Annonce
Elbobladet

Lokal murer overrasket af 100 år gammel besked i muren

Det var i dette hjørne, at Finn Sparsø gjorde sig et noget usædvanligt fund. Inde i væggen var en flaske med en besked dateret 24. marts 1919 nemlig gemt. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Arbejdet til en kommende altan bød på en overraskelse for murer, der fandt en seddel i hulmuren. Sedlen var en besked fra 1919, som nu skal integreres i ejendommen som et minde om fortiden.
Annonce

Fredericia: ”Jeg smedelærling Karl Madsen født 9-4-1900 udlært 21-5-1919 hos Smedemester N. Madsen Fynsgade 11, Fredericia har installeret vand - gas og wc i denne bygning. 24-3-1919”.

Sådan står der på en seddel, som mureren Finn Sparsø fandt i en hulmur. For godt en uge siden var han ved at lave huller i murværket til en altan på Bajonetten 12, da han fik øjnene op for noget usædvanligt blandt støv og sten.

- Jeg havde lidt på fornemmelsen, at det var en flaskepost eller noget lignende. Den hang i noget bindetråd, som var godt rustent, forklarer Finn Sparsø, imens han med armene viser, hvor han fandt flasken, og hvordan det gik til, da han skulle have indholdet ud.

- Flasken gik til, da jeg skulle have fat i sedlen, for den var helt våd. Jeg forsøgte at få den ud med en pincet, som jeg brugte til at rulle papiret forsigtigt, så jeg kunne trække det op. Men det våde papir klistrede fast til glasset, forklarer Finn Sparsø, som derfor var nødsaget til at knuse flasken, hvis han ville blive klogere på indholdet.

Jeg havde lidt på fornemmelsen, at det var en flaskepost eller noget lignende. Den hang i noget bindetråd, som var godt rustent

Finn Sparsø, murer Sparsø Gruppen

Annonce

Historien vises frem

Sparsø Gruppen har været i gang med at istandsætte bygningen, der er opført i 1919, i knap fire måneder. Og når Finn Sparsø står på andensalen og kigger op mod det hul, som var flaskepostens gemmested, går tankerne på, hvor tilfældigt fundet er.

Skulle der ikke laves frithængende altaner i ejendommen, var fortidsfundet næppe blevet opdaget, ligesom flasken kunne være gemt et hvilket som helst andet sted i muren.

Og snakken om flaskeposten har været et samtaleemne hos Sparsø Gruppen, der ejer ejendommen. Derfor bliver der også gjort ekstra for at fortælle historien om fundet, når den nyrenoverede ejendom, der kommer til at rumme otte lejemål, efter planen bliver indflytningsklar til efteråret.

Hvordan sedlen bliver vist frem i praksis, er der stadig nogle måneder at tænke over, men idéen er nogenlunde klar.

- Vi har tænkt os at putte sedlen i en flaske og lave en belyst montre i opgangens væg, samtidig med at Finn laver en ny flaskepost, som kommer til at stå ved siden af, oplyser Jan Hempel Sparsø, som er direktør i Sparsø Gruppen.

Han håber samtidig, at man kan gengive sedlen i en ramme, så beboere og besøgende i fremtiden kan læse beskeden fra smedelærlingen Karl Madsen, som installerede vand, gas og wc i bygningen tilbage i 1919.

- Det er en historie, der ikke skal glemmes, konstaterer han.

"Jeg smedelærling Karl Madsen født 9-4-1900 udlært 21-5-1919 hos Smedemester N. Madsen Fynsgade 11, Fredericia har installeret vand - gas og wc i denne bygning. 24-3-1919" Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Sådan så flasken ud, da den blev fundet. Privatfoto
Efter planen skal der laves en montre i opgangens entré - til højre for opslagstavlen. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Finn Sparsø har én gang tidligere fundet en besked fra en tømrer i forbindelse med noget gulvarbejde. Her havde tømreren på bagsiden af et brædde skrevet, hvad han hed, og hvornår han havde lavet gulvet. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
I øjeblikket er der gang i totalrenovering af ejendommen, der ligger tæt på Kastellet. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Når ejendommen er istandsat til efteråret kommer udsigten ikke til at fejle noget. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce