Annonce
Elbobladet

Mild vinter giver ukrudtet kronede dage

Tusindfryd eller bellis, som de også kaldes, bliver af nogle betragtet som ukrudt, da de tager næring fra de planter, du selv måtte plante. For andre er de dog bare et kønt indslag i græsplænen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
De høje temperaturer i vintermånederne får blandt andet skvalderkål til at pible frem før tid. Så fat havehandskerne, før ukrudtet tager overhånd.
Annonce

Vinteren er lavsæson for havearbejde.

Men når vinteren er så mild, som vi oplever nu, sætter det skub i nogle af de processer, der ellers først plejer at starte senere. Og det får betydning for dig som haveejer.

- Skvalderkål og brændenælder har allerede stukket næsen op. Jordtemperaturen er så varm, at ukrudtet vokser frem allerede nu, fortæller biolog Jes Aagaard, som er naturvejleder hos Naturstyrelsen.

Også liden storkenæb og padderok er på vej frem. Og det betyder, at du skal finde havehandskerne frem, før du plejer, hvis du vil tage ukrudtet på sengen.

Du kan med fordel tage affære, så snart du ser toppen af skvalderkålen.

- Det er bare med at flå hovedet af den, for så snart du fjerner det grønne hoved, så fjerner du dens lyst til at eksistere, forklarer Anja Barfod som er gartner hos Haveselskabet.

- Bliver du ved med at hive hovederne af, så vil skvalderkålen trække sig, siger hun.

Annonce

Grav roden op

En anden metode er at grave skvalderkålen op. Den har et stort rodnet, så det handler om at få så meget som muligt med.

- Hvis man bruger en spade til uønskede planter, så får man ofte hakket rødderne over. Brug i stedet en greb, så du får løsnet jorden. Så er der meget bedre chance for, at du får det meste af rodnettet med, forklarer Anja Barfod.

Vil du være på den sikre side, kan du efterfølgende plante noget, der kan kvæle de sidste rester og skygge for lyset for skvalderkålen. Det kan eksempelvis være bølgekronet storkenæb, rabarber eller bergenia.

Foruden skvalderkål er nogle af de mest almindelige former for flerårigt ukrudt ifølge Bolius brændenælde, mælkebøtte, kvikgræs, tusindfryd, padderok, agersnerle og ensidig klokke.

- Padderok og agersnerle har et kæmpestort forgrenet rodnet, som går flere meter ned i jorden, så du kan nærmest ikke grave dem op, fortæller Anja Barfod.

I stedet råder hun til at dække området over med ukrudtsdug, så planterne ikke får lys og dermed dør.

Støder du på helt spæde skud af brændenælde som små rosetter i haven, så skal de også fjernes med en greb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Husk dig selv som pårørende

Elbobladet

Suzuki hælder mere udstyr i Swift

Elbobladet

i30 til under 200.000 kroner

Elbobladet

Ivan og den etbenede hane

Annonce