Annonce
Elbobladet

Lyt i Søndervold: Nyt kunstværk giver parkgæsterne naturlyde, musik og lokale fortællinger i øregangen

Anlæggelsen af naturparken Søndervold i Kanalbyen er så småt gået i gang. Naturparken bliver et bredt, grønt bælte gennem den østlige del af bydelen og står færdigt omkring årsskiftet. Foto: Søren Gylling
Den københavnske kunstner og forfatter Amalie Smith skal kreere et lydværk til naturparken Søndervold. Det kan opleves fra januar 2022.

Fredericia: Den prisbelønnede kunstner og forfatter Amalie Smith skal udarbejde et lydkunstværk, hvor besøgende i Søndervold kan opleve musik og naturlyde og få indblik i Fredericias historie. Det oplyser Kanalbyen i en pressemeddelelse.

Som det er tradition i Kanalbyen, følger der ofte et nyt kunstværk, når nye bygninger opføres, og det gælder også anlæggelsen af Fredericias nye park Søndervold.

Fredericia Kommune og Kanalbyen i Fredericia, der sammen står bag naturparken, er blevet enige med den københavnske kunstner Amalie Smith om at samarbejde om et værk, der ikke kan ses, kun høres, og som blot kræver en smartphone og et headset.

- Lydværket vil tage udgangspunkt i Fredericia og i Søndervolds fortid og nutid – altså både stedets særlige historie og det, at man bygger en hel lille biosfære op fra grunden, som jeg synes er en meget spændende tanke, oplyser Amalie Smith i pressemeddelelsen med henvisning til de mange forskellige vækster, som parken skal rumme, og det dyreliv, som de tiltrækker.

Annonce

Nye lyde hver gang

Hun skal i de kommende måneder udarbejde et skitseprojekt til værket, men det står allerede nu klart, at det bliver en slags online-radiostation, som parkens gæster kan logge på via QR-koder på skilte og logge af, når de vil.

- Der kommer skiftevis naturlyde optaget i parken, ambient musik, interviews med folk fra Fredericia og mine egne tekster, som glider over i hinanden - og vekselvirkningen vil hele tiden forandre sig, fortæller Amalie Smith.

Lydværket skal nemlig styres af en algoritme, som afhængig af både årets og døgnets rytme styrer, hvilke lydsekvenser der skal aktiveres hvornår.


Der kommer skiftevis naturlyde optaget i parken, ambient musik, interviews med folk fra Fredericia og mine egne tekster, som glider over i hinanden - og vekselvirkningen vil hele tiden forandre sig.

Amalie Smith, kunstner


Men det er også planen, at mere uforudsigelige forhold som vejret kan spille ind i måden, som lydværket arter sig på. Datamaterialet er så stort, at man på to besøg i parken næppe vil høre det samme.

- Vi glæder os virkelig til samarbejdet med Amalie, som er en utrolig talentfuld kunstner og forfatter. Og så er det jo spændende, at man som parkgæst selv kan vælge værket til eller fra, i modsætning til hvis vi havde stillet en stor statue op midt i parken. Til gengæld oplever man måske værket mere intenst, når man vælger det til og får kunsten, musikken og historierne ind i øregangen, siger Kanalbyens projektdirektør Tim E. Halvorsen.

Annonce

Vandt Kronprinsparrets Stjernedryspris

Som et lydværk, der kan høres hvor som helst med en telefon, indgår projektet også i Kanalbyens ambition om at gøre oplevelser tilgængelige for alle, også hvis man for eksempel har nedsat syn eller førlighed.

Der er opført fire permanente kunstværker i Kanalbyen. Endnu et værk følger til efteråret, og dermed bliver det nye lydværk i Søndervold det sjette kunstværk, som realiseres i den nye bydel - efter planen i januar 2022.

35-årige Amalie Smith har blandt andet modtaget Kronprinsparrets Stjernedryspris i 2015 for sine litterære og billedkunstneriske værker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Børn synger salmer i det fri

Elbobladet

Præstens klumme: Aprilsvejr!

Annonce