Annonce
Elbobladet

Mønt-kunstner: Det er stort at se "sine" mønter i omløb

Morten Stræde er professor og billedhugger. Han har skabt motiver til to mønter, der cirkulerer rundt i Danmark. Foto: Alma Bille Stræde
Billedhugger og professor Morten Stræde ved, hvordan et motiv ender på ægte penge. Han har selv skabt to af Nationalbankens mønter.
Annonce

København: Billedhugger og professor Morten Stræde har været konsulent på nogle af Nationalbankens projekter omkring mønter og pengesedler. Og han har selv været kunstner på to mønter - en 20'er og en 10'er.

- Jeg har altid interesseret mig for kunst i det offentlige rum. Og mønter er jo i høj grad det offentlige rum, siger han.

Han var kunstner på 20'eren med Svaneke Vandtårn, der kom i omløb i 2004. Og han har flere gange mødt den i omløb.

- Det er sjovt at stå ved kassen i Brugsen og få min egen mønt i hånden, siger han og fortæller, at han nogle gange siger til kassedamen, at "den har jeg lavet!".

- Men så ser de gerne på mig med undren. De tror ikke på mig.

Han er fascineret af kontanters evne til at skabe en fælles fortælling om danskernes nutid og fortid.

- Det er spændende at arbejde med. Også selve den kunstneriske proces er interessant, siger han.

Morten Stræde er klar over ElboBladets forslag om at få enten Landsoldaten eller Fredericia Vold på mønt eller pengeseddel. Men han kan ikke udtale sig om idéen eller om mulighederne for at få den ført ud i livet.

Annonce

Store mønter bliver små

Når en kunstner er blevet udvalgt til at udforme en ny mønt, får vedkommende en forstørret mønt at arbejde på. Den er hundrede gange større end slutresultatet, og er ofte på størrelse med en frokosttallerken.

I denne "mønt" skal billedhuggeren skabe sit relief. Ud over en række sikkerhedsdetaljer er arbejdet også underlagt en række kunstneriske restriktioner. For eksempel er det meget begrænset, hvor dybt relieffet må være.

- Vi har kun to millimeters dybde at arbejde med. Det er ikke ret meget, men det pudsige er, at man efter nogen tid alligevel synes, at det er riiigeligt, siger han.

Mortens Strædes mønter viser Svaneke Vandtårn og naturfænomenet nordlys. Foto: Peter Friis Autzen

Når kunstneren er færdig, bliver der slået en prøvemønt i rigtig størrelse - altså en hundrededel af kunstnerens værk. Så nu er relieffet højst to hundrededele millimeter dybt. Alligevel kan det fremstå med mange detaljer og en fornemmelse af stor dybde.

- Normalt er billedkunstnere vant til at lave et prøveværk, som så forstørres op. Men med mønter er det omvendt, og det er altid interessant at se, hvordan værket kan ændre udtryk, når det kommer ned i rigtig møntstørrelse. Hvis ikke det fungerer, retter man til og slår så en ny prøvemønt, siger Morten Stræde.

Annonce

Samler ikke selv mønter

Man kunne måske tro, at en mønt-kunstner som Morten Stræde ville samle på mønter - eller i hvert fald sikre sig eksemplarer af sine egne mønter. Måske endda i glas og ramme. Men nej.

- Jeg har en rulle af 20'erne med Svaneke Vandtårn, som jeg aldrig har åbnet. Men "min" 10'er har jeg ikke et eksemplar af. Faktisk er jeg ikke sikker på, at jeg nogensinde har set den i omløb, siger han.


Det er sjovt at stå ved kassen i brugsen og få min egen mønt i hånden.

Morten Stræde


Hans 10'er indgår i Polar-serien og kom i 2009 med et motiv af naturfænomenet nordlys.

- Jeg har den ikke selv. Hverken i den almindelige udgave eller en samlerudgave - og det er ok med mig: Mønterne lever derude, og dét er mere spændende for mig, siger Morten Stræde.

Han glæder sig over at have været en del af processen med udarbejdelse af mønter og sedler.

- Mønternes motiver er jo skulpturel kunst - ikke noget, der bare er printet på en 3d-printer eller sådan noget. Og pengesedlerne er grafisk kunst af den højeste og fineste slags. Det har været fornøjelse at arbejde sammen med virkelig, virkelig dygtige kunstnere, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Drop-in-dåb i Fredericia Provsti

Elbobladet

En helt ny gammel motor

Elbobladet

Syng Sammen

Elbobladet

Lokal kunst i lokal bank

Elbobladet

Ny teknologi renser luften

Elbobladet

Treldevejens Genbrug er åbnet

Annonce