Annonce
Elbobladet

En usædvanlig hobby: Martin er vild med My Little Pony

Martin Schandorph Jensen har en usædvanlig hobby. Han ved godt, at nogle kan have svært ved at forstå det - men sådan må det så bare være, synes han. Foto: Peter Friis Autzen
Man kan gå op i mange ting, og det gør Martin Schandorph Jensen fra Fredericia også. Hans klart største hobby er My Little Pony.

Fredericia: My Little Pony-verdenen har meget mere at byde på, end mange tror. Der er både hygge og uhygge, drama og sjov. Og historierne kan have dybe temaer, som også voksne kan bruge til at udvide horisonten.

Det synes 25-årige Martin Schandorph Jensen fra Fredericia. Han er såkaldt Brony: Fan af My Little Pony.

Martin er langt fra alene med sin hobby, men det er omvendt heller ikke helt almindeligt, at voksne mænd dyrker universet med små farvestrålende heste og deres eventyr. Bronys fra hele landet og udlandet mødes jævnligt til konferencer og møder - og det har kastet mange nye venskaber af sig.

- Når man mødes med folk, der interesserer sig for det samme som en selv, er det lettere at blive venner. Det tror jeg, de fleste har oplevet, siger Martin.

Han mener ligefrem, at My Little Pony-interessen har gjort ham mere social. I hvert fald i forhold til nogle af sine tidligere interesser, der måske holdt ham mere alene med bøger og lignende.

- Jeg er velfungerende autist og kan godt lide at fokusere hundrede procent på noget. Jeg har for eksempel dyrket min interesse for Titanic meget. Og jeg læser meget om historie - især om det gamle Rom, siger Martin og peger på en Kejser Augustus-figur på sit skrivebord, hvor Roms første kejser står mellem farvestrålende heste.

Mine forældre forstår det ikke. Men det behøver de jo egentlig heller ikke.

Martin Schandorph Jensen

Annonce

Dødsrige og græsk mytologi

My Little Pony er både legetøj og en tv-serie, der fortæller eventyr om trolddom, magi, venskaber og andet.

Men derudover er det også forlystelsesparker, tegneserier, fan-film, sengetøj, bamser og meget, meget andet. Og det er ikke gratis at være Brony.

- Det svinger meget, hvor mange penge jeg bruger. Men hvis jeg tæller Galacon i Tyskland (årlig My Little Pony-messe) med, løber det nok op i 12.000-15.000 kroner om året, siger Martin.

Nogle ting er billige. Andre er dyre. Martins dyreste bamse koster 250 euro - altså knap 2.000 kroner.

Også hans tegneserier med usædvanlig flot tryk kan koste en del, hvis man vil have en samling bygget op.

- Min kæreste er ikke Brony, men hun forstår godt, at der er mere i My Little Pony, end mange går og tror. At det ikke kun er småbørnspjat. Noget af det er faktisk ret mørkt og inspireret af græsk mytologi, siger Martin og fortæller blandt andet om en sump, hvor de små heste kan blive "smittet" af træerne og ender med selv at blive til træer.

- Det er som en slags dødsrige. Selvfølgelig ser børn det på én måde, men voksne kan også få noget ud af det. Det gør jeg i hvert fald, siger Martin.

Annonce

På nettet ved et tilfælde

For Martin startede My Little Pony-interessen som et tilfælde.

- Jeg var på nettet og besøgte en side, der laver specielle fan-ting. Her fik jeg øje på My Little Pony og så også et par afsnit af tv-serien. Og jeg blev nysgerrig og interesseret, siger han.

Da interessen for alvor tog fart, holdt han det hemmeligt i et stykke tid.

- Jeg vidste ikke lige, hvad folk ville sige om en voksen mand, der interesserer sig for noget, der er skabt til små piger. Men i dag er jeg ligeglad med, hvad folk siger. Hvis nogen har fordomme, er det jo, fordi de ikke ved bedre. Og så fortæller jeg bare, hvad det er.

Som med alt andet er der også My Little Pony-ting på nettet, som Martin ikke kan anbefale.

- Nogle netsider indeholder fan-skabte film, som børn ikke skal se. Nogle med ekstrem vold og sex. Det er ikke lige mig, og heldigvis ligger det på sider, der kræver, at man har alderen til det.

Martin sammen med "sig selv" som My Little Pony. Figuren og dens egenskaber er designet af ham selv - efter ham selv. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Egne designs

Blandt Martins samling af små heste, puder, plakater og meget andet er der også små pony-dukker, som han selv har designet.

- Det er noget af det, Bronys kan bruge meget tid på: At udvikle egne karakterer. Min har noget af det samme hår som mig. Og så har han en række egenskaber, som jeg har valgt, for at han skal minde om mig, siger Martin og viser en blå hest fem - den største i samlingen.

Hvad er det, du får ud af at grave dig ned i det her emne?

- For det første har det haft meget stor indflydelse på mig ved at gøre mig mere social. For det andet har serien lært mig noget om, at man skal være tolerant og ikke disse dem, der er anderledes end en selv. Og så er der også bare dejligt at fordybe sig i noget. Det kan lade mig op efter en hård dag, siger Martin og lyder dermed nøjagtig som en, der går op i modeljernbaner, tennis, musik eller frimærker.

For ham handler det bare om My Little Pony.

Livet som brony byder på masser af sociale møder og komsammener. Her er Martin (nederst til venstre) til messe i Tyskland. Privatfoto
I sin lejlighed har Martin blandt andet skabet her, der er proppet med My Little Pony - pånær nederste hylde. Her sætter han en tegneserie tilbage på hylden. Hæfterne er trykt usædvanlig gennemført og farvestrålende. Foto: Peter Friis Autzen
Der findes næsten uendeligt meget My Little Pony-materiale. Alt fra film og figurer, til smykker og tøj. Plakaterne er noget af det, de fleste fans lægger ud med. Foto: Peter Friis Autzen
De små figurer er blandt andet købt via "lykkeposer" i legetøjsbutikker. Martin havde fundet en metode til at aflure, hvilke farvekombinationer lykkeposernes indhold havde. Så han fik sin samling næsten komplet. Foto: Peter Friis Autzen
De mange bamser og figurer fylder en del i Martins liv og hjem. Foto: Peter Friis Autzen
Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Større batteri i A6 plug-in

Elbobladet

Kunderne var klar fra start: Julegavebyt, osetrang og støtte til butikshandlen fyldte på genåbningsdag

Elbobladet

100.000 kroner til ny kampagne: Tag trygt til Fredericia med dankortet

Annonce