Annonce
Elbobladet

Mange grønne gadgets er spild af penge

Hvis du vil udnytte den grønne energi og samtidig opnå en mærkbar økonomisk gevinst, så bør du installere solceller på taget. Sådan lyder det fra Jens Wenzel Andreasen, der er professor på Institut for Energikonvertering og -lagring ved DTU. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hvis du vil opnå en økonomisk gevinst og mindske energiforbruget, så er det ikke de små grønne gadgets til boligen, du skal gå efter.
Annonce

En dekorativ solcellelampe eller et terrassebord bestående af solcellepaneler. Der findes mange grønne gadgets, som du kan købe til din have eller bolig.

Men hvis du er ude efter at spare penge på elregningen og bidrage til et mindre energiforbrug, så er gadgets som disse ikke den rette løsning.

- De små løsninger giver måske en god følelse i maven, men objektivt giver de meget lidt i det store billede - også selv om man summerer dem op, siger Jens Wenzel Andreasen, der er professor på Institut for Energikonvertering og -lagring ved DTU.

Som eksempel nævner Jens Wenzel Andreasen en udendørs solcellelampe, der typisk producerer mindre end en watt strøm, mens den mindste LED-pære i huset forbruger cirka to til tre watt.

Hvis du producerer en watt i 1000 timer, så har du lavet en kilowatt-time, og den koster maksimalt 2,5 krone.

- Så solcellelampen skal have kørt i 1000 timer, før den har tjent 2,5 krone til dig. Det er ingenting, forklarer Jens Wenzel Andreasen.


Solcellelampen skal have kørt i 1000 timer, før den har tjent 2,5 krone til dig. Det er ingenting.

Jens Wenzel Andreasen, professor på Institut for Energikonvertering og -lagring ved DTU


- Hvis det skal batte økonomisk og ressourcemæssigt, så skal man have solceller på taget, fortsætter han.

Han nævner desuden en minivindmølle i haven, som formentlig også vil kunne give et lille bidrag. Men til gengæld er det en større investering og kræver en beliggenhed, hvor det blæser meget.

Annonce

Brug gamle spareråd

I stedet for de grønne gadgets bør du gå efter at fylde din bolig og have med energibesparende pærer og ellers leve efter de gamle spareråd.

- Man skal hellere tage nogle fravalg frem for tilvalg, siger Jens Wenzel Andreasen.

Tag kortere bade, spar på det varme vand, og lad være med at købe et dobbelt så stort køleskab, som du reelt har behov for.

Vindmøller

Er du privat husejer og ønsker at lave grøn strøm med en vindmølle, kan du som udgangspunkt vælge mellem en mikro-, mini- og husstandsvindmølle.

Mikro- og minivindmøller kan opsættes på dit tag og kan afhængigt af effekten og placeringen give en besparelse på omkring 1000 kroner årligt. De anbefales dog kun som et mindre supplement til eksempelvis kolonihaven eller sommerhuset.

En husstandsvindmølle koster mellem 30.000 og 400.000 kroner, og de største og mest effektive kan i vindrige områder generere mere end halvdelen af dit elforbrug.

Det kan dog være fornuftigt nok med soldrevne havelamper, hvis du alligevel har et behov for belysning på terrassen, forklarer Henrik Bisp, der er energikonsulent og fagekspert i Videncentret Bolius.

- Men man skal ikke fylde hjemmet med alle mulige små selvstændige ting, der kører på solceller og hvert sit system, fortsætter han.

Annonce

At lade være med

I stedet skal du spørge dig selv, om det er et apparat, du har brug for, eller om du kan klare dig uden.

- At lade være med at købe den slags er også en måde at spare penge og undgå et unødvendigt ressourceforbrug, siger Henrik Bisp.

Undersøg desuden markedet grundigt, for selv om mange ting fungerer fint, så florerer der også en del dårlige kopiprodukter, advarer Henrik Bisp.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ny bog om Skærbæk på vej

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Ny liste klar: Her skal du også bære maske eller visir i Fredericia

Elbobladet

Mundbind er på plads mellem indkøbsvarer og skolebøger - efterspørgslen på smarte mundbind er stor

Elbobladet

Trinitatis Kirke har fået ny præst

Annonce