Annonce
Elbobladet

Midtbycafé blev Parvins femte 'barn': Nu har den rund fødselsdag

I begyndelsen var Café K et rent familieforetagende, men med årene er flere af Parvin Sheikhis børn flyttet fra Fredericia. Et barn, der dog med sikkerhed ikke flytter væk fra byen, er caféen, som i 20 år har ligget i Danmarksgade 5A. Selvom der er tanker om at udvide foretagendet og flytte til en anden by, er Café K en fast del af midtbylivet. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Sandwichene og kunderelationerne er blevet en fast del Parvin Sheikhis liv. I 20 år har hun drevet Café K i Danmarksgade.

Fredericia: Første kunde var en mand, som efterspurgte en cola i det køleskab, Café K havde sat op. Faktisk var caféen stadig under istandsættelse, men man siger jo ikke nej til en kunde, der efterspørger en vare, man har klar.

Prisen havde indehaver Parvin Sheikhi dog ikke overvejet, da herren spurgte ind til den.

- Vi vidste det ikke helt, for vi var slet ikke klar til at åbne, så det endte med, at han gav os 20 kroner for colaen, fortæller den nu 59-årige fredericianer.

Annonce

I 20 år har hun stillet sulten hos tusindvis af kunder, der har besøgt Café K i Danmarksgade. Den begyndte som klassisk café med et bredt udvalg på menukortet.

- Men pludselig fik vi meget travlt med at lave sandwich, og så ændrede vi i vores koncept. Jeg husker, at jeg sagde til min mand, at jeg ikke kunne mere. Folk ville bare sidde og nyde caféen, men når der samtidig var bestilt 150 sandwich ved siden af til firmaer, kunne jeg ikke bære det. Heller ikke selvom vi var flere medarbejdere, fortæller Parvin Sheikhi.

Sådan så Café K ud, da den åbnede i maj 2002. Som man måske kan ane i baggrunden på hjørnet af Vendersgade og Danmarksgade, ser butikslivet væsentligt anderledes ud i dag. Dengang lå Jensens Bøfhus og Tøj og Sko, hvor der i dag er Gelato di Natura og et ledigt lejemål, der senest husede corona-kvikteststed. Privatfoto

Det blev anledningen til, at caféen i 2013 valgte at skifte stil. I stedet for at tilbyde bredt med alt fra baristakaffe til gammeldags isvafler blev fokus på det, caféen havde størst succes med - "en verden af sandwich", som det også står nævnt i spisestedets facaderude.

- Jeg synes, det var en god beslutning. Selvfølgelig var caféstemningen anderledes og indbød til mere hygge, men det vigtigste var at holde fast i det, vi er bedst til, siger indehaveren.

Igennem generationer

Parvin Sheikhi, der kom til Danmark fra Iran 13. januar 1990, arbejdede som tolk for Udlændingestyrelsen, inden hun i 2002 åbnede Café K. Den præcise dato kan hun ikke huske, for den kom som beskrevet lidt ud af det blå. Hun husker dog, at hun overtog lejemålet i Danmarksgade 5A i april og åbnede i maj.

Selvom begyndelsen var svær, nød hun godt af støtten fra bekendte og kollegaer i Udlændingestyrelsen, hvor hun stadig arbejdede en smule i de første år.

Og nu kan sandwich-spisestedet altså fejre 20 års fødselsdag.

I dag er der fuldt fokus på sandwich hos Café K. I kælderarealet steges og kokkereres der, mens sandwichene bliver færdiglavet i disken, der er placeret ved indgangen. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Sådan så Café K ud i december 2003, hvor spisestedet blev drevet som en traditionel café. Kunder havde dog også mulighed for at komme forbi og købe en gammeldags isvaffel. Privatfoto

Med årene er det blevet til utallige sandwich. Flere af kunderne har også hængt ved gennem mange år.

- Der er eksempelvis en mor, som er kommet her med sine børn. Til at starte med var de helt små, og selvom jeg dengang anbefalede nuggets til børnene, ville hun også have sandwich til dem. Nu kommer både moren og i særdeleshed børnene, som i dag er voksne, på besøg og køber sandwich, fortæller Parvin Sheikhi og smiler ved tanken.

Annonce

Udvidelsesplaner

I den seneste håndfuld år har hun også haft planer om at udvide og åbne Café K i en anden by. Oprindeligt var det tanken, at det skulle være i København, hvor flere af hendes børn er bosatte. Det er aldrig sket, men:

- Det er stadig tanken. Coronaen satte planerne på pause, men vi har fokus flere steder, siger Parvin Sheikhi.

Tre hurtige spørgsmål og svar

Hvad er det bedste ved at drive spisested i Fredericia?

- Et smil på læberne hos kunderne er altid godt. Bare det, de siger, at de er tilfredse, gør mig glad, og der er mange, som flytter til andre byer, der efterfølgende siger, at de savner os i den by, de er flyttet til.

Hvad gør en arbejdsdag god for dig?

- Jeg har kun gode arbejdsdage. Når jeg snakker med folk, gør det mig glad, og vi får ofte nogle gode snakke. Jeg har også oplevet, at der var en kunde - en ældre herre, der nu er afgået ved døden - som kom med blomster til mig nærmest hver eneste dag og snakkede om 2. verdenskrig. Så min mand jokede med, at det var min kæreste, som kom.

Hvilken sandwich er din favorit?

- Det er dem alle, men jeg blev veganer for to år siden, så det har haft stor betydning for, hvilke jeg spiser. Førhen spiste jeg meget tunsandwich med groft brød, og den savner jeg utrolig meget. Hver gang jeg laver den, har jeg lyst til at smage. Nogle gange spørger jeg mig selv, om jeg skal stoppe med at være veganer og spise tunsalaten i stedet.

Hun tilføjer, at radiussen i dag ser noget anderledes ud, og at øjnene i stedet er rettet mod andre dele af Trekantområdet. I dag er der således flere kunder, som tager turen fra både Vejle og Kolding for at købe sandwich.

Og selvom coronapandemien satte en dæmper for udvidelsesplanerne, er det ikke, fordi pandemien har haft en dårlig indvirkning på sandwichsalget. Tværtimod er der kommet mere fokus på at støtte lokalt. Det oplever Parvin Sheikhi og resten af personalet, som har oplevet nærmest en tredobling af omsætningen henover pandemien.

- Efter corona har der været mere fokus på at støtte lokalt, og vi mærker en rigtig flot opbakning fra fredericianerne, siger Parvin Sheikhi, som også oplever, at Fredericia som by har ændret sig.

I det første års tid var Café K rent familiedrevet, men i dag er flere af Parvin Sheikhis børn dog flyttet til andre byer og derfor ikke en del af caféen. Personalet er dog stadig højtelsket af indehaveren, som her ses med Nikoline Ottesen. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

- Hvis man for år tilbage snakkede om Fredericia, talte man om en død by. Det synes jeg på mange måder har ændret sig, og i stedet er det blevet en vane at støtte op lokalt, siger hun.

Annonce

Del af familien

Til trods for at alderen ikke begrænser hende, ved den 59-årige indehaver godt, at der kommer en dag, hvor hun ikke skal stå i spidsen for sin sandwichcafé. Hun har dog ingen planer om, at det sker lige nu og her, selvom hun har fået flere tilbud fra interesserede.

- Jeg håber at kunne arbejde her, til jeg fylder 70 år. Jeg vil have svært ved at forlade caféen, og jeg siger somme tider til mine børnebørn, at de kommer til at arbejde her. Det mest oplagte er, at en af mine børn overtager på et tidspunkt, hvis de har lyst, siger Parvin Sheikhi.

Mine børn kender stedet her udenad og ved, hvad vi står for. Så jeg vil have langt nemmere ved at en af dem overtager, i stedet for at det bliver købt af en anden, der ikke kender til Café K's historie.

Parvin Sheikhi, indehaver af Café K

Hendes fem menneskebørn har alle arbejdet i caféen. Fire af dem var i teenageårene og opefter, da hun åbnede Café K, mens den sidste er en efternøler, der i dag er 15 år.

Hun betegner ham dog ikke som sit femte barn.

- Den anden dag sagde jeg til min yngste søn, at han er mit sjette barn. Café K blev det femte, og jeg er meget stolt over den, på samme måde som jeg er over mine andre børn, siger Parvin Sheikhi.

Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Annonce
Elbobladet

Vær med til at sikre en god folkeafstemning: Bliv valgtilforordnet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Du risikerer at blive spurgt: Hvad skal vi sælge Fredericia på til turisterne?

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Elbobladet

S-profil i Fredericia er ny mand i spidsen for sosu-skoles bestyrelse

Elbobladet

Natklub-ejer er stolt efter prisuddeling i Barcelona

Elbobladet

Julie havde en elevtid fuld af prøvelser - nu er hun udnævnt til årets bedste lærling

Elbobladet

Præstens klumme: Da kunstneren blev præst for præsten

Elbobladet

På den 2. side: Skraldespand og some-brydere

Annonce