Annonce
Elbobladet

Morfin-byen: Ulovlig medicin-handel er svært at efterforske og billigt i straf

Justitsministeriets kommunikationsafdeling oplyser, at en kommentar fra minister Søren Pape Poulsen (K) ikke er mulig. Foto: Steen Brogaard

Selvom morfin er lige så farligt som klassiske, hårde stoffer, er risikoen for at blive anholdt lavere. Og straffen mindre.

Annonce

Fredericia: En betydelig del af Fredericias store, illegale marked for morfin-præparater stammer fra lovligt udstedte recepter. Og dét er en udfordring for politiet, som forsøger at bremse den ulovlige handel.

Det fortæller politiinspektør Carit Andersen fra Sydøstjyllands Politi.

Udfordringen ligger i, at stofferne i sig selv ikke er ulovlige - det bliver de først, hvis de ligger i lommen på en person uden recept. Og dét kan udgøre en efterforskningsmæssig udfordring.

Dertil kommer, at straffeloven ser forskelligt på morfin og andre hårde stoffer. Der skal således meget store mængder morfin til, før videresalg straffes i henhold til straffelovens § 191, der kan give op til 10 års fængsel for narkohandel.

- Først ved videresalg af meget store mængder - over 3.000 enheder - træder straffelovens § 191 i kraft, siger Carit Andersen.

Der er et misforhold mellem morfinens virkning og den straf, sælgeren får, hvis han bliver taget.

Carit Andersen, politiinspektør
Politiinspektør Carit Andersen ser et misforhold mellem morfin-handlens skadelighed og den straf, pusherne får, hvis de bliver fanget. Arkivfoto
Annonce

Lave straffe

Politiet betragter morfin-præparaterne som lige så farlige som hård narko - eksempelvis heroin. Morfinen er lige så vanedannende og så dyr, at misbrugerne presses ud i anden kriminalitet.

- Og forhandlernes fortjeneste er meget høj, når de sælger morfin-præparater, siger Carit Andersen.

Morfin-præparaterne kan altså på mange måder sammenlignes med klassisk narko. Alligevel skelner straffeloven mellem morfin og narkotika:

Narkohandel opgøres i gram - altså vægten af det ulovlige stof - mens ulovlig morfinhandel opgøres i enheder - altså antallet af piller eller plastre. Der kan imidlertid være meget stor forskel på piller og plastres virkning og styrke. Men selv hvis de er meget stærke, tæller de hver kun med som én enhed. Dermed kan man sige, at straffeloven reagerer både langsommere og mildere på morfin end på narko. Selvom morfinen er lige så farlig og lige så skæbne-ødelæggende.

- Efter min vurdering er det en ubalance. Set fra min side af bordet er der et misforhold mellem morfinens virkning for de afhængige misbrugere og den straf, sælgeren får, hvis han bliver taget, siger Carit Andersen.

ElboBladet har bedt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) forholde sig til, at straffeloven reagerer langsommere på morfin-handel end anden narkohandel. Men ministeriets kommunikationsafdeling meddeler, at et interview "desværre ikke bliver muligt". Retsordførere fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet udtaler her på siden, at de ønsker reglen lavet om.

Annonce

Et Fredericia-fænomen

Morfin har gennem flere år været et stort problem på Fredericias sorte marked. Langt mere her end i andre byer.

- Det er i hvert fald mere synligt her i Fredericia end andre steder. Men vi kan jo ikke vide, om noget lignende findes under radaren andre steder, siger Carit Andersen.

Politiet vurderer, at en betydelig del af det sorte marked dækkes med medicin, der stammer fra lovlige recepter. Men recepterne er ikke nødvendigvis udstedt lokalt.

Carit Andersen vurderer, at de fleste morfin-narkomaner er begyndt med andre stoffer for så senere at ende på morfin. Brugerne findes i alle alders- og samfunds-grupper, men unge fra 18-30 år udgør den største gruppe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce