Annonce
Elbobladet

Mangeårig Axeltorv-ildsjæl håber på lysere tider: - Torvet har været fyldt med masser af mennesker

- Jeg synes ikke, at jeg er sur og gammel. Tværtimod ønsker jeg det bedste for torvet, og at der sker en masse aktiviteter, for torvet står mig virkelig nært, siger tidligere tovholder og formand for Axeltorv Lauget (nu Axeltorvs Venner) Kaj Johnsen. Han har det bedst, når han er med, hvor det sker, hvis snakken falder på hjertebarnet Axeltorv. I øjeblikket er han til gengæld, hvad han betegner som på sidelinjen. Dét til stor ærgrelse for hovedpersonen selv. Han er til gengæld åben for at hjælpe butikker og foreninger, der vil skabe liv på torvet - så længe man ikke modarbejder Axeltorvs Venner. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
En markedshal og en scene er blandt de ønsker, Kaj Johnsen har for Axeltorv. Selv har han brugt hundredvis af timer på at skabe liv på torvet, og han gør det fortsat gerne. Så længe han ikke modarbejder torvets venneforening, han tidligere var en del af.

Fredericia: - Jeg synes, debatten i øjeblikket er uretfærdig, for den fokuserer kun på, hvordan det er i dag, og ikke, hvad der har været.

79-årige Kaj Johnsen sidder tilbage med en ambivalent følelse, når han i de seneste uger har læst med i ElboBladet, efter at byens lokale ugeavis har sat fokus og skabt debat om fremtiden for Fredericias største torv.

For Kaj Johnsen er torvet ikke blot en stenørken, som det flere gange er blevet nævnt i debatten. Det er minderne om de gode oplevelser, store fejringer og livet på torvet, han bedst husker. Derfor har han kontaktet avisen for at give sit besyv i debatten om torvet, han selv har en lang historik med.

Annonce

- Jeg synes, det er skidesynd, at det kører, som gør for Axeltorv i øjeblikket. Siden Axeltorv Lauget blev startet i 2008 har vi kørt og arrangeret marked, koncert og lignende. Derfor synes jeg, det er et forkert billede, der bliver tegnet af torvet, når folk siger, at det længe har været tomt. Det har været fyldt med masser af mennesker, pointerer han.

Markedshal og scene

Selv var han formand - eller tovholder, som han betegner det - gennem mange år for foreningen, der i dag har skiftet navn til Axeltorvs Venner. Som avisen tidligere har skrevet satte et dramatisk formandsskifte i marts imidlertid en stopper for hans engagement i foreningen, som i dag har entertaineren Jens Østergaard som formand.

Bestyrelsesmødet ønsker Kaj Johnsen ikke at gå nærmere ind i. Formålet med at stå frem er ikke at skabe yderligere splid mellem ham og foreningens nuværende medlemmer, understreger han.

Man kunne godt gøre torvet mere spændende i det daglige, men det kræver jo, at der er noget at komme efter. For år tilbage blev der snakket om en markedshal, og det, syntes vi i lauget, ville være interessant.

Kaj Johnsen, tidligere formand for Axeltorv Lauget

Tværtimod ønsker han såvel foreningen som Axeltorv det bedste i fremtiden, og derfor håber han også, at der bliver sat gang i udviklingen af torvet.

- Man kunne godt gøre torvet mere spændende i det daglige, men det kræver jo, at der er noget at komme efter. For år tilbage blev der snakket om en markedshal, og det, syntes vi i lauget, ville være interessant, foreslår han og uddyber:

- Hvis den bliver den bygget stor nok, kan torvehandlerne komme derind, samtidig med at man kan lave aktiviteter, når der ikke er torvehandel. Omvendt behøver den ikke fylde mere end en fjerdedel af torvet, for der skal være plads til mange forskellige ting.

Ligesom Jens Østergaard nævner han også en stationær scene som et bud, der har været oppe at vende i torvelauget, dengang Kaj Johnsen var medlem.

- I Middelfart er der sådan én på torvet ved Guldkronen. Scenen er fantastisk og skaber masser af liv, pointerer Kaj Johnsen.

Annonce

Utallige minder

Avisudklippene fra årenes løb viser han stolt frem. "Centrum er rykket mod øst" står der på en af dem, efter Føtex City og H&M åbnede butik i 2013.

- Og det her er fra den sidste optræden, vi havde i 2020, hvor Klaus (fra Klaus & Servants) og hustruen Karin, der havde ejet Den Lille Hornblæser ved torvet, kom og spillede. Det var fantastisk eftermiddag, erindrer den 79-årige fredericianer, som tidligere har boet ud mod torvet.

"Centrum er flyttet mod øst", står der blandt andet i et af Kaj Johnsens avisudklip. Gennem årene har han lystigt klippet i ElboBladet og Fredericia Dagblad, når der har stået noget om Axeltorv, hvor han har været involveret. Det er blevet til mange avisartikler i tidens løb. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

I dag bor han et stenkast derfra i den tidligere Købmagergades Skole, hvor han i sin tid havde sin skolegang. Skolen er siden blevet omdannet til lejligheder.

- Som barn gik jeg ned på torvet, når vi havde fri i skolen om eftermiddagen. Så afleverede jeg varer for kromanden, mens jeg i december måned gik ud med juletræer for kunderne. Den del eksisterer godt nok ikke længere, konstaterer Kaj Johnsen, som også ærgrer sig over, at kræmmermarkederne første lørdag i måneden er blevet fortid på det seneste.

På computeren har Kaj Johnsen gemt en hel del billeder fra musik og kræmmermarkeder, der er blevet afholdt på Axeltorv. - Vi har altid haft mellem 40 og 50 kræmmere på Axeltorv i den første lørdag i måneden. I alle år har vi fået 57.000 kroner af kommunen om året til at arrangere det, og de penge har slået til, fortæller han. Med tiden er kræmmermarkederne dog forsvundet fra Axeltorv. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

- Når jeg møder de gamle kræmmere på mine gåture, får jeg at vide, at jeg skal få gang i noget igen, men det kan jeg ikke. Jeg vil under ingen omstændigheder modarbejde Axeltorvs Venner, selvom jeg er ude af foreningen, siger Kaj Johnsen.

Hvorfor vælger du ikke blot at arrangere noget uden nødvendigvis at modarbejde Axeltorvs Venner?

- Det kan jeg ikke tillade mig. Så længe Axeltorvs Venner eksisterer, er det dem, der står for det. Jeg kan godt lave noget på J. B. Nielsens Plads, hvis nogen beder mig om det, men det er på Axeltorv, at jeg har lagt mit hjerteblod, konstaterer Kaj Johnsen.

Annonce

Håber juletradition fortsætter

Kaj Johnsen ønsker ikke at gå nærmere ind i, hvorfor han ikke kan slå en streg over, hvad der er sket og vende tilbage til torveforeningen. Det bunder dog dybere end blot generalforsamlingen, der førte til, at han tog sin jakke og gik, samtidig med at han stoppede sit engagement i foreningen.

- Lige nu står jeg på sidelinjen, og det er vildt svært. Ligesom en fodboldspiller har jeg det bedst med at være på banen. Men jeg håber, der sker noget på torvet, og jeg vil hjertens gerne være behjælpelig, hvis jeg kan hjælpe foreninger eller butikker med at skabe liv på torvet. Så længe det ikke modarbejder Axeltorvs Venner, siger Kaj Johnsen

Ligesom en fodboldspiller har jeg det bedst med at være på banen. Men jeg håber, der sker noget på torvet, og jeg vil hjertens gerne være behjælpelig, hvis jeg kan hjælpe foreninger eller butikker med at skabe liv på torvet. Så længe det ikke modarbejder Axeltorvs Venner.

Kaj Johnsen, tidligere formand for Axeltorv Lauget

- Vil eksempelvis Trio (spisested samt internetcafé ved Axeltorv) skabe liv på torvet, støtter jeg gerne op og hjælper til. Men jeg går ikke ind som selvstændig aktør på Axeltorv, pointerer han.

Én tradition håber han især vil blive holdt ved lige; den årlige juletræstænding, der foregår sammen med de lokale børnehaver og dagplejere.

- Jeg håber, men ved ikke, om Axeltorvs Venner har midler til at arrangere det. Jeg synes i hvert fald, det er synd, hvis ikke de 350 børn, som plejer at komme, får mulighed for at danse om juletræet, siger Kaj Johnsen.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

City Escape kommer til Fredericia: Vær med til at redde midtbyen fra en terrororganisation

Elbobladet

Ny lokalkoordinator skal styrke indsats for psykisk sårbare

Elbobladet

Sidste chance for at indstille kandidater: Handels- og kulturlivet fortjener en hyldest, mener jurymedlem til Byens Bedste

Elbobladet

Årets hunde vil dele præmien med andre - eller i hvert fald noget af præmien

Elbobladet

Koncert med Randers Kammerorkester

Elbobladet

Brugs skifter navn og koncept: Nye varer på hylderne og udsigt til markante prisfald

Elbobladet

Træt af at se tv i sofaen med din partner? Prøv dette i stedet

Elbobladet

Camilla knuser cancer med hjemmebag

Elbobladet

Ny cykelforretning åbner i vestbyen: - Vi vil skille os ud

Elbobladet

Erfaren fynbo åbner ny køreskole i Fredericia: - Det er da her, jeg skal være

Elbobladet

Præstens klumme: Tid er liv, og livet bor i hjertet

Elbobladet

Se de mange billeder: Fredericia har ofte stået på dronningens visitliste i 50 år

Elbobladet

Hvor der er en vilje er der en vej - også for orblinde

Elbobladet

Guldsmed flytter til gågadens smykkecentrum: - Jeg glæder mig så meget

Elbobladet

Støtten til det lokale handels- og kulturliv betyder meget for jurymedlem: - Fredericia har alt, hvad vi har brug for

Elbobladet

Mange kommer til skade: Disse farer lurer på legepladsen

Elbobladet

Pingvinerne fra volden er væk igen: Hemmelig kunstner har mere end bare smil i tankerne

Elbobladet

Malene led af angst og depression: I dag hjælper hun frivilligt andre i samme situation

Elbobladet

Det lokale handelsliv har udviklet sig til det bedre, mener jurymedlem til Byens Bedste

Elbobladet

Uventede problemer lurer på årets skiferie

Elbobladet

Susan kan fejre 45 år i samme sportsbutik: - Jeg har aldrig overvejet at lave andet

Annonce