Annonce
Elbobladet

Lovelyn støtter voldsramt kvinde: Nyt netværk hjælper kvinder med at få et nyt liv uden vold

Lovelyn Villanueva er frivillig i Qnet, som hjælper tidligere voldsramte kvinder. Hun har siden foråret været en fast støtte for en kvinde, som skal lære at stå på egne ben efter et forhold med en voldelig partner. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Siden maj har frivillige i Røde Kors' kvindenetværk Qnet hjulpet tidligere voldsramte kvinder i Fredericia. Og lige nu venter fire på at få hjælp. Filippinsk-fødte Lovelyn er en af de frivillige, som har givet en kvinde mod på at være en del af samfundet igen.

Fredericia: Sommerfuglene flaksede rundt i maven ved første møde.

- Hvad mon jeg kan gøre for denne kvinde og hendes børn, husker Lovelyn Villanueva, at hun tænkte, da hun skulle møde en kvinde, der havde levet i et voldeligt forhold og nu var klar til at flytte fra krisecenteret.

I maj kom Røde Kors’ kvindenetværk Qnet til Fredericia. Qnet er et netværk for tidligere voldsramte kvinder, der har brug for støtte til at starte et nyt liv på egen hånd, efter de har fået krisehjælp. Lige nu venter fire kvinder på hjælp, da Qnet mangler frivillige.

Annonce

Filippinsk-fødte Lovelyn er en af de frivillige, der har rakt en støttende hånd ud til fredericianske kvinder, der tidligere har levet i et voldeligt forhold og nu skal finde fodfæste i et nyt liv på egen hånd.

Lovelyn kom til Danmark som au pair for ti år siden. Først forelskede hun sig i landet, siden i sin mand. Selvom hun har både mand, barn, job, venner og familie, så har Lovelyn meget mere omsorg at dele ud af.

- Jeg har tidligere være frivillig på et krisecenter, og jeg vil hjælpe de kvinder og give dem lidt omsorg. Jeg har stor omsorg og forståelse for deres situation, fortæller Lovelyn, der også har været besøgsven og frivillig i Ældre Sagen.

Hun skynder sig at tilføje:

- Altså, jeg har ikke selv oplevet vold i et forhold. Men i Filippinerne voksede jeg op hos min oldefar, som var meget streng. Gjorde man noget forkert, fik man straf.

Som frivillig i Qnet er Lovelyn en form for udvidet besøgsven for den kvinde, hun er blevet matchet med. En besøgsven, som hjælper med praktiske ting i forbindelse med at starte et nyt liv på egen hånd. Det kan være hjælp til at kontakte banken eller pakke en flyttekasse ud. Lovelyn støtter også kvinden i at tage de første spæde skridt ud i en ny tilværelse ved at drikke en kop kaffe og lytte til hende. Bare være der for hende.

- Jeg er det første skridt på vej ud i nye netværker for kvinden. Du er den første, der holder kvinden i hånden, når hun skal ud ad døren første gang, siger Lovelyn Villanueva om sin rolle som frivillig i Qnet.

Okay at fortælle om dårlig dag

Lovelyn og de andre frivillige hjælper kun én kvinde ad gangen, så der er tid og overskud til hende. Og som udgangspunkt følger den frivillige kvinden i et år.

Allerede nu kan Lovelyn mærke, at hendes støtte har hjulpet kvinden. Den omsorgsfulde mentor bliver helt forlegen ved at fortælle om de roser, hun har fået af kvinden. Og hun bliver helt stolt, når hun fortæller, hvordan kvinden på knap et halvt år har fået gang i en ny tilværelse som enlig mor.

- Hun har fået mod på at komme tilbage til samfundet. Faktisk kan jeg mærke det ved, at hun har svært ved at finde tid til at mødes med mig, siger Lovelyn med et smil og tilføjer:

- Men så går jeg med hende, når hun skal hente børnene fra legeaftaler.

Lovelyn har afsat en formiddag hver uge, hvor hun skriver eller ringer til kvinden for at høre, hvordan det går. Både når det går godt, og hvis der er en dårlig dag.

- Jeg har lært fra min mand og hans familie, at det er okay at fortælle, når man har en dårlig dag. Det har jeg givet videre til hende, siger Lovelyn, der har brug for flere kolleger i det frivillige netværk.

Annonce

Kvinder på venteliste

Kvinder, der tidligere har været levet i et voldeligt forhold, kan godt selv henvende sig til Qnet for at få hjælp af en frivillig. Men oftest er det enten Fredericia Kommune eller krisecentret, der henviser kvinderne.

- Vi er lige nu i den frustrerende situation, at vi har fire kvinder, der venter på at få støtte, fordi vi mangler frivillige, fortæller Mette Ina Kortermann Jauch, der er udviklingskonsulent i Qnet.

Hun tilføjer:

- Og vi favner alle, der har lyst til at gøre en forskel for en kvinde.

Omkring halvdelen af de kvinder, der kommer på krisecenter, er af anden etnisk oprindelse end dansk. Det skyldes, ifølge udviklingskonsulenten i Qnet, at kvinder med udenlandsk oprindelse ofte har et mindre netværk end danske kvinder.

En dåbsattest, der er mere end 30 år gammel. Lyst til at hjælpe med praktiske ting og ellers bare lytte og være der for en anden. Og så en stor portion tålmodighed. Det er nogle af de egenskaber, Mette Ina Kortermann Jauch søger i frivillige til Qnet.

- De frivillige yder praktisk hjælp, måske som bisidder til et møde med kommunen eller ved at lave en madplan. Og så bygger de frivillige bro til andre netværk, siger Mette Ina Kortermann Jauch.

Netværket er pt kun for kvinder, men konsulenten ser gerne, at det på sigt udvides, så voldsramte mænd kan få sammen tilbud.

Annonce
Annonce
Elbobladet

El og plug-in udgør nu 40 procent af bilsalget

Annonce
Annonce
Elbobladet

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Yusuf åbner nyt pizzeria i næste uge: Han satser på egne opskrifter og god plads til spisende

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Vi var en storby i vikingetiden

Elbobladet

Efterårets store naturoplevelse: Sæson for krondyr i brunst

Elbobladet

Skobutik drejer nøglen om: Vil i stedet fokusere på nethandel

Elbobladet

Ny, lille kortfilmsfestival blev løbet over ende - der kom tusindvis af film ind fra hele verden

Elbobladet

Efter flere års skattejagt: Henry har endelig, endelig, endelig fundet sin skat

Elbobladet

Sensommerhaven: Få insekter og sommerfugle til at flokkes

Elbobladet

Musicalteater får konkurrence: Musik, dans og skuespil om verdenskendt stemme

Elbobladet

Ny æra for gågade: Vendersgade skal være Løvestrøget igen

Elbobladet

Læser I med, kvinder? Lingerikæde åbner butik i gågaden

Elbobladet

Disse tre ting opbevarer du muligvis forkert

Elbobladet

Flaskepost fundet efter 100 år i mur: Nu har den fået sin egen glasmontre

Elbobladet

Præstens klumme: Er det blevet tid til at smadre tallerkner?

Elbobladet

Surfshop i Kanalbyen udvider med sauna og stor café

Elbobladet

Brug dine overraskende kompetencer fra studiejobbet

Elbobladet

Lovelyn støtter voldsramt kvinde: Nyt netværk hjælper kvinder med at få et nyt liv uden vold

Elbobladet

Gavlhuset glæder sig til Kreative Dage

Elbobladet

Ugens hund: Måske har Ludwig en kyllingeknogle i maven

Elbobladet

Snart skal du købe din bil over nettet, forudser branchefolk

Elbobladet

Når man skal gennem mudder og vand - hvor gemmer man så sit guldglimmer til brug på målstregen? Ladies Mud Race er tilbage med smil, grin, skidt og motion

Elbobladet

Skær ned på dit usunde saltforbrug i maden

Annonce