Annonce
Elbobladet

Naturen er lækker: Her er fem ting fra haven og naturen, du kan spise

Rågeungerne, som Finn Erik Johansen skyder, kan spises. Især er han begejstret for bryststykkerne, men også hjertet smager godt, fortæller han og viser det lille hjerte frem. Der er mange andre ting i naturen, der kan spises. Foto: Peter Friis Autzen
Naturen - både den i haven og den andre steder - byder på langt flere spisemuligheder, end de fleste tror. Her er fem steder, du kan lægge ud, hvis du har lyst.

Fredericia: Naturen er ikke bare god at se på og dufte til. Den smager også godt. I hvert fald en del af den.

Nogle af lækkerierne kender du garanteret allerede. Men andre kommer måske bag på dig.

vildmad.dk, som blandt andre Filuftsrådet står bag, findes der adskillige opskrifter, baseret på grønt og planter, du kan finde i naturen.

Annonce

1 Skvalderkål

En af havens mest udskældte planter, Skvalderkålen, smager udmærket. Foto: Mille Tindal Thomsen

Skvalderkålen kan give enhver haveejer lyst til at hive sig i de grå hår. Men faktisk kan man også forsøge at spise sig fri for de grønne planter, som spreder sig i lyntempo.

Vidste du, at skvalderkål er en urt med højt indhold af kalcium, jern og c-vitamin?

Skvalderkål - især de friske skud - er lækre i supper, i salaten, i wok'en eller i pesto.

2 Mælkebøtter

Også mælkebøtter kan bruges til flere ting i køkkenet. Foto: Peter Leth-Larsen

Når nu vi er i gang med planter, der som regel betragtes som ukrudt, er det oplagt også at se lidt på mælkebøtten.

Mølkebøttens blade smager ifølge alt.dk lidt a la rucola. De kan steges i lidt olie og derefter saltes, hvorefter de kan nydes som sprøde chips. Blomsterne kan bruges til kryddersnaps, i appelsinmarmelade eller som kagepynt.

3 Søstjerner

Søstjernen indeholder en masse, der kan skrabes ud og steges i olie. Foto Dorthe Ørsig/Ritzau Scanpix

De fleste kender søstjerner fra strandkanten, men de færreste ved nok, at de byder på en god smagsoplevelse.

Ifølge Naturvejlederforeningen skal man nu ikke forsøge at spise selve søstjernen. Ej heller at koge suppe på den, for det smager angiveligt forfærdeligt.

Men inden i søstjernens arme gemmer der sig noget lækkert. Det er en orange eller brunlig masse, der primært udgør stjernens kønsdele. Massen kan skrabes ud og steges i lidt olie, indtil massen er sprød og gylden.

Resultatet er måske ikke så lækkert at se på, men den smager godt.

4 Brændenælder

Brændenælde-suppe smager dejligt. Foto: Mille Tindal Thomsen

Brændenælder er nærmest sprængfyldte af blandt andet a-vitaminer og c-vitaminer.

Især nye topskud er velegnede til at spise. De smager lidt henad spinat, og de kan blandt andet bruges i suppe, pesto eller wok-retter. Men også i smoothies eller til at give pandekager eller brød et grønt pift.

5 Strandkrabber

Helt almindelige strandkrabber kan spises. Og eftersom der mange steder er alt for mange af dem, kan kokken nærmest hævde at gøre naturen tjeneste. Foto: Søren E. Alwan

Helt almindelig strandkrabber som de, der forskrækker og begejstrer børn på badestranden, kan spises.

Ifølge Naturvejlederforeningen kan man med et kilo mellemstore krabber nå langt ved at hakke dem over og tilberede dem med grøntsager, olie, fløde, salt og peber.

Når det hele har simret en halv times tid, filtrerer du krabberne fra - og klemmer kødet ud af dem.

Det hele tager under en time og smager dejligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Bobby elsker bare sutter

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Elbobladet

Opvaavni tilbage i Fredericia

Annonce