Annonce
Elbobladet

Mit livs bedste julegave: Jacob Bjerregaard og lego-skibet, der gik i arv

Jacob Bjerregaard anno 1982 - måske 1983. Det er sent juleaften, og han er godt i gang med at bygge sit røde lego-brandskib. Bag ham fornemmes søsterens røde legetøjs-komfur. Privatfoto

Hvilken julegave er den bedste, du nogensinde har fået? Det spørgsmål kan være svært at svare på, men Fredericia-borgmester Jacob Bjerregaard forsøger. Vi skal tilbage til julen, hvor han var fem år.

Annonce

Fredericia: - Jeg har fået masser af gode gaver. Men den her er den måske den første, jeg kan huske sådan helt klart. Om dét gør den til mit livs bedste julegave, er svært at sige. Men den gjorde i hvert fald et indtryk, som gør, at jeg med det samme tænker på dén, når du spørger, siger Jacob Bjerregaard og tænker tilbage til julen, hvor han var fem år.

Fredericia-borgmesterens familie holdt jul skiftevis hjemme i Toftlund og hos mormor og morfar på Bornholm. Gaven, han vil fortælle om, blev overrakt i hjemmet. Den var fra hans mor og far.

- Det var et Lego-brandskib. Rødt og med vandkanon. Og køl, så det kunne sejle rigtigt i badekarret, siger Jacob, mens hans hænder viser, hvordan han sejlede med skibet foran sig i vandet.

Skibet havde rigtig køl og lå overraskende godt i badekarrets vand.

Jacob Bjerregaard
Jacob Bjerregaard er stadig glad for jul - omend det er på en anden måde, end da han var dreng. Her er han under åbningen af julestuen på Tøjhuset i december 2017. Foto: Morten Pape
Annonce

Byggede med det samme

Allerede juleaften begyndte lille Jacob at bygge skibet. Han fulgte bygge-opskriften nøje og løftede opgaven uden hjælp - vistnok lidt til sin egen og forældrenes overraskelse.

Derefter var det røde skib hans kæreste eje i lang tid. Også hans brødre kunne lide at lege med skibet - og de "arvede" det, når de blev store nok.

Hvor er skibet nu?

- Det ved jeg ikke. Jeg var en samler, som ikke havde let ved at smide ting ud. Men da jeg skulle flytte hjemmefra - til en étværelses lejlighed - var jeg nødt til at tage ansvar og smide en masse ud. Jeg forestiller mig, at skibet kom til en genbrugsbutik. Måske findes det ikke længere - måske er der stadig nogen, der leger med. Legoskibe som dét er jo næsten uopslidelige, siger han.

Annonce

Gode gaver

Jacob Bjerregaard har fire søskende.

- Mine forældres indkomst var under middel. Så vi fik ikke alt, hvad vi pegede på. Men vi manglede heller ikke noget. Jeg fik altid gode gaver - ikke nødvendigvis dyre og store gaver, men gode gaver, hvor min familie havde tænkt over, hvad jeg ville blive glad for, siger han.

I sit voksenliv har Jacob Bjerregaard prioriteret at give sine forældre lige så gode gaver, som de altid gav ham.

- Jeg prøver at være modtager-orienteret, siger han.

Efter selv at være blevet far, har Jacob Bjerregaards syn på julen ændret sig.

- Nu handler julen om Clara. Det fedeste er at se på hende, når hun bliver glad af hygge og gaver, siger han.

Annonce

Mappen i ovnen

Samme juleaften, som Jacob fik sit Lego-brandskib, fik hans søster et legetøjskomfur. Det kan skimtes i baggrunden på fotoet.

- Også det holdt i mange år, og blev brugt af os alle, siger han og mindes nogle dage, hvor komfuret spillede en familie-stressende rolle.

- En dag var min fars mappe med papirer, checkhæfte og det hele væk. Mine forældre ledte og ledte og ledte i flere dage. Min far havde tidligere mistet en mappe ved at glemme den på biltaget efter at have tanket benzin - og til sidst troede mine forældre, at dét var sket igen. Men pludselig dukkede mappen op igen. Min bror havde gemt og glemt den i ovnen på det lille legetøjskomfur, siger Jacob Bjerregaard og griner over, at minderne vælder frem, når først man begynder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce