Annonce
Elbobladet

Morten er youtuber og vær-dig-selv-forkæmper

Morten Laursen fra Bredstrup har sin egen youtube-kanal, hvor han optræder under navnet Moarten. Foto: Peter Friis Autzen
Det er både en karrieremulighed, en kunstnerisk platform og en vej til at hjælpe andre med at være sig selv.
Annonce

Bredstrup: Morten Laursen kalder sig Moarten. Og han har en mission.

- Jeg vil gerne hjælpe folk med at være sig selv. Alt for mange - især unge - tør ikke være sig selv. De er bange for at være anderledes og bange for at skille sig ud. Sådan havde jeg det selv en gang, men ikke længere - og det er skønt at være fri for, siger 22-årige Morten Laursen.

Han er youtuber og har sin egen kanal på den reklamefinansierede, algoritmehøstende, sociale platform, hvor han foreløbig har over 1700 følgere.

Han laver sine videoer hjemme i kælderen, hvor han har installeret udstyr med skærme, tastaturer, kameraer, mikrofoner og en greenscreen, der gør ham i stand til at trylle kunstige baggrunde ind i sine billeder. Det hele er pakket i hans soveværelse, der på væggene er prydet med filmplakater og fotos af venner og familie.

Youtube-projektet har krævet indkøb af en del udstyr. Moartens studie er indrettet i hans soveværelse i kælderen derhjemme. Foto: Peter Friis Autzen

Det har krævet en indsats at nå hertil. Dels er udstyr langt fra gratis, og dels har Morten knoklet med projektet, samtidig med at han har læst HF for senere at læse til maskinsnedker.

- Jeg håber at få en karriere indenfor underholdningsbranchen. Og det kan youtube bruges til. En del kan leve af det, og en del hentes ind til andre dele af underholdningsindustrien. Man kan blive huge, men der er jeg slet ikke endnu, siger Morten, der på nettet kalder sig Moarten.

Når han taler, fletter han ofte engelske ord ind i sine sætninger. Huge, for eksempel.

Annonce

Rap og vær dig selv

Missionen om at hjælpe andre unge til at være sig selv, stammer fra Moartens opvækst.

- I mine folkeskoleår følte jeg mig judget hele vejen rundt. Jeg kunne ikke være mig selv. Jeg blev shy og introvert. Det begrænsede mig - men var også med til at forme mig til den, jeg er i dag, siger Moarten.

I dag gør han en dyd ud af ikke at lade sig binde af andres forventninger og fordomme. Det er også et emne, når han spiller musik og rapper.

- Jeg er blevet den, der gerne springer op på bordet og gør de ting, andre synes er pinlige. Hvis du har lyst, så gør det og vær ligeglad med, hvad andre synes. Hvis jeg føler for det, lader jeg mig ikke begrænse af, hvad andre tænker, siger han.

Hvad nu, hvis dine venner synes, at du er pinlig eller træls?

- Mine venners mening tæller. Den skal selvfølgelig tages in consideration. For man risikerer jo, at folk, der synes sådan, vender ryggen til én, siger Moarten.

Han er ellers ikke bange for at krænke og fornærme.

- Sådan er det på youtube. Men hvis man har et tydeligt glimt i øjet, kan folk godt tage det. Men nogle gange reagerer folk, der ikke er vant til formen og føler sig krænket. Men det er bare fordi de ikke er vant til youtube.

Et eksempel på hans arbejde er en video, hvor han kritiserer og taler om - men ikke med - en anden youtuber og kritiserer hende for at lægge letpåklædte fotos på nettet efter at have beklaget sig over, at andre har lagt fotos ud af hende. Den video er set godt 8500 gange på Moartens kanal.

Han ved godt, at hans videoer nogle gange kritiserer andre for at gøre, som de vil, selvom han samtidig taler for, at man ikke skal gå op i andres mening.

- Men på youtube skal man være edgy og nogle gange gå over stregen, siger han.

Annonce

Startede som ni-årig

At være aktiv med videoer på nettet er ikke nogen ny ting for Moarten.

- Jeg begyndte med mine første videoer på youtube, da jeg var ni eller ti år. Men det var bare små klip fra mit liv. For eksempel lagde jeg en video ud, en dag jeg var syg og hjemme fra skole. De videoer fik mine forældre mig til at slette igen, siger han og smiler.

Den nuværende kanal åbnede i 2013, men blev først et seriøst projekt i 2018.

- Efter at jeg havde været på efterskole, begyndte jeg at gøre mere ud af det, og det er vokset i etaper. Jeg håber en dag at kunne leve af det. Det kan jeg slet ikke endnu, men jer alligevel stolt af det, jeg har opnået indtil nu. Jeg er ikke rig eller kendt, men jeg har givet mig selv og andre noget. Det vil jeg blive ved med.

Hjemmestudiet i kælderen er indrettet med greenscreen, der her ses i baggrunden. Den gør Morten Laursen i stand til at lægge kunstige baggrunde på sine billeder. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce