Annonce
Elbobladet

Navneforsker forventer, at skelnen mellem drenge- og pigenavne forsvinder: Det kan være, at du vil undre dig, den dag du møder en pige, der hedder Gustav

Michael Lerche Nielsen, der er lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og har personnavne som et af sine forskningsområder, forventer, at man ved næste lovrevision af navne helt vil opgive systemet med at skelne mellem drenge- og pigenavne. Selv har navneforskeren en datter ved navn Anna - blandt navneforskere er modenavne udbredt, oplyser han. PR-foto
De flerkønnede navne er kommet for at blive. Det mener Michael Lerche Nielsen, der er navneforsker fra Københavns Universitet.

Navneforsker forventer, at skelnen mellem drenge- og pigenavne fjernes

De flerkønnede navne er kommet for at blive. Det mener Michael Lerche Nielsen, der er navneforsker fra Københavns Universitet.

Fredericia: Hvad skal barnet hedde? Dette skal nybagte forældre tage en beslutning om senest et halvt år efter, at deres barn er født.

Annonce

Men når det kommer til selve navnet, er valgfriheden blevet langt større, end det var for en generation tilbage. Det fortæller lektor Michael Lerche Nielsen, der er navneforsker fra Københavns Universitet.

- Bundlinjen er i dag, at vi får godkendt flere navne, og vi vælger også mange forskellige navne. Andelen af folk med de 10 mest populære daler. Det er et tegn på, at forældrene er mere opfindsomme, siger han.

Det er dog ikke nyt, at navne både kan bruges til drenge og piger. Navne som Kim, Gerd/Gert og Rene/Renee er eksempler på disse. Alligevel er brugen af flerkønnede navne, er brugen af disse steget.

- Ser man et navn, man ikke umiddelbart genkender, kan man ikke vide, om det var en dreng eller pige, man skal snakke med. Sådan var det ikke en generation tilbage hvor det var ”gode, gamle” navne. Den tid er forbi, oplyser Michael Lerche Nielsen.

Ligestilling på navneområdet

Et eksempel på et par, der har valgt et unisex-navn, er fredericianerne Joakim Wölm og Maria Sloth, der besluttede sig for navnet Vilde, inden deres søn blev født. Værdier som ligestilling, og at børn skal være frie, lagde til grund for beslutningen om et navn, der både kan bruges blandt drenge og piger.

- Den holdning, tror jeg, er kommet for at blive, og jeg tror, at det bliver mere almindeligt. I hippie-bevægelsen i 60’erne måtte vi drenge gerne gå i skole iført kjole, men de hed stadig Michael, Henning og Torben, eksemplificerer Michael Lerche Nielsen.

- Nu kommer ligestilling kommer igennem på navneområdet, og så må vi se, hvor langt vi går. Det kan være, at du vil undre dig, den dag du møder en pige, der hedder Gustav, siger forskeren med henvisning til journalistens navn.

Annonce

Forventer mere åbent system

Michael Lerche Nielsen sad selv i lovkommissionen, da der tilbage i år 2006 kom en navnelovsrevision. Her gik overvejelserne også på, hvor langt man kunne gå i forhold til nye navne.

- Vi blev enige om, at der var drengenavne og pigenavne, men at man kunne få godkendt navne til begge køn. Så hvis nogle forældre ved, at de venter en pige, som de vil navngive Gustav, kan de søge om det – og det vil helt sikkert blive godkendt, pointerer han.

- Når der engang kommer en ny lovrevision, vil jeg tro, at man helt vil opgive systemet med at skelne mellem drenge- og pigenavne og i stedet sige, at forældrene selv må finde ud af det, siger Michael Lerche Nielsen, som nævner, at det tilbage i 2006 også blev debatteret.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Teater på vej mod første forestilling: Kendte navne i hovedrollerne

Annonce
Annonce
Elbobladet

Børn skal bygge møller på Østerstrand: Belgisk organisation står bag

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Stress tog arbejdslyst og livsglæden fra Jeanette: Karriereskifte har givet hende nyt syn på livet

Elbobladet

Kunstnere tænker ud af containeren: Laver skattejagt med rullefald og spænding for unge og voksne

Elbobladet

Ny virksomhed i byen: Med 30 års erfaring går Peter iværksættervejen

Elbobladet

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Elbobladet

Ejere af streetfood-bar går ind i stort Vejle-projekt: Ingen planer om at tage væk fra 'Danmarks bedste streetfood'

Elbobladet

Præstens klumme: Tak for en dejlig dag

Elbobladet

På den 2. side: Jeg kommer til at savne køen

Elbobladet

Ugens hund: Olga deler gerne sit bytte med familien

Elbobladet

25-års fødselar med én ting på ønskesedlen: Krisecenter kæmper for mænd

Elbobladet

Mærker stor fredericiansk interesse, men: Is-entusiaster må vente lidt endnu

Elbobladet

Asfaltarbejde på Strandvejen og Vestre Ringvej de kommende uger: Vejene skal fræses og have ny belægning

Elbobladet

Mohamed og Rim kom til Danmark for seks år siden - nu har de åbnet skrædderi i gågaden

Elbobladet

Fredericianske atleter er færdige ved OL

Elbobladet

Bag disken: Bagermester Bjarne gør klar til at slå sit sidste brød op

Elbobladet

Fredericianer modtog pris: Tog hånd om nye medstuderende

Elbobladet

Det summer af glæde og spænding: Gågadesalon klar til åbning

Elbobladet

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump

Elbobladet

Sushikæde kommer til Fredericia: Forventer at åbne i næste måned

Elbobladet

Fredericias træer: Peter Honorés ahorn på volden

Elbobladet

Præstens klumme: Det er mit legeme og blod - men ikke på en klam måde

Elbobladet

Få dine planter helskindet gennem ferien

Annonce