Annonce
Elbobladet

Meget mere end mad på menuen: Børnebørn og bedsteforældre finder fællesskab i skolekøkkenet

Sean og Tonny Dolling er blandt de otte børn og bedsteforældrepar, som deltager i Børnebørnenes Madværksted på Kirstinebjergskolens afdeling Høgevej. Det er femte gang, at forløbet, der er arrangeret af Hjerteforeningen, finder sted på en af de lokale skoler. Hver gang er der rift om pladserne, der bliver fordelt efter først-til-mølle-princippet blandt skolebørn i 4.-6. klasse. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Det er dejligt med gode, personlige oplevelser med sin familie. Det kan både børn og bedsteforældre nikke genkendende til, når de mødes og er sammen til madkurset Børnebørnenes Madværksted.

Fredericia: Der snittes, røres, formes og pyntes med stor nøjagtighed i skolekøkkenet på Kirstinebjergskolens afdeling Høgevej.

Skoledagen er gået på hæld for et par timer siden, men det forhindrer ikke syv skolebørn i fortsat at være aktive i et af skolens undervisningslokaler.

Det handler ikke om lektier. Nej, det er derimod noget andet og næsten ligeså spændende, der har holdt børnene, der til dagligt går på fjerde, femte eller sjette årgang, på skolens matrikel.

Annonce

Det handler om madlavning og ikke mindst om at hygge sig på tværs af generationer.

Mor og far er nemlig bandlyst. I stedet er det den endnu ældre generation, der hjælper til ved Børnebørnenes Madværksted, som Hjerteforeningen står bag.

Kommer tættere på hinanden

Henover fire tirsdage lærer børnene om madlavning og sund kost. Første gang var det hvidkål, der var på menuen. Denne tirsdag er det amagermaden, som kokkereres. Hvad den inkluderer, kan børnene ikke helt lure. Det har Tonny Dolling, der er opvokset på københavnerøen, imidlertid helt styr på.

For ham er det imidlertid ikke så vigtigt, hvad menuen står på. Han glæder sig derimod over at have kvalitetstid sammen med barnebarnet Sean.

- Det var om at være hurtig med tilmeldingen, for der var jo et begrænset antal pladser. Selvom jeg lider af angst, tænkte jeg, at det alligevel var en god idé at prøve, da jeg blev spurgt, om jeg ville tage med Sean. Vi hygger os, og det er utrolig vigtigt, forklarer Tonny Dolling.

Kamilla Hermann, der er lærer på Kirstinebjergskolens afdeling Høgevej, er underviser på forløbet. Sammen med Rikke Hansen, der er frivillig i Hjerteforeningen, står de for planlægningen af madværkstedet fra gang til gang. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Han skal til at instruere sit barnebarn i, hvordan man skærer agurk på en god og sikker måde, så skiverne bliver tynde og fingrene intakte. Det kræver lidt fingersnilde for de uprøvede hænder, men Sean er vild med at være i morfars selskab.

- Det er sjovt at lave mad, og jeg lærer en masse såsom at bruge en køkkenkniv og følge en manual. Når jeg træner basketball, lytter jeg også til, hvad min træner siger, og følger hans råd, forklarer 10-årige Sean, der går i 4. klasse på Høgevej, efter at han koncentreret har skåret agurken i skiver.

Det giver en masse for både Sean og mig. Vi kommer meget tættere på hinanden, når vi bare er sammen os to.

Tonny Dolling, morfar til Sean

- Det giver en masse for både Sean og mig. Vi kommer meget tættere på hinanden, når vi bare er sammen os to, og for mig er det befriende at komme ud i stedet for at sidde derhjemme, siger Tonny Dolling, der har arbejdet som håndværker i mange år i Fredericia.

Annonce

Opvasken klarer oldemor

Det er ikke kun bedsteforældre, der er blandt de ældste i forsamlingen. 10-årige Thyra spurgte sin oldemor Jytte Poulsen på 87 år, om hun ville danne makkerpar. Den invitation tog oldemor imod med stor begejstring for begge parter.

- Det er dejligt at lave mad med hende, for hun vasker alt op, konstaterer Thyra med et bredt og lusket smil.

Jytte og Thyra Poulsen er begge glade for madlavning. Og når det sker med i godt selskab, bliver oplevelsen kun bedre. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

For Jytte Poulsen er der ingen brok over opvasketjansen. Så længe den foregår med Thyra ved sin side, tager hun den med største fornøjelse.

- Det er jo fantastisk at være sammen på den her måde. Thyra har tre søskende, som jeg også jævnligt ser. Men jeg sætter stor pris på at have tid alene med både hende og de andre skiftevis. Det gør, at vi kommer endnu tættere, når vi er sammen på den måde, forklarer Jytte Poulsen, der har taget turen fra Vejle for at deltage.

At det er madlavning, der er på programmet, gør ikke oplevelsen værre. Det er til gengæld ikke nyt for oldemor og oldebarn at være fælles om dette.

- Vi laver gerne mad, når vi har været ved mig. Men så er det lidt mere usundt såsom pandekager, siger Jytte Poulsen med et ligeså stort og ungdommeligt smil som sit oldebarn.

Alenetid på tværs af generationerne kan bare noget. Og så smager en amagermad i øvrigt ganske glimrende - også med hytteost og serranoskinke.

Efter et par timer med madlavning slutter aftenen af på allerbedste vis - fællesspisning. Privatfoto
Der er en egenbetaling på 250 kroner blandt deltagerne til madværksted. For det beløb får både børn og bedsteforælder fire gange aftensmad, ligesom forklæder, kogebøger, gode minder og andet kan beholdes til evigt eje. For at det kan løbe rundt kræver det derfor også støtte udefra. Tirsdag var filialdirektør hos Nordea i Gothersgade, Christian Blittrup, forbi med en check på 12.200 kr. til projektet fra Nordea Fonden. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Det er ikke kun madlavning, der finder sted i løbet af de tre timer, værkstedet varer. Undervejs er der indlagt underholdning, hvor såvel ung som ældre kan blive udfordret som her med vendespil. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Det kræver fuldt fokus at lave mad. Til gengæld kan det også være hammersjovt - også når maden skal spises. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Første opgave på dagens program var en surdej. Den kunne deltagerne tage med sig hjem. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Jeg skal være jagthund, og jeg kan slet ikke vente

Annonce
Annonce
Elbobladet

Nu kan du let kæmpe for den lokale biodiversitet: Få en gratis pose med Fredericia-frø

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ina og Louise sælger genbrugt kvalitetstøj: De vil inspirere folk til at tænke bæredygtighed ind i hverdagen

Elbobladet

På den 2. side: Tågehorn!

Elbobladet

Hvem skal have årets handicappris?

Elbobladet

Martin vil skabe et unikt fællesskab blandt surfboards og god kaffe: Surfshop lukker op til nye og større lokaler

Elbobladet

Hyundai topper privat salgshitliste

Elbobladet

Kendt cykelbutik flytter adresse: Får bedre plads og måske nye kollegaer

Elbobladet

Sådan skal du lufte ud i vinterhalvåret

Elbobladet

Musikalsk foredrag med Bodil Jørgensen

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Byrådet satser millioner og går til filmen

Elbobladet

VVS-firma ser stort potentiale i Fredericia: - Ingen opgaver er for små

Elbobladet

Kageworkshop på biblioteket

Elbobladet

Gode idéer efterlyses: Hvad skal der ske med Axeltorv?

Elbobladet

Pift karryretten og krebinetterne op med sødme fra æbler

Elbobladet

Axeltorv-butikker ærgrer sig over stenørken: Nystartet netcafé overvejer at flytte

Elbobladet

Billetsalget er begyndt: Tina Dickow giver koncert i Tøjhuset

Elbobladet

Danmarks fineste musicaluddannelse fyldte 20: Søren Møller, Helge Reinhardt og Thomas Agerholm blev foreviget

Elbobladet

Næsten som sofa-tetris: Ny møbelbutik åbnet

Elbobladet

Lucullus genåbner: - Glæd jer, det gør vi!

Elbobladet

Sådan tjener du på din gamle bil

Elbobladet

Ny ledelse i Odd Fellow søsterloge 'Irene'

Elbobladet

Under Overfladen ligger lige over for Oven Vande: Fem terapeuter slår sig sammen

Annonce