Annonce
Elbobladet

Naturen kalder: Voksne finder fællesskab under åben himmel

Elbospejdernes voksenspejd har faste mødedage cirka hver anden torsdag - året rundt. Derudover har gruppen, der i dag består af ni voksne, en række ture, den arrangerer, ligesom den også indgår i fællesskabet sammen med resten af Elbospejderne. Har man lyst til at prøve det ad, kan man sende en mail til elbospejderne@bredstrup-pjedsted.dk . Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
De spændende oplevelser ligger og venter uden for din dør. Det ved Elbospejderne alt om. Hver anden uge mødes en flok af foreningens voksne medlemmer til fællesskab under åben himmel.

Pjedsted: Selvom klokken har passeret 19.30, er det lyst. Himlen er mere eller mindre skyfri, og i træerne sidder fuglene og kvidrer.

Det er for alvor ved at være den tid på året, hvor det er sjovest at være udenfor. Selvom Henrik Ladeby og de andre voksenspejdere fra Elbospejderne mødes og nyder udelivet året rundt, er de nu helt enige om, at sommerhalvåret er det bedste.

De karakteristiske uniformer med diverse mærker er fundet frem, ligesom tørklæderne matcher rundt om halsen på aftenens fire fremmødte, der foruden Henrik Ladeby også tæller Ole Aaen. I bedste spejderstil er han iført shorts, men påklædningen hos søstrene Louise og Line Jensen egner sig mere til årstiden, hvis man vil undgå en forkølelse.

Annonce

Cirka en gang hver 14. dag mødes de og andre medlemmer af gruppen til halvanden time med fællesskab ved spejderhytten på Stationsvej i Pjedsted eller andre aftalte steder i området.

- Tidligere har jeg været leder og gruppeleder for børn, men det stoppede jeg. Jeg havde dog ikke lyst til at slippe spejderlivet helt, så vi startede gruppen her, fortæller Henrik Ladeby, der var initiativtager til voksengruppen, der blev startet for knap to år siden.

Normalt er det mest almindelige, at voksne indgår som ledere for yngre spejdere, og derfor krævede det også kontakt til Det Danske Spejderkorps (DDS), som Elbospejderne hører under, for at der blev sagt god for initiativet.

Siden er det blevet til en række ture både til lands og vands for gruppen, der er bosat flere forskellige steder - hovedsageligt i kommunen.

- Da vi begyndte, havde jeg tanken om, at det ville være forældre til de yngre spejdere, som ville være en del af det, men det viste sig ikke helt at holde. Mange af dem er jo selv ledere, og dem er der altid behov for, konstaterer Henrik Ladeby, der har været spejder gennem 20 år, men aldrig er gået til spejder som barn.

En del af noget større

På græsplænen ved bålhytten er de fire fremmødte i gang med at løsne rebet, der er bundet rundt om en række rafter. De har udgjort et stort bord-bænke-sæt, som en anden gruppe har forsøgt sig med. Og det er ikke uden praktiske evner og omtanke, at den er kommet op.

Naturen byder på et væld af muligheder, hvis man blot forstår at udnytte den.

- Når man har gået og lært fra sig i mange år, imens man har set andre udføre opgaverne, er det spændende at få tingene i hænderne og selv prøve sig ad, fortæller han, efter bænke-sættet er væk og fokus i stedet er på at lave en port til en sommerfest.

Det er ikke småting, man lærer som spejder, når man færdes i naturen. Her er gruppen af voksenspejdere i færd med at rejse den ene halvdel af det, der skal blive til en stabil port, hvor et banner skal udgøre midten. Fra venstre mod højre er det Louise Jensen, Ole Aaen, Line Jensen og Henrik Ladeby. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Selvom voksenspejd er for folk på cirka 25 år og opefter, er sammenholdet med de andre spejdergrupper en vigtig del. Derfor deltager flere fra gruppen også som frivillige på DDS' store spejderlejr, som i år afholdes ved naturområdet Hedeland nær Roskilde. Her forventes 80.000 deltagere fra ind- og udland.

Annonce

Tilbage til rødderne

30-årige Louise Jensen har ligesom Henrik Ladeby været med siden voksenspejds begyndelse. Som barn var hun ligesom lillesøster Line Jensen spejder, men det stoppede, da hun skulle begynde på ny uddannelse.

- Efterhånden som jeg har fået mere fritid igen, søgte jeg efter en mulighed og jeg fandt det her tilbud, forklarer Louise Jensen og tilføjer:

- Jeg har altid været glad for naturen. Det giver en ro at være her og stresse af.

Selv tror hun ikke, at hun var begyndt som spejder igen, hvis det skulle være i spidsen for en gruppe.

- Jeg har aldrig haft lederegenskaben, så det er rart at være et sted, hvor der ikke er de samme forpligtigelser, som når man er leder, samtidig med at jeg nyder fællesskabet og får nogle gode oplevelser.

Det er dejligt at komme væk fra dagligdagens strabadser, og jeg bruger meget det selv at tage af sted på ture og overnatte i naturen.

Louise Jensen, voksenspejder Elbospejderne
Annonce

Naturen kalder

Med tiden fik hun også lokket sin lillesøster, som har været en del af spejdergruppen i knap et år.

- Jeg er meget enig med Louise om det at gå til voksenspejder. Der er altid plads til, at vi kan hygge og fjolle, siger 24-årige Line Jensen, der særligt husker én tur fra det seneste år som spejder.

- Kanoturen, vi var på, kan jeg særligt huske. Det var vildt hyggeligt at ro ned ad Kongeåen og overnatte i telte og shelters, fortæller hun.

Søstrene Line og Louise Jensen har tidligere været KFUM-spejdere. Som voksenspejder er det imidlertid ingen forudsætning, at man har gået til spejder. Det vigtigste er lysten til at lære, opleve og indgå i et fællesskab.Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Efter lidt over en stressfri time med småsnak og projekter, der både er pakket sammen og lavet på ny, er voksengruppen nået til planlægningen af næste møde, der byder på mad over bål og fællesspisning i skoven.

Solen er ved at gå ned, men fuglene fløjter ufortrødent videre. Aftenidyllen hviler over spejderhytten i et fællesskab, hvor mobiltelefoner og anden elektronik for en stund er tilsidesat. Uanset om man er spejder eller ej, kan naturen bare fortrylle på sin helt egen måde.

Godt nok er der hverken tale om en Wegner eller Børge Mogensen-stol, men designet af denne stol lavet af grene af reb er smart. Samtidig er den praktisk, da den kan skilles i to halvdele. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Elbospejderne holder til på Stationsvej 36A i Pjedsted og byder på syv forskellige hold med alt fra familiespejd for de 3-6-årige og resten af familien til voksenspejd for 24-25-årige og opefter. 4. maj er der desuden informationsmøde i spejderhytten for alle, der kunne ønske sig at være ledere i foreningen. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Annonce
Elbobladet

Vær med til at sikre en god folkeafstemning: Bliv valgtilforordnet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Du risikerer at blive spurgt: Hvad skal vi sælge Fredericia på til turisterne?

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Elbobladet

S-profil i Fredericia er ny mand i spidsen for sosu-skoles bestyrelse

Kultur

Hans blev kaldt nazi-unge og har nu skrevet en bog om barndommen

Elbobladet

Natklub-ejer er stolt efter prisuddeling i Barcelona

Elbobladet

Julie havde en elevtid fuld af prøvelser - nu er hun udnævnt til årets bedste lærling

Elbobladet

Præstens klumme: Da kunstneren blev præst for præsten

Elbobladet

På den 2. side: Skraldespand og some-brydere

Annonce