Annonce
Elbobladet

Mens andre holder lukket, byder flere spisesteder stadig sultne gæster indenfor: - Det har ikke givet mening for os at lukke

Henrik Madsen og Kevin Saint-Jean Kristensen, som driver Restaurant Kram i Jyllandsgade, har ingen planer om at lukke ned for gæster, som andre spisesteder har gjort pga. corona. Det giver ikke mening for dem at lukke, så længe de ikke skal. Arkivfoto: Gustav Roesbjerg Mygind
Det er stadig muligt at få et måltid mad på en række af Fredericias spisesteder. Det er nemlig langtfra alle, der har valgt at lukke ned i lyset af corona. Hos bl.a. Restaurant Kram og Kims Køkken giver det ikke mening at lukke og slukke.

Fredericia: Der er stadig fuld gang i køkkenet hos en række spisesteder i Fredericia, som i en tid med stigende coronasmitte og restriktioner står ved deres ret til at holde åbent.

Torsdag kunne Fredericia Dagblad ellers berette om låste døre på ubestemt tid hos nogle af byens caféer. Men det er altså langtfra alle byens spisesteder, der har lukket og slukket.

Et af de steder, som fortsat kan byde sultne gæster indenfor til et måltid mad, er forholdsvis nyåbnede Restaurant Kram, som første gang slog dørene op 1. november sidste år. For de to indehavere Henrik Madsen og Kevin Saint-Jean Kristensen er der ikke anden vej frem end at holde åbent.

Annonce

- Så længe vi kan få lov at svømme, så tager vi alt, vi kan svømme i. Vi kæmper med det, vi har. Selvfølgelig er der nogle restriktioner, men vi ser os selv som en restaurant, der bare gerne vil lave noget god mad, og så kan vi ikke gøre så meget andet. Vi kan køre i de rammer, der er nu, og det har vi i den grad tænkt os at blive ved med. Vi er bare glade for at kunne lave noget mad og kunne tage imod de gæster, som gerne vil ud at spise, lyder det fra Henrik Madsen.

Skabe et navn

At Restaurant Kram kun har været åben siden november gør også, at de to indehavere ikke ser en mulighed i at lukke ned. De er jo lige åbnet og skal have slået deres navn fast hos fredericianerne.

Så selvom de med stor sandsynlighed ville kunne få del i de hjælpepakker, der er lavet til restaurationsbranchen, så er det ikke noget, de på noget tidspunkt har haft i tankerne.

- Vi har slet ikke overvejet at kigge på dem (kompensationspakker, red.). Vi er så nye, og vi er ude på at skabe et navn for os selv. Vi er kun to måneder gamle, så det ville være så underligt at se hinanden i øjnene og sige: "Skal vi ikke lige kigge på alle de her kompensationer og ringe til revisoren og se, om det giver mening?". For det gør det ikke for os. Corona eller ej, siger Kevin Saint-Jean Kristensen, som samtidig fortæller, at det også kræver nogle penge at lukke butikken ned - kompensation eller ej:

- Vi ved godt, at nogle af de store steder har valgt at sende deres medarbejdere hjem, og de har måske nogle penge. Det har vi ikke så meget af. Vi åbnede på et tidspunkt sidste år, hvor vi ikke havde haft en sommerperiode med store udendørsserveringer og god omsætning med sol i nakken. Vi har bare fire hænder, som forsøger at sørge for, at vores gæster har det godt.

Hos Restaurant Kram gør de alt for at efterleve alle krav og restriktioner, og de fortæller at de overordnet set havde en god december, hvor andre spisesteder ellers har talt om en dårlig måned. Men Restaurant Kram oplever dog også, at nogle folk vælger at blive hjemme.

- Der er klart, at vi kan i øjeblikket mærke, at der er nogle, der afbestiller deres borde, fordi nogle i selskabet er coronaforskrækkede. Men der er så mange, der er blevet påtvunget at lukke ned. Biografer, teatre, koncerthaller og sådan noget, og når vi så har mulighed for at holde åbent, så er det vores pligt at gøre det, understreger Henrik Madsen.

Annonce

Yder en service

Et andet sted, hvor sultne gæster stadig er mere end velkommen er hos Kims Køkken. For indehaver Kim Tan giver det ikke meget mening at lukke ned. For ham kan det stadig bedre betale sig at holde åbent end at afvise gæsterne.

- Jeg synes ikke, det er så galt denne gang i forhold til tidligere. Jeg synes stadig, at jeg klarer mig udmærket i forhold til sidste år. Jeg mener bare, at restriktionerne er ikke værre, end de var sidste gang. Og for mig kan det godt økonomisk betale sig at holde åbent, fortæller Kim Tan og fortsætter:

- Det kan godt være, at jeg ikke tjener de samme penge, som jeg har gjort. Men det går lige op. Og så er der noget service for kunderne nu. Vi har takeaway, og vi har åbent i stedet for, at vi lukker helt ned.

Der er så mange, der er blevet påtvunget at lukke ned. Biografer, teatre, koncerthaller og sådan noget, og når vi så har mulighed for at holde åbent, så er det vores pligt at gøre det

Henrik Madsen, medindehaver Restaurant Kram

I lyset af corona har Kim Tan valgt, at det hovedsageligt er familien, der står i restauranten. Og i stedet for at have to eller tre tjenere på arbejde, er der kun en.

- Så jeg må arbejde lidt ekstra, siger han.

Annonce

Lille nedgang

Som hos mange andre spisesteder kan man hos Kims Køkken også mærke en nedgang i antallet af gæster, der besøger restauranten. Men det er langtfra et stort nok problem til, at Kim Tan er bekymret.

Trods nedgang i antallet af gæster hos Kims Køkken i Gothersgade kan det stadig svare sig for indehaver, Kim Tan, at byde gæster velkommen i restauranten. Arkivoto: Mads Dalegaard

Hvor restauranten normalt på en tirsdag eller onsdag har mellem 10 og 15 grupper forbi, så er det tal nede på mellem otte og ti nu.

- Men i weekenderne har jeg helt fyldt op. Der kommer stadig folk både om dagen og om aftenen. Ikke i det der flow, som det har været, og som det plejer. Fordi folk er blevet lidt bange. Og jeg har da lidt afbestillinger, lyder det fra Kim Tan, som samtidig ikke giver meget for, at det ikke skulle kunne betale sig at holde åbent. Det kan han ikke forstå:

- Når andre siger, at det ikke kan svare sig at holde åbent, så tænker jeg bare, hvad er det, der ikke kan svare sig? Kan det ikke svare sig at gå på arbejde? De dage, jeg har haft åbent, selvfølgelig har vi mistet nogle gæster, men jeg vil ikke sige, at det ikke kan svare sig.

Annonce
Elbobladet

- Noget af det, jeg sætter allermest pris på, er de butikker og caféer, som stikker ud fra det almindelige, mener jurymedlem, som gerne ser mere af dette i Fredericia

Annonce
Elbobladet

Særlig grund til travlhed i borgerservice: Derfor skal du bestille tid inden turen til rådhuset

Annonce
Elbobladet

Brug februar til at tjekke huset for vinterskader

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Uenige om daglig drift: Golfklub må finde ny forpagter til restaurant før tid

Elbobladet

Årets spejderleder 2021

Elbobladet

Præstens klumme: Har du fået huskekage for nylig?

Elbobladet

Efter mere end 60 år er Jørgen Olesen fraflyttet sin gård: Nu får ridecenter nye ejere

Elbobladet

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Elbobladet

Dilettant i Erritsø udsættes

Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Elbobladet

Så er spændingen udløst: Her er de nominerede til Byens Bedste Fredericia 2021

Elbobladet

Corona-presset brugsuddeler søgte medarbejdere på Facebook og fik overvældende respons: - Jeg er virkelig taknemlig

Elbobladet

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Elbobladet

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Annonce