes historier om gågaden

Elbobladet

Livestreaming om pandemier i de sidste 200 år

Elbobladet

Præstens klumme: Et hjem til alle

Elbobladet

Droner boomer i popularitet: Disse regler skal du huske

Elbobladet

Ina og Louise sælger genbrugt kvalitetstøj: De vil inspirere folk til at tænke bæredygtighed ind i hverdagen

Elbobladet

Ugens hund: Jeg skal være jagthund, og jeg kan slet ikke vente

Elbobladet

Nu kan du let kæmpe for den lokale biodiversitet: Få en gratis pose med Fredericia-frø

Elbobladet

På den 2. side: Tågehorn!

Elbobladet

Martin vil skabe et unikt fællesskab blandt surfboards og god kaffe: Surfshop lukker op til nye og større lokaler

Elbobladet

Hvem skal have årets handicappris?

Elbobladet

Kendt cykelbutik flytter adresse: Får bedre plads og måske nye kollegaer

Elbobladet

Kageworkshop på biblioteket

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Byrådet satser millioner og går til filmen

Elbobladet

Mæglere har hænderne fulde af skilte: Men færre og færre boliger at købe i Fredericia

Elbobladet

Hyundai topper privat salgshitliste

Elbobladet

Sådan skal du lufte ud i vinterhalvåret

Annonce