Annonce
Elbobladet

Morfin-byen: Dialogmøde gav masser af bud på en bedre narko-indsats i Fredericia

Koncernchef Yelva Jensen slog fast, at misbrugsproblemet i Fredericia er stort og større end i andre byer. Foto: Peter Leth-Larsen
Bunken med udfyldte papirlapper voksede hurtigt, da Fredericia Kommune mandag bad alle om at byde ind med deres bedste forslag til en bedre kamp mod narko-problemet i Fredericia.
Annonce

Fredericia: Fredericias morfin- narkoproblem er stort. Større end andre steder. Hvad gør vi ved det?

Sådan lød - kort sagt - oplægget fra Fredericia Kommune, der mandag indbød til dialogmøde om byens udfordringer på misbrugsområdet.

Mødet i indgangspartiet på Sundhedshuset indledtes med en gennemgang af den misbrugsanalyse, kommunen har fået udarbejdet af Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet. Konklusionen er klar:

I Fredericia er problemet med misbrug og afhængighed for stort. Medarbejderne i de forskellige kommunale ordninger råber på "drastisk opjustering af forebyggelsen", som koncernchef Yelva Jensen formulerede det. Og der mangler penge på området - alene for at køre videre med den hidtidige forebyggelse efter at en række projekt-bevillinger er udløbet - vil koste 3,6 millioner kroner mere om året.

Efter et oplæg og gennemgang af analysen sendtes de cirka 120 tilmeldte til arrangementet ud i fire arbejdsgrupper, hvor de kom med forslag og vægtede dem i forhold til hinanden. Til sidst lagdes alle forslag i en kasse, som politikerne og forvaltningen nu skal gennemgå. Samtidig med, at næste års kommunale budget skal forhandles på plads.

- Vi har et problem i Fredericia. Og vi anerkender det, lød det blandt andet fra Yelva Jensen, hvortil udvalgsformand Peder Tind (V) nikkede.

Ja, problemet er større i Fredericia end andre steder.

Koncernchef Yelva Jensen, Fredericia Kommune

Annonce

Fantastisk med opmærksomhed

Blandt deltagerne var Poul Erik Bolvig.

- Det er fantastisk, at der endelig kommer fokus på problemet. For det er stort i Fredericia, siger han, der selv har været misbruger i 17 år, men i dag er clean efter tre tilbagefald.

Poul Erik Bolvig stillede tre forslag:

- Forældrene skal inddrages i forebyggelsen. Det er fint med skoler og kommunale afdelinger, men forældrene skal også være på banen. For det andet skal der arrangeres flere foredrag på skolerne, hvor tidligere misbrugere - ikke kommunekonsulenter - fortæller om det lort, stoffer er. Og for det tredje skal der skabes flere tilbud for unge, hvor de kan være - lidt a' la Solstrålen, siger han.

Annonce

Lav events på uddannelserne

Ulla Reimer var blandt deltagerne ved debatten.

- Jeg er bekymret over, at så mange unge har et misbrug. Og jeg er bange for, at vi ikke er klædt godt nok på til at spotte de unge misbrugere og støtte dem, siger Ulla Reimer, der er uddannelsesvejleder på Social- og Sundhedsskolen.

- Dialogen i dag er god, og der er kommet nye ting frem, synes jeg. For eksempel foreslog en, at uddannelsesinstitutionerne tilbydes fem forskellige events, de så kan trække på for at sætte fokus på de her ting.

Selv foreslog Ulla Reimer oprettelsen af nogle stillinger som trivselsarbejdere i byen. Det skal være folk, der kan bevæge sig rundt og snakke med de unge - uden at være systemets forlængede arm.

- For de unge tør ikke betro sig til nogen, hvis de risikerer straf bagefter, siger hun.

Formand for Social- og beskæftigelsesudvalget, Peder Tind (V), lagde i sin indledende tale ikke skjul på, at Fredericia har store udfordringer med misbrug. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Se på Sønderparken

Dalibor Petersen var også med til debatten. Han er 35 og far til tre - snart fire.

- Jeg har desværre selv været misbruger. Og jeg har siddet i fængsel for narkohandel, siger han, der har været clean, siden han kom ud af fængslet i 2013.

I dag er han ved at etablere eget firma. Han bor i Sønderparken, som han synes har ændret sig meget siden renoveringen for nogle år siden.

- Mange af problemerne er væk. Folk kommer hinanden ved i dag. Børn leger, og forældrene snakker sammen. Sønderparken er et eksempel på den udvikling, byen ønsker, siger han.

Dalibor Petersen stillede forslag om steder, hvor de let-lokkelige unge kan opholde sig og få afløb for deres energier uden at ende i noget skidt.

- Jeg blev selv lokket, da jeg var ung. Mine venner kunne mærke, at Ungdommens Hus trak i dem, mens gaden trak i mig. Så kom de store og spurgte, om ikke jeg ville med ned på stranden. Og så startede det. Først med hash, siden med coke. Og så eskalerede det.

Poul Erik Bolvig. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Nu starter arbejdet

Efter to timer kunne Peder Tind hæve dialogmødet med at læse en lille håndfuld forslag op.

- Vi erkender, at der skal gøres noget for at vende denne her udvikling. Det stopper ikke her i dag. Er vi enige om at gøre det sammen? spurgte han ud i forsamlingen, der på det tidspunkt var tyndet lidt ud.

- Ja, er I politikere også enige i det? lød svaret.

Det garanterede Peder Tind.

Ulla Reimer. Foto: Peter Friis Autzen
Dalibor Petersen. Foto: Peter Friis Autzen
Blandt de 120 tilmeldte var mange kommunalt ansatte og også politikere. Men "almindelige mennesker", eksmisbrugere, pårørende udgjorde tilsyneladende den største gruppe. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

To kæledyrsbutikker bliver til én: Maxi Zoo overtager Petworlds placering

Elbobladet

Kunderne var klar fra start: Julegavebyt, osetrang og støtte til butikshandlen fyldte på genåbningsdag

Elbobladet

100.000 kroner til ny kampagne: Tag trygt til Fredericia med dankortet

Elbobladet

Kribler i butikkerne, men forvent ikke køtilbud: Handelen i Fredericia forsøger kontrolleret genåbning mandag

Elbobladet

Butiksformand: Corona var den øjenåbner der skulle til - nu er det de fysiske butikkers tur

Elbobladet

DS udfordrer tyskerne

Annonce