Annonce
Elbobladet

Mit livs julegave: Ukulelen kom med det gode humør

Magnus Kring Nikolajsen spiller hver dag på sin ukulele. I baggrunden her skimtes også hans klaver og guitar. Trommer og marimba står et andet sted. Foto: Peter Friis Autzen
20-årige Magnus Kring Nikolajsen har altid spillet musik og instrumenter. Men da han fik en ukulele, skete der noget særligt med ham og musikken.
Annonce

Fredericia: - Jeg havde godt nok ønsket mig en ukulele, men mest som sådan et man-skal-jo-skrive-ét-eller-andet-på-ønskesedlen-ønske. Jeg havde slet ikke forestillet mig at få en. Men hvor er jeg blevet glad for den. Og jeg spiller på den hver eneste dag.

Magnus Kring Nikolajsen, der i denne uge fylder 20 år, er en aktiv herre. Han er iværksætter og står blandt andet bag Bykring.media. Han er den ene halvdel af firmaet Pølsekutteren, som han driver sammen med sin far, Ole Nikolajsen. Han er bestyrelsesmedlem hos Innocamp. Han spiller flere instrumenter.

- Til jul og fødselsdage ønsker jeg mig tit udstyr, som jeg kan bruge i arbejdssammenhæng. Men i 2017 ønskede jeg mig også en ukulele, siger han.

Trods erfaring med en hel del forskellige musikinstrumenter havde han aldrig spillet på et strengeinstrument. Så den fire-strengede "mini-guitar" virkede som et godt sted at at starte, hvis det skulle være. Det skulle det.

En ukulele kan noget, andre instrumenter ikke kan: Alle bliver i godt humør af at høre en ukulele.

Magnus Kring Nikolajsen

Annonce

Den sidste pakke

Det er juleaften i 2017. Julen holdes hjemme hos familien, hvor Magnus er den yngste.

- I min familie er der tradition for, at den yngste deler gaverne ud. Da jeg var lille, var det ret fedt, men efterhånden er det også lidt træls, siger han og forklarer, at han altid ender med at pakke sine gaver ud sidst, fordi hele gaveuddelingen ellers ville gå i stå.

- Men omvendt er det også ret fedt som den eneste at sidde med en bunke gaver til sidst.

Den sidste pakke er fra hans far og mor, som holder øje, mens han pakker ud.

- Da jeg kommer igennem julepapiret, kan jeg se, at pakken er fra en instrument-leverandør, vi har handlet med før. Først tror jeg, at det er en pakke trommestikker, men så ser jeg, at det er en ukulele. Jeg er pænt overrasket. Og den ligger ikke bare i en papæske, men i en fin lille ukulele-taske nede i en papæske.

Så snart ukulelen er pakket ud, får Magnus lyst til at spille. Men tiden er løbet fra gaveuddelingen, og det er tid til en anden af familiens juletraditioner: Højtlæsning.

Så ukulelen må vente til i morgen.

Annonce

Klar til Mormors koncert

Allerede juledag kommer ukulelen i brug. Men dens metalstrenge er for hårde for Magnus' fingerspidser, der endnu ikke er klar til strengeinstrumenter.

Efter nogle dage får han skiftet strengene til en nylon-variant, og så går det lidt bedre. Med hjælp fra sit gehør og youtube-videoer lykkes det ham hurtigt at få styr på lidt akkorder. Og så springer hans storesøster også til.

- Vi laver en sang, som vi vil spille til min mormors fødselsdag i januar. Vi optræder for familien på hver vores ukulele. Jeg er meget nervøs - også selvom jeg har optrådt mange gange før på andre instrumenter. Men det går fint, og min mormor har lige siden spurgt om, hvornår vi spiller næste koncert, siger Magnus med et grin.

Advent-serie

I hver af de fire advent-uger bringer ElboBladet en artikel, hvor en markant fredericianer fortæller om sit livs jul eller sit livs julegave.

Advent-serien begynder i denne uge med Magnus Kring Nikolajsen. I næste uge er det husmedarbejder Villemo Pia Lundtoft Østergaard fra Ungdommens Hus.

Annonce

Musik, musik, musik

Siden har Magnus opdaget, at ukulelen kan noget, hans andre instrumenter ikke kan.

- Den får folk til at smile. Hvis man tager en guitar frem og spiller ved en fest, bliver folk stille og lytter og stirrer på en. Men fordi ukulelen er så glad og charmerende, får den meget lettere folk til bare at synge med. Sammen og for hyggens skyld, forklarer han og tilføjer, at ukulelen måske endda også spillede ind, da hans kæreste valgte ham.

- Jeg tager den med mig hver dag. Det er den allerede blevet lidt slidt af, siger Magnus og viser, at den lille grønblå sag er blevet limet for at skjule de værste skavanker.

Året efter, at han sad og pakkede ukulelen op, sad Magnus med en nu og større pakke. Også den var fra far og mor.

- Det var en guitar, som jeg siden også har lært at spille på.

Fra ukulele til guitar på et år. Måske Magnus skal finde plads til en kontrabas, inden julen i år er ovre...

Magnus tog hurtigt sin nye ukulele i brug. Her ses han til sin mormors fødselsdag i januar - spillende sammen med sin søster Line. Privatfoto/screendump
Ukulelen er med næsten overalt. Magnus har selv opfattet den som sort, men når den kommer ud i sollyset, kan den blågrønne farve ses. Foto: Peter Friis Autzen
Det kræver fingersnilde at håndtere de tætsiddende strenge. En guitar har seks strenge, men en ukulele har kun fire. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Elbobladet

Lav hyldesaft uden risiko for sygdom

Elbobladet

Ny genbrugsbutik på vej i Fredericia

Annonce