Annonce
Elbobladet

Naturvidenskabsfest: Hundredevis af børn blev klogere på vand

Maja fra 4.a på Erritsø Fællesskole afdeling Krogsager elsker at lære nye ting og kemi, så hun nød sidste uge, hvor hun og kammeraterne ligesom mange tusinder andre elever i hele landet udforskede vandets hemmeligheder, da der var naturvidenskabsfestival landet over. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Vandets hemmeligheder var årets tema for den landsdækkende naturvidenskabsuge, som hundredevis af elever fra skolerne i Fredericia Kommune i sidste uge deltog i.
Annonce

Erritsø og Fredericia: En ganske simpel kemisk binding - og alligevel er det grundlag for alt liv på Jorden. Vand og vandets hemmeligheder har eleverne på kommunens skoler udforsket, undersøgt, leget og malet med i hele sidste uge, hvor skoler landet over afholdt naturvidenskabsfestival.

I Madsbyparken var det for sjette år i træk indskolingselever fra de fire distrikts-skoler, der underviste de ældste børn fra kommunens børnehave. Onsdag var det børnehavebørn og elever fra distrikterne Kirstinebjergskole og Erritsø Fællesskole, der indtog Madsbyparken med aktiviteter, eksperimenter og forsøg, mens børn fra Fjordbakkeskolen og Ullerup Bæk distrikterne boltrede sig med vand om torsdagen.

At man kan andet end at drikke vand og vaske sig i det, viste eleverne med deres spændende forsøg, sjove lege og overraskende eksperimenter. Ved Madsbyparkens isbod havde en flok elever slået deres egen lille isbod op. Ved hjælp af isterninger og salt, som trækker varmen ud af isterningerne, som derved bliver kølet endnu mere ned, rystede tre drenge mælk, sukker og vanilje sammen til en iscreme, som de tålmodige børn og voksne nød at smage. Ved søen i parken var der slalomløb med våde svampe og ved vandløbet hjalp Gustav og Bertram fra 2.a og 2.b på Fjordbakkeskolen de mindre børn med at udforske dyrelivet i og omkring det sumpede område.

For blot tre år siden var de to drenge selv børnehavebørn.

- Det var okay sjovt at være med til, men det er også sjovt at vise dem, hvordan de skal fiske, siger Gustrav.

I 2015 blev naturvejlederne i Fredericia Kommune kåret som 'årets festivalarrangør' netop på grund af arrangementet i Madsbyparken, hvor de små elever underviser de endnu mindre før-skole børn. Men det er ikke kun på grund af den fornemme pris, at arrangementet gentages.

- Det har en eller anden magisk effekt. Indskolingsbørnene er helt oppe og ringe over at være med og skulle undervise - og det er som om de mindre børn lytter mere efter, når det er børn, der forklarer, siger naturvejleder Bjarne Christensen, som står bag arrangementet.

Naturvidenskabens uge

Hvert år i uge 39 deltager tusinder af børn landet over i Naturvidenskabsfestival.

Astra, som er det nationale naturfagscenter i Danmark, står bag festivallen og producerer inspirations- og undervisningsmateriale til de mange skoler, der hvert år deltager i festivalen.

Astra har til formål at styrke kvaliteten af undervisningen i naturfag og naturvidenskab for at fremme interessen og rekrutteringen til naturvidenskabs uddannelser.

Annonce

Erritsø-elever kortlægger forurening

På Erritsø Fællesskole afdeling Krogsagervej var eleverne i 3.-5. klasse også i gang med at udforske vandets hemmeligheder gennem seks forskellige værksteder. På ét værksted arbejdede eleverne med FN Verdensmålet om vand og sanitet, mens de på et andet værksted malede billeder af dyr under havet med farvebobler.

Hos natur- og tekniklærer Annette Pustelnik var emnet plastforurening i havet, som er temaet for årets masse-eksperiment, hvor landets skoleelever er med til verdens første nationale kortlægning af plastforurening. De klasser, der er tilmeldt masse-eksperimentet, skal sammen være med til at undersøge, hvor i Danmark der findes plastaffald, hvilke kategorier af plastaffald, der findes, og hvilke polymerer plastaffaldet består af. I Annettes værksted var eleverne med til at kortlægge de forskellige typer plast, som 5.c havde fundet i området bag McDonalds. Og her var der især ét forsøg, som overraskede flere af børnene heriblandt Maja fra 4.a:

- At tyggegummi giver grøn flamme. Det betyder nemlig, at der er PVC i, fortæller 10-årige Maja, der synes, det er en spændende emneuge.

- Jeg synes, det er rigtig sjovt med naturvidenskabsfestival, for jeg kan godt lide at lære om forskellige ting, og jeg kan godt lige at lære om kemi.

Erritsø Fællesskole afdeling Krogsager deltager i festivalen hvert år, netop for at løfte naturvidenskab på skolen. Næste år bliver temaet 'Store opdagelser' hvor det blandt andet skal markeres, at det er 200 år siden, at H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen.

For sjette år afholdet naturvejlederne i Fredericia Kommune naturvidenskabsfest i Madsbyparken, hvor elever fra 2.-3.klasse underviste yngre børn. Bertram og Gustrav fra Fjordbakkeskolen afd. Skærbæk husker tydeligt, da de for tre år siden var på besøg. I år var de ansvarlige for en aktivitet for de besøgende børn. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
I Madsbyparken var det elever fra 2.-3.klasse, der viste børnehavebørnene spændende eksperimenter og forsøg eller sjove aktiviteter. Fælles for alle poster var, at det handlede om vand. Her er det Max, Jonas, Mads og Sebastian, der knuser en dåse. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
I forbindelse med naturvidenskabsfestivalen deltager flere skoler i et såkaldt masse-eksperiment, hvor elever fra hele landet i år er med til at kortlægge plastforureningen i Danmark. Her er Annette Pustelnik og en gruppe elever fra 3.-5. klasse ved at undersøge hvilke typer plast, 5.c fandt, da de samlede affald bag McDonalds. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Temaet for årets naturvidenskabsfestival var vandets hemmeligheder. Her udforskes dyrelivet i vandløbet i Madsbyparken. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Temaet for årets naturvidenskabsfestival var vandets hemmeligheder. På Erritsø Fællesskole afdeling Krogsager malede eleverne med bobler. De blandede maling, opvaskemiddel og vand og pustede bobler, de kunne male med. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce