Annonce
Elbobladet

Naturen lige nu: Uglekasser skal op

Naturvejleder Bjarne Christensen med to ugleunger, der skulle ringmærkes. Privatfoto
Der venter en skøn oplevelse, hvis du er hurtig og heldig med en uglekasse lige nu.

Naturen: Der venter en megafed naturoplevelse lige nu og i den kommende tid. I hvert fald hvis du har en uglekasse i nabolaget - og ellers kan du selv sætte en op. Men du skal skynde dig, for det er i denne tid, uglerne finder mage og stifter familie.

Synet af ugler - og ugleunger - der sidder på en gren og venter på at være store nok til at flyve og jage er en af mine helt store naturfornøjelser. Og med ugler er det sådan, at man faktisk kan følge ungernes sidste tid, fordi de blevet for store til reden og derfor sidder ude på en gren, mens forældrene passer dem. Hvis ikke det er publikumsvenligt, så ved jeg ikke hvad der er.

Natuglen kan beskrives som en mellemstor ugle med en længde på cirka 38 centimeter. Fjerfarven er oftest rødbrun, men kan også være gråbrun. Vingefanget varierer fra 94-104 centimeter.

Annonce


Ugleungerne sidder på en gren og holder øje med dig, mens de venter på mad. Det er en virkelig fed naturoplevelse.


Som hos de fleste uglearter er hunnen større end hannen, selvom kønnene ser ens ud. Hannen vejer 300-550 gram og hunnen 350-700 gram.

Hvis du i januar kommer ud i skoven efter mørkets frembrud, kan du høre et dybt ”uhuuuuu”.

Det er natuglerne, der sidder og ”synger” i håb om at tiltrække en mage og for at markere, at dette område er optaget eller blot for at tiltrække en mage.

Sæt uglekassen op

Natugler yngler meget tidligt på året, allerede i marts skal der lægges æg, så det gælder om, at finde en mage og et redested inden da. Ugler yngler så tidligt, fordi ungerne skal være flyvefærdige og klar til at træne jagt, netop på den tid, hvor unge mus begynder at være talrige. Det giver de utrænede ugleunger gode chancer for succes med deres træning.

Ugleunger, der holder øje med fotografen. Foto: Poul Urbrand

Natugler kan være svære at få øje på, fordi de er nataktive, men netop sangen kan høres vidt omkring, og man kan derfor hurtigt konstatere, om der er ugler i nabolaget.

Uglerne yngler naturligt i hule træer. De kan godt være en mangelvare i vores moderne, veldrevne skove. Derfor kan du hjælpe uglerne, ved at sætte redekasser op til dem - og det allerede hurtigst muligt i januar måned.

Naturen lige nu

Naturvejleder Bjarne Christensen ved Fredericia Kommune skriver i ElboBladet om aktuelle oplevelser i naturen.

Det gør han i serien "Naturen lige nu", der bringes uden fast rytme. I serien kan du både finde inspiration til oplevelser i skoven eller ved stranden, men også byens naturoplevelser kan finde vej til spalterne.

Redekassens mål kan variere, efter hvilke brædder du lige har, men en kasse på cirka 30x30 cm og 50 cm høj er fin. På forsiden skal du fjerne cirka en tredjedel som indgangshul.

Da ugler ikke bygger egentlig rede, kan det være en god idé at smide en smule græstørv eller lidt halm ind i bunden. Kassen skal helst godt op i et træ med indgangen mod øst eller sydøst. Uglerne elsker at sidde i hullet og nyde solen om formiddagen. Kassen skal gerne 6-8 meter op i træet.

Normalt lægges der normalt 2-4 æg. Efter en mild vinter og i "gnaver-år" lægges helt op til 5-7 æg. Er føden knap, kan det ikke betale sig at udruge for mange æg, og så ender det med kun en eller to unger.

Det er bare helt goddag... Natugle i sit naturlige hjem. Foto: Poul Urbrand
Natugle. Foto: Poul Urbrand
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce