Annonce
Elbobladet

Lad madrassen gasse af før du lægger dig på den

Bliver din madras ved med at have en kemisk lugt, bør du tage en snak med forhandleren. (Arkivfoto)
Du skal ikke bare smide dig på din nye skummadras. Og du skal være varsom, hvis du overvejer at købe den fra en udenlandsk webshop.
Annonce

Du kan nok godt huske, da det bløde squishy-legetøj først var et kæmpe hit blandt børn - og siden blev trukket tilbage fra forretningerne på stribe på grund af skadelig kemi.

De bløde figurer er lavet af PUR-skum, og det gælder også nogle madrasser og puder. Og det overlap fik Miljøstyrelsen til i februar at begynde en undersøgelse af 20 madrasser.

Her viste en enkelt madras solgt på Amazon sig at indeholde skadelig kemi i for høje mængder. Og salget er derfor stoppet til det danske marked, oplyser Miljøstyrelsen.

- Vi udvalgte ni stoffer, som vi vurderer som værst for sundheden. Stofferne kan være luftvejs- eller slimhindeirriterende, siger Elisabeth Paludan, som er funktionsleder for afdelingen for kemikalier hos Miljøstyrelsen.

Annonce

Tre dage

I analyserne blev der fundet relativt høje koncentrationer af afgasning af cykliske siloxaner i løbet af de første tre dage. Herefter var det aftaget. Miljøstyrelsen vurderer, at produkterne ikke umiddelbart udgør en fare for forbrugerne derefter.

Til gengæld lyder det klare råd, at du lader skummadrassen afgasse i tre dages tid i et opvarmet rum med god udluftning.

Miljøstyrelsen har testet 20 madrasser

  • Miljøstyrelsen har testet 20 skummadrasser. Heraf var ti af produkterne til babyer og ti produkter til større børn og voksne.
  • Madrasserne blev undersøgt for VOC, som er volatile (det vil sige flygtige, red.) organiske forbindelser. De indgår i produktionen af PUR-skum og kan frigives fra materialet, især når det bliver klemt sammen og i forbindelse med varme.
  • Produkterne er derudover også blevet analyseret for ftalater og flammehæmmere. Her blev der identificeret lave koncentrationer og ingen overtrædelse af lovgivningen.

På den måde sikrer du, at det meste er afgasset, så du eller dit barn ikke ligger og indånder for store mængder.

Undersøgelsen er en stikprøve, hvor Miljøstyrelsen har forsøgt at udvælge både dyre og billige produkter. Men du kan altså godt have en model derhjemme, der ikke er testet.

Der er dog ikke grund til at være bekymret over modeller, der sælges af danske kanaler, vurderer Miljøstyrelsen.

- Som forbruger skal man vide, at hvis man går ind på en side fra udlandet, så er de ikke underlagt de samme regler som de forhandlere, der sælger inden for EU.


- Som forbruger skal man vide, at hvis man går ind på en side fra udlandet, så er de ikke underlagt de samme regler som de forhandlere, der sælger inden for EU.

Elisabeth Paludan, funktionsleder i Miljøstyrelsen


- Så vi kan ikke være sikre på, at de udenlandske hjemmesider ser på kemikalierne med de samme briller og håndterer det på samme måde, forklarer Elisabeth Paludan.

Annonce

Brug næsen

Hos Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler de generelt, at du undgår at købe legetøj, babyudstyr og børneudstyr på hjemmesider som Amazon, Wish, eBay, AliExpress, LightInTheBox og lignende.

Har du købt noget, er det også et godt råd at bruge næsen. For hvis du synes, produktet lugter kemisk, så er der nok en grund til det.

Lad produktet gasse af i et rum væk fra familien - og hvis det bliver ved med at lugte, så skal du nok overveje at gå tilbage og få en snak med forhandleren.

De kemiske stoffer, der afgasser fra madrasser eller andre produkter, fæstner sig til blandt andet støvpartikler i hjemmet.

- Sørg for at støvsuge regelmæssigt og lufte ud. Så skifter du luften, så kemikalierne i indeklimaet kommer ud, siger projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi Claus Jørgensen.

Luft ud to gange dagligt for at minimere mængden af kemi i hjemmet.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny bog om Skærbæk på vej

Elbobladet

Mad med mening

Elbobladet

Ny liste klar: Her skal du også bære maske eller visir i Fredericia

Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Mundbind er på plads mellem indkøbsvarer og skolebøger - efterspørgslen på smarte mundbind er stor

Elbobladet

Trinitatis Kirke har fået ny præst

Annonce