Annonce
Elbobladet

Marc forvandler ultralet træ til vilde dyr

I værkstedet gør Marc her en ramme klar, mens en række af de færdige værker hænger på væggen i baggrunden. Foto: Peter Friis Autzen

Den lokale brugskunstner Marc Prehn-Mehlsen har slået sig op på sit helt eget udtryk af balsatræ og dyr.

Annonce

Fredericia: I en baggård bag Dronningensgade i Fredericia står Marc Prehn-Mehlsen og arbejder i sit værksted. Han laver kunst, men kalder sig ikke kunstner.

- Jeg laver træmotiver i 3D, siger han og fremviser et lille galleri af udstillede værker på værkstedets ene væg.

Værkerne består af bejdsede balsatræ-stykker, der er skåret ud med stor nøjagtighed og efterfølgende limet op på et lærred i ramme, så de til sammen udgør et motiv af et dyrehoved. For eksempel en løve, en giraf eller en ulv.

Trods bejdsen har træstykkerne beholdt det lidt silkeagtige skær, balsatræ kan fange lyset med. Monteret præcist med en millimeters penge mellem hver brik bliver motivet på én gang stofligt blødt og konstrueret hårdt at se på.

Marc har taget et grundforløb i møbelsnedker-uddannelsen for at få styr på det mest basale, inden han sprang ud som brugskunstner.

I begyndelsen skar han selv balsa-stykkerne ud med en båndsav. Men nu får ham dem laser-skåret ved en leverandør i Århus.

Ulven her er et eksempel på Marcs arbejde. Balsatræet er i sig selv meget lyst, men ved at bejdse det opnår Marc de forskellige nuancer, der gør ham i stand til at lave en mosaik. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

På vej frem

Dyremotiverne er Marcs levebrød. Tidligere på året etablerede han sig som professionel under navnet MPM-design og har siden baseret sin indtægt på rammerne med dyremotiver af træ.

- I begyndelsen arbejdede jeg på depotgården. Men jeg fik brug for mit eget værksted. Jeg havde besluttet, at jeg ville lave noget, jeg ikke havde set før. Og så kom jeg på at lave de her motiver, siger han.

I begyndelsen påtog han sig bestillingsopgaver - for eksempel at genskabe en bestemt kats ansigt, som kattens ejer ønskede sig.

- Men det holdt jeg op med. Der var for mange komplikationer - og desuden er det meget svært at få det til at ligne et bestemt dyr. Så i dag tager jeg ikke imod bestillingsopgaver. Næsten ikke, i hvert fald, siger han.

Marcs værker ligger i prisklassen omkring 1.800 kroner. Han vil om kort tid præsentere et par nye motiver - både nogle, som er dyrere og nogle som er billigere.

Værkerne sælges over nettet og i bolighuse. Marc udvider hele tiden kredsen af præsentationssteder, og et par gallerier er også på vej.

Marc bruger meget lim til sit arbejde. Og hver gang efterlades en lille smule størknet lim i koppen. Efterhånden er den helt fyldt af størknet lim. Foto: Peter Friis Autzen
Marc med et par af sine værker. Foto: Peter Friis Autzen
Det er kompliceret at opbygge mosaikkerne. Dels skal brikkerne være skåret uhyre præcist, og dels skal de bejdses korrekt, inden de limes fast. Arbejdet kræver en arbejdstegning. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce