Annonce
Læserbrev

Lene så andre få stress - og så gik hun selv ned

Efter 33 år i Fredericia Kommune som pædagog og institutionsleder blev 60-årige Lene Christiansen for to år siden sygemeldt med stress for tredje gang. I foråret 2018 deltog hun første gang i et af TrivselsOrganisationens kurser, hvor hun fik hjælp til selvudvikling og nyt netværk.
Annonce

Fredericia: - Jeg har siddet med medarbejdere, der havde det som jeg, og sagt "gå hjem og pas på dig selv." Jeg glemte bare, at det gjaldt også mig selv.

Det er nu to år siden, at 60-årige Lene Christiansen blev sygemeldt - dels fordi hun var ramt af stress, dels fordi hun lider af fibromyalgi og Sjögrens syndrom, som er en kronisk gigt- og bindevævssygdom - begge sygdomme giver træthed, kroniske smerter og nedsat fysisk udholdenhed. Alligevel forsøgte Lene Christiansen at fortsætte i sit job som leder af en børnepasningsinstitution. Indtil hun gik ned med stress.

- Jeg er typen, der giver mig selv 250 procent på mit job. Samtidig fik jeg en ny diagnose, hver gang jeg gik til en lægeundersøgelse. Jeg havde kronisk træthed, og jeg var enormt presset på jobbet. Jeg følte i hvert fald ikke, at jeg kunne gøre mit arbejde godt nok, fortæller Lene Christiansen, som efter sin sygemelding blev afskediget efter 33 år i Fredericia Kommune i 0-6 års området. Først som pædagog, så souschef og de sidste 15 år som leder af en - nogle gange to - børnepasningsinstitutioner.

- Nogen tog beslutningen for mig, og det slog mit ud, selvom det var det rigtige for alle parter. Pludselig mistede jeg mit faglige netværk og min faglige identitet. "Hvem er jeg uden mit job?" Jeg røg ud i en depression, fortæller Lene om den meget svære periode for to år siden.

Annonce

Fandt nyt netværk

Lene fik god hjælp af psykolog samt venner og familie. Da hun har kroniske smerter, fik hun et 12 ugers kursus i stress- og smertehåndtering af den smerteklinik, hun er tilknyttet. Da psykologen slap hende, var Lene ikke færdig med at arbejde med sig selv. Så hun kontaktede TrivselsOrganisationen, som drives af frivillige kræfter og tilbyder gratis kurser i stress- og smertehåndtering.

- Det var ikke ny viden for mig, men jeg får noget ud af, at det bliver gentaget igen og igen, siger Lene og tilføjer:

- Det er ikke et behandlingsforløb. Det handler om selvindsigt. Vi får undervisning i selv at arbejde med stress og kroniske smerter - værktøjerne er de samme. Vi bliver introduceret til forskellige værktøjer, så kan man tage det, man kan bruge.

Udover introduktion til værktøjerne fandt Lene et nyt netværk. Et netværk af folk, der ved og forstår, hvorfor Lene ikke kan arbejde mere end seks timer om ugen og aldrig kommer til at arbejde på fuldtid igen.

Annonce

Har meget at byde på

- Det var tydeligt at mærke, hvor meget det betød for os deltagere at være med. Vi lavede en trivselsmåling, da vi startede, og da vi sluttede. Det var vildt, hvor meget vi rykkede os på de otte uger, husker Lene, der deltog første gang i foråret 2018.

En af de ting, Lene har arbejdet med de sidste par år, er erkendelsen af, at hun aldrig bliver raskmeldt, for hun kan ikke helbredes. Lige nu er hun i praktik seks timer om ugen hos STU, Særligt Tilrettelagt Undervisning, som er for 17-25-årige med faglige eller sociale udfordringer. Sidst på efteråret slutter praktikken, og så tager rehabiliterings-teamet over. De skal vurdere, om Lene skal i flexjob eller på førtidspension.

- Det er jeg afklaret med nu. Det er en erkendelsesprocess, jeg har været i gang med i halvandet år nu, siger Lene, som efter en lille tænkepause tilføjer:

- Jeg er der ikke helt endnu, for jeg synes stadig, jeg har meget at byde på - når jeg har energi til det.

60-årige Lene Christiansen gik for to år siden ned med stress efter hun i en periode havde forsøgt at takle arbejdspres og to diagnoser, der giver kronisk træthed og muskelsmerter. Hun har flittigt brugt sin have til at samle kræfter og komme oven på. I foråret 2018 fandt hun støtte og hjælp til sit videre arbejde med sig selv hos Trivselsorganisationen. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter

Stress i tal

35.000 danskere er hver dag sygemeldt på grund af stress

430.000 danskere har hver dag symptomer på alvorlig stress

1400 danskere dør hvert år af stress - det er knap 4 om dagen

14 milliarder kroner koster stress Danmark om året i form af sygefravær, udgifter til sundhedsvæsnet.

(Kilder: Stressakademiet, WHO, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Sundhedssstyrelsen m.fl)

Trivselsorganisationen

Tilbyder gratis undervisning i håndtering af stress og smerter til folk, der oplever stress og/eller smerter i deres hverdag.

Initiativtagerne er stressekspert, psykoterapeut og mastercoach, Louise Vælds, og mindfulnessinstruktør og NLP coach, Tina Eldrup Pedersen.

Næste hold starter mandag den 23. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ivan og den etbenede hane

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Hundeposer holder Bambi væk

Elbobladet

Fællessang med afstand

Elbobladet

Tur til Jelling og Albert i Vejle

Elbobladet

Jung kommer til byen

Elbobladet

Bysbarn viser fotokunst i Trinitatis

Elbobladet

Et liv i broget sammenhæng

Annonce