Annonce
Elbobladet

Lad ikke arbejdspresset ødelægge din ferie

To arbejdsrelaterede ting, du gerne må tænke over, mens du ligger på stranden, er, hvad du er glad for i dit arbejde, samt hvad du gerne vil gøre mere af. (Arkivfoto)
Det kan være hårdt at vende tilbage til arbejdet efter ferien, men der er en række ting, du selv kan gøre for at sikre en mere glidende overgang.
Annonce

Kan du føle dig helt energiforladt ved tanken om, at din ferie er ved at være slut?

I så fald er det helt naturligt. Og det skyldes, at du netop har gennemlevet en periode på en eller flere uger uden det pres, du typisk oplever i hverdagen.

Det forklarer Janne Skakon, der er ekstern lektor i psykologi ved Københavns Universitet og har forsket i arbejdsmiljø og trivselsfaktorer.

- Vi mennesker har ikke lyst til at give slip på en situation som ferien, hvor vi selv har den maksimale indflydelse, forklarer hun.

Det vil ofte være tanken om, hvad det er for en arbejdsbyrde, du skal tilbage til, der tynger folk.

- Når man føler, man skal indhente en masse efter ferien, så kører man hårdt på, hvilket ikke er smart, da man hurtigt mister feriens gode effekter, siger Janne Skakon.

Derfor skal du allerede i løbet af ferien sige til dig selv, at det er okay, du ikke er i topform, lige når du vender tilbage, og at det tager tid at lande i arbejdet igen.

Gør dette, inden ferien begynder

Sørg for et godt autosvar til din arbejdsmail. Lav en henvisning til en tilgængelig kollega, da det betyder, der vil ligge færre opgaver til dig efter ferien.

Lav en overlevering til kollegerne på de ting, du ikke blev færdig med.

Få færdiggjort de opgaver, der skal afsluttes, og læg en plan for, hvor du starter, når du vender tilbage.

Hold fast i, at din arbejdsdag først begynder den dag, du møder ind på arbejde igen. Og fyld i stedet dine sidste feriedage ud med gode aktiviteter, så du ikke spilder dem på at gå i en mental venteposition.

- Hvis vi er sammen med andre mennesker eller i nogle rammer, der ikke minder os om hverdagen, så hjælper det os med at abstrahere fra tankerne om arbejde, siger Janne Skakon.

I rådgivningsvirksomheden Arbejdsglæde.nu har man gennem en årrække lavet målinger på arbejdsglæde blandt kunderne.

- De fleste danskere har heldigvis den højeste arbejdsglæde i august lige efter en sommerferie. Så størstedelen er gode til at få ladt batterierne op, fortæller Arlette Bentzen, der er konsulent i virksomheden.

Det ændrer ikke på, at du i ferien kan blive ramt af følelsen af at være bagud på forhånd - men du kan gøre noget for at undgå, at den følelse bliver for dominerende.

Fortæl dig selv, at det første du gør, når du møder ind, er at få et overblik over mængden af mails og opgaver, hvorefter du prioriterer dem.

Og undgå at tanken om, at det vil blive nødvendigt med et par lange dag i starten for at komme til bunds i det hele.

- Hvis man tænker, man skal have det hele lukket ned i de første uger, så kan man få stress på forhånd, og det er ikke optimalt, siger Arlette Bentzen.

Det kan også føles mere overskueligt, hvis du tilrettelægger din opstart, så du starter på en onsdag. På den måde er udsigten til weekend inden for rækkevidde.

Alternativt kan du sprede et par fridage ud, så du kører korte dage den første uge.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Baby-salmesang i Trinitatis Kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Din vin kan være sminket med kemi

Elbobladet

Opel sætter strøm til Vivaro

Elbobladet

Giv haven et eksotisk pift

Annonce