Annonce
Elbobladet

Modgift-forkæmper: 80 procent af narkodødsfaldene skyldes en overdosis

Michael Lodberg Olsen og Antidote Danmark kæmper for at redde liv og få antallet af overdosis-dødsfald ned. Foto: Jonas Raaby
Hvis håndholdt og hurtig modgift for alvor skal gøre en forskel, skal det bredes langt mere ud, fortæller Michael Lodberg Olsen fra Antidote Danmark.

Fredericia: - Vi kan nedbringe antallet af overdosis-dødsfald med 40 procent. Men det kræver, at vi får mange flere modgift-næsespray i omløb.

Michael Lodberg Olsen står i spidsen for Antidote Danmark, en organisation med base i København, der arbejder for at udbrede viden om førstehjælp og nødbehandling af misbrugere, der har taget en overdosis.

Ordet antidote er engelsk og betyder modgift. Der findes flere slags, men Michael sværger til en næsespray kaldet Nyxoid. Dels er den virksom mod de fleste opioider - altså de smertestillende og sløvende stoffer, som Fredericias misbrugsmiljø i årevis har været særligt plaget af.

- Det kan være morfinpræparater som Oxynorm, Oxycontin og Fentanyl, siger Michael, der glæder sig over, at Projekt Husvild Fredericia har inviteret Antidote Danmark til Fredericia for at uddele næsespray og undervise i livreddende førstehjælp mandag 30. november klokken 15.30-18.30 på Det Bruunske Pakhus.


Det er lettere at hjælpe en levende misbruger end at hjælpe en død misbruger. Og vi kan ikke udrydde misbrug ved bare at lade misbrugerne dø. Så ja, det giver mening at redde de her liv.

Michael Lodberg Olsen, Antidote Danmark


Michael har i flere år fulgt Fredericias udfordringer på afstand, og han har også besøgt fæstningsbyens flere gange.

- At Fredericia har misbrugsproblemer, ved de fleste. Og vi har set en god effekt af omdelingen andre steder, hvor projektet også har fremmet en vi-passer-på-hinanden-holdning. Det har vi blandt andet set i Vejle, siger han.

Der skal mange flere til

I de senere år har Antidote Danmark uddelt mellem 800 og 1000 næsespray om året.

- For hver syvende, vi uddeler, bliver én brugt. Hver gang gør det en forskel for de involverede, men tallene er stadig for små til, at vi for alvor kan se det i statistikkerne over narkodødsfald. Der dør stadig omkring 250 om året - og cirka 80 procent af dem dør af en overdosis. Hvis vi for alvor skal ændre på dét, skal der være en næsespray i nærheden, når en misbruger tager sin overdosis - og det kræver, at vi deler 4000-5000 ud om året, siger Michael Lodberg Olesen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det "kun" 67 procent af narkodødsfaldene, der skyldes overdosis.

Kampen kan støttes

Antidote Danmark har en tidsbegrænset, statslig bevilling i ryggen.

Arbejdet støttes også af fonde, virksomheder og private.

Hvis man ønsker at vide mere om muligheden for at støtte indsatsen, kan organisationen kontaktes via antidote.dk .

Kritikere vil måske spørge, om det giver mening at redde de her liv - om ikke det bare er at forlænge lidelse og nød?

- Det er lettere at hjælpe en levende misbruger end at hjælpe en død misbruger. Og vi kan ikke udrydde misbrug ved bare at lade misbrugerne dø. Så ja, det giver mening at redde de her liv.

Ifølge Michael Lodberg Olsen er misbrugere, der trods manglende modgift overlever en overdosis, ofte plaget af varige skader - blandt andet hjerneskader. Med den rette og rettidige modgift og førstehjælp kan mange af de skader undgås.

- Det er vigtigt, at folk omkring misbrugerne har de her næsespray. For misbrugeren kan ikke give sig selv modgift ved en overdosis - det kan han simpelthen ikke nå. Men vi oplever, at misbrugere redder hinanden med antidote, siger Michael Lodberg Olsen.

Michael Lodberg er daglig leder hos Antidote Danmark, der holder til i København men arbejder rundt om i landet. Foto: Jonas Raaby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Jeg indhentede mors kano

Elbobladet

Mystisk musikvideo fra Fredericia

Elbobladet

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Elbobladet

Arkana kommer til sommer

Annonce