Annonce
Elbobladet

Morfin-byen: Det skete for vores barn - det kan ske for dit

Livet i Fredericia er ikke længere smukt for Karen, Michael og Lars, efter at Lars er endt i et voldsomt narkomisbrug. Det hele startede med en smagsprøve sammen med vennerne i sportsklubben. Foto: Peter Friis Autzen

Én pille. Det var, hvad der skulle til for Lars. Siden han tog imod pillen fra en kammerat, har han selv og hans familie lidt. Hans forældre græder, fortæller og advarer.

Annonce

Fredericia: - Det kan ske for alle. Uanset, hvor I bor. Uanset, hvor gode forældre I er. Uanset hvad. Det skete for vores søn, og det kan ske for jeres. Hold øje med dit barn.

Karen og Michael er mor og far til Lars, der havnede i et misbrug af morfin-præparater og trak hele familien og sine omgivelser med ned i et morads af misbrug, narkogæld, trusler, konflikter og angst.

- Hver eneste dag ved vi ikke, om han er død. Sådan har det varet i flere år.

Karen og Michael har fulgt ElboBladets artikler om problemerne med morfin på Fredericias narkomarked. De ønsker at være anonyme. I virkeligheden hedder de ikke Karen og Michael, og Lars hedder ikke Lars.

De vil ikke stå frem, fordi det måske kan skade deres søns mulighed for at få livet på ret køl. Men de vil have historien frem. Også selvom det gør ondt at fortælle den.

- Hvis vores historie kan forhindre bare én i at gennemgå det samme helvede som os, er det det værd. Det er derfor, vi gør det, siger Michael og løfter blikket fra bordet.

Du kan ikke se eller lugte, om dit barn er morfin-misbruger.

Karen, mor til en misbruger

På grund af sønnens narkomani har Karen og Michael anskaffet sig et modgift-sæt. Det kan redde liv, men er ikke let at bruge - det kræver viden, indsigt, overblik og grundig vejledning fra lægen. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Fra sund dreng til døds-junkie

Michael og Karen husker tiden før Lars' misbrug. Det er en håndfuld år siden nu.

- Vi var lykkelige. Han var en sund, aktiv, nysgerrig dreng. Måske havde han røget lidt hash i sine knallert-år. Men intet derudover, siger Karen.

En dag er Lars sammen med sine holdkammerater i en lokal idrætsklub. En person i kredsen tilbyder holdet en såkaldt "laber larve". En stribe af holdkammeraterne tager imod. Lars er en af dem.

Den labre larve viser sig at være Oxynorm. Det er et af de morfin-præparater, der ofte ses på narkomarkedet i Fredericia.

- Efter to piller er Lars afhængig. Det samme er en stribe af de andre fra holdet. I dag er nogle af dem sluppet ud af det igen. Andre er ikke. Lars er ikke, siger Karen.

Misbruget førte i løbet af få år Lars frem til en tilstand, hvor han ønskede at dø. Hans mor besøgte og plejede ham hver dag i hans usle lejlighed. Til sidst var han så sølle, at han bad hende holde sig væk.

- Han sagde "Jeg vil ikke mere mor. Du skal ikke komme her mere. Vil du ikke godt lade mig dø?". Men det kunne vi jo ikke. Han skulle ikke ligge død i flere dage uden at blive opdaget, siger Karen og ser med blanke øjne op i loftet.

Synet af deres syge søn med sår i ansigtet, sorte ben, bylder og manglende livslyst har brændt sig fast på Michaels og Karens sjæl.

Flere af Lars' venner er døde af deres misbrug. Karen og Michael har allerede lagt planer for Lars' begravelse, men de håber ikke at få brug for planen. Arkivfoto: Vibeke Volder
Annonce

Narkogæld og trusler

Da Lars i hemmelighed havde formøblet alle sine værdier for at betale for sine stoffer, begyndte han at stjæle og snyde sig til penge. Blandt andet fra familien og forældrene.

Trods sine lange fingre kunne han ikke holde trit med narko-udgifterne på op mod 3.000 kroner pr dag. Pusherne begyndte derfor at gå til Karen og Michael.

- Vi er blevet truet til at betale Lars' narkogæld. De spurgte "hvad er din søns liv værd?". Så vi betalte for at redde hans liv. Det ville alle forældre gøre, siger Michael.

Rundt om Lars faldt alt fra hinanden. Også de mennesker, der elskede ham. Forældrene blev syge af bekymring.

- Følelses-udsvingene er så voldsomme. Jeg kan ikke tåle det. Hvis det i en periode går fremad, føler man et håb. Men pludselig tages håbet fra en igen, når han står ved døren og mangler penge til stoffer. Det gør så ondt, når håbet tages fra en - så til sidst tør man ikke håbe. Det er en rutschebane. Det er meget voldsomt, siger Michael.

Annonce

Gråd og skyld

Michael og Karen har grædt meget, siden de for en lille håndfuld år siden blev klar over Lars' misbrug.

- Jeg græder hver eneste dag, siger Karen.

- Jeg græder også. Og jeg har ellers ikke let til tårer, siger Michael.

De har bebrejdet sig selv, at Lars er endt, hvor han er. Måske mødte han ikke udfordringer nok under sin opvækst? Måske bar de ham for meget? Måske kunne de have gjort mere for at styrke hans selvværd? Måske det ene og måske det andet.

- Jeg tænkte "Hvad har du dog gjort ved dit barn!?", siger Karen.

- Det tog nogle år, før følelsen af skyld forsvandt, siger Michael.

Men nu ved de, at det ikke var deres skyld.

- Det kan ske for alle. Også i velfungerende familier. Du behøver ikke at være en dårlig forælder. Det kan ske for dig og dit barn, ligesom det skete for os og vores barn, siger Karen.

Annonce

Hold aldrig op med at holde øje

Karen og Michael håber, at deres Lars overlever.

De håber også, at deres fortælling kan være med til at forebygge andres misbrug og afhængighed af morfin eller andre stoffer.

- Hvis dit barn drikker eller ryger hash, kan du se og lugte det. Det kan du ikke med morfin. Vi gik tæt op og ned af Lars i et halvt år, før vi opdagede det. Og da var det for sent, siger Karen.

- Først bagefter kan vi se, at hans opførsel havde ændret sig: For eksempel skulle han nogle gange lige ud på gaden og mødes med en et øjeblik efter at have talt i sin telefon. Den slags. Men vi anede ikke hvorfor. Vi så tegnene, men vidste ikke hvad de betød, siger Michael.

De to opfordrer forældre til altid at elske og støtte deres børn. Altid. Også hvis de ryger ud i et misbrug.

- Mange "kloge" siger, at de pårørende skal give slip og lade misbrugeren ramme bunden, inden han kan rejse sig igen. Men det kan hurtigt blive kistebunden, han rammer. Det skete for seks af Lars' venner, siger Michael.

- Forældre må aldrig give op. Bevar kontakten til dit misbruger-barn. Giv håb og hjælp ham eller hende til at søge hjælp, for til sidst er han eller hun for svag til selv at gøre det, siger Karen.

Annonce

Resten af livet

Uanset om Lars overlever eller ej, vil hans misbrug følge hans forældre resten af livet.

Dels vil sorgen aldrig slippe deres krop og sjæl. Dels vil frygten for at miste håbet, sidde fast i dem. Og dels har sønnens narkogæld smadret deres økonomi.

- Gælden og pengene er lige meget. Vi vil bare have Lars tilbage igen, siger Michael.

Ingen ved, om Lars klarer sig og kommer ud af sit misbrug i live. Men hans forældre har forberedt sig på det værste.

- Vi har for længst skrevet en plan for hans begravelse. Vi ved, hvem der skal deltage, og hvordan det skal foregå. Vi håber selvfølgelig, at vi ikke får brug for planen, men den ligger i en skuffe. Klar til at blive taget frem, siger Michael.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Baby-salmesang i Trinitatis Kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Din vin kan være sminket med kemi

Elbobladet

Giv haven et eksotisk pift

Elbobladet

Opel sætter strøm til Vivaro

Annonce