Annonce
Elbobladet

Mairs køkkenchef: - Flere vælger det grønne alternativ

- Hos os er der plads til alle - uanset om du er veganer, glutenallergiker eller kødspiser, siger køkkenchef hos Café Mairs, Pernille Skytte, der har været med, siden cafeen åbnede for seks år siden. Hos Cafe Mairs mærker de en øget efterspørgsel efter veganske og vegetariske alternativer til kødretterne. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Café Mairs mærker stigende efterspørgsel på deres veganske retter. Især op til jul er der efterspørgsel ud af huset.
Annonce

Fredericia: Op til den netop overståede jul har Café Mairs køkkenchef, Pernille Skytte, og cafeens crew mærket en stigende efterspørgsel på deres plantebaserede retter på menukortet. Ifølge Dansk Vegetarisk Forening har antallet af danskere, der vælger at leve af en plantebaseret kost, været støt stigende de sidste to år.

Og det kan de godt mærke på Café Mairs, hvor de har haft veganske retter på menukortet de sidste tre år. Især efter der i 2017 blev sat fokus på kødproduktionens påvirkning på klimaet.

- For fire år siden legede vi med tanken om at have plantebaserede retter på kortet som alternativ til det andet. Efterspørgslen boomer i 2017. Klimaspørgsmålet tager fat i folk, og samtidig står Casper Christensen og andre kendte frem og fortæller, hvorfor de spiser plantebaseret kost, fortæller Pernille Skytte og fortsætter:

- Det var en nem overgang for os, for vi havde leget med tanken inden. I og med at kunderne efterspurgte det mere, gik vi ind og kiggede på brunchen og andre retter på menukortet og fandt alternativer til de animalske dele af retten.

Mairs veganske romkugler

Da Café Mairs holder lukket mellem jul og nytår, deler køkkenchef Pernille Skytte opskriften på cafeens veganske og glutenfri romkugler.

Så kan du selv lave lidt sødt til kaffen, hvis du vil prøve et plantebaseret alternativ.

Du skal bruge:

200 gram rosiner eller dadler (udblødes i varmt vand)

1 dåse kidneybønner

2,5 dl havregryn

3 dl rom

1 tsk vaniljesukker

6 spsk kakaopulver

2 spsk hindbærmarmelade

1/2 tsk salt

2 spsk kokosolie

Blend alle ingredienser.
Sæt på køl i minimum 30 minutter

Rul massen til kugler - og pynt.

Annonce

Plads til alle

For tre år siden kom én vegansk ret, som ikke er en salat, sandwich eller supper, på menukortet. I dag er flere plantebaserede alternativer på kortet, hvilket gør Café Mairs til det spisested i byen, hvor vegetarer og veganer har mest at vælge imellem.

Selvom cafeejer Eva Mairs er vegetar, og køkkenchefen selv spiser overvejende vegetarisk, er der ikke planer om, at cafeen dropper de animalske fødevarer helt.

- Vi promoverer os som cafeen, hvor der er plads til alle. Vi vil gerne gøre mere ud af det, så vi kan tilbyde et måltid og ikke bare en salat eller sandwich til de, der ønsker et plantebaseret alternativ, men vi vil også have tilbud til kødspiserne. Vi vil gerne være det sted, hvor alle i familien kan spise sammen, uanset om man spiser kød eller plantebaseret kost, siger Pernille Skytte, der har været hos Café Mairs, siden den åbnede for seks år siden.

Annonce

Bevidsthed om valg

Køkkenchefen har i løbet af de sidste par år flere gange taget fejl, når granvoksne mænd, som, hun svor, ville bestille wienerschnitzel med hele svineriet, har bestilt cafeens veganske ret Viva las Vegan. Og hver gang, hun ikke kan skue hundene på hårene blandt kunderne, bliver hun glædeligt bekræftet i sin tese om, at frit valg er bedre end skræmmekampagner og tvang. Og valg er nødvendige - i forhold til klima og i forhold til dyrevelfærd.

- Som forbrugere er vi nødt til at tage valg. Som restauration er vi nødt til at give folk mulighed for at tage et aktivt valg. Vi behøver ikke tage frikadellerne fra mormor og morfar, men vi skal give dem muligheden for at vælge andre alternativer, siger Pernille Skytte og tilføjer med et glimt i øjet:

- Og det skal ikke gøre ondt på folks pengepung, at de er allergiske overfor nogle fødevarer, eller fordi de har besluttet at gøre noget for klimaet eller dyrevelfærden gennem deres kost.

Flere spiser grønt

Hvor mange spiser mindre kød?

58 procent af danskerne ønsker at spise mindre kød. Blandt unge mellem 18 og 34 år er andelen 72 procent.

I 2019 har 30 procent af danske familier mindst én kødløs dag om ugen. Det er 2 procent flere end i 2017.

Hvor mange vegetarer og veganer?

I dag lever 14 procent - svarende til 800.000 danskere - som flexitar, pescetar, vegetar eller veganer.

2,5 procent af danskerne lever af en vegetarisk eller vegansk kost, hvilket svarer til 140.000 danskere. Det er en stigning siden 2017, hvor 1,8 procent danskere levede vegetarisk eller vegansk. Af de 140.000 danskere anslår Dansk Vegetarisk Forening, at cirka 35.000 spiser vegansk.

Hvad er forskellen på vegetar og veganer?

Veganer: spiser ikke kød, æg, mejeriprodukter

Vegetar: spiser æg og mejeriprodukter - ikke kød

Flexitar: spiser indimellem kød, men overvejende plantebaseret kost

Pescetar: vegetar, som udover æg og mejeriprodukter også spiser fisk

(Kilde: Dansk Vegetarisk Forening)

Der tilberedes mere og mere grønt i Café Mairs køkken, hvor Pernille Skytte er 'queen of the kitchen', som der står over døren til køkkenet. Hos Mairs mærker de, at tendensen til at flere danskere vælger kødet fra også er gældende i Fredericia. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce