Annonce
Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Pensionsordninger har et gunstigt skattemiljø, og samtidig modregnes man typisk heller ikke på samme måde i folkepensionstillæg, når pengene står dér. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvor første og sidste pensionskrone udbetales fra. Arkivfoto: Michael Bager
Mange kigger på størrelsen af pensionsopsparingen, men nedsparing og udbetaling betyder også meget. Alene her kan der være mange tusind kroner at hente.
Annonce

Hvis pensionen nærmer sig, drømmer du måske allerede nu om flere timer i kolonihaven, tid med børnebørnene eller at invitere hele familien ud at rejse.

Men uanset hvad du drømmer om, så overvej, hvordan du prioriterer din opsparing, råder Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

- Folk fokuserer meget på, hvordan og hvor meget de skal spare op. Men alene ved at tænke på nedsparing kan man få op mod 400.000 kroner ekstra mellem hænderne, siger han.

Tricket er at prioritere sine værdier:

Du har måske en livrentepension, en ratepension, en ATP-opsparing, penge på en indlånskonto og en bolig.

Nogle har lidt mindre - andre har mere - i form af eksempelvis aktiedepot eller investeringer.

- Men beskatningen af pengene er vidt forskellig. Samtidig er der forskel på, hvordan pengene modregnes i andre ydelser. Derfor kan man spare rigtig meget ved at tilrettelægge udbetalingen, siger Morten Bruun Pedersen.


Beskatningen af pengene er vidt forskellig. Samtidig er der forskel på, hvordan pengene modregnes i andre ydelser. Derfor kan man spare rigtig meget ved at tilrettelægge udbetalingen.

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk


Med andre ord: Det er ikke ligegyldigt, hvornår pengene udbetales og hvorfra.

- Hvis du har penge stående i frie midler, kan det som tommelfingerregel betale sig at bruge dem allerførst, siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Kig også på din bolig. Mange vælger at sælge det store hus og flytte i noget mindre.

Men der er andre muligheder, hvis du vil blive boende.

- Det kan være, at huset er steget i værdi, eller at man har afdraget så meget, at man kan optage lån i friværdi. Det er også en måde at få penge - ved at "aktivere" husets værdi, siger Morten Bruun Pedersen.

Annonce

Lad opsparingen stå

Omvendt er det ofte en fordel at lade pensionsopsparingen stå, så længe man kan undvære den.

Det er der flere grunde til.

- Pensionsordninger har typisk et gunstigt skattemiljø, fordi man blandt andet betaler en mere lempelig afkastskat end på en almindelig konto, siger Brian Friis Helmer.

Derudover risikerer du at blive modregnet i andre ydelser - eksempelvis folkepensionstillæg - hvis du modtager hele pensionen på dag ét.

Læg en plan

Når du lægger en plan for udbetalingen af din pension, så kig på, hvad der er vigtigt for dig.

Det handler både om at sprede pengene ud hen over årene, men der skal også være råd til at realisere dine drømme. Du skal hverken løbe tør eller gemme til natten.

Det kan være, at du vil invitere hele familien med på en rejse, mens du er rask og rørig. I så fald er det måske vigtigt at have flere penge i begyndelsen.

Hvis dit store hus giver livskvalitet for dig, når børn og børnebørn kommer på besøg, så behold det. Hvis det store hus står tomt og giver hovedpine, fordi det skal vedligeholdes, kan du spare ned ved at sælge og flytte i mindre bolig.

Derfor skal udbetalingsstrategien ses i forhold til dine drømme og forventninger.

- En klassiker er, at man får en stor pulje penge på én gang fra aldersopsparing eller kapitalpension. Men hvis man bliver modregnet, er det måske smartere at bede om at få mindre bidder ad gangen, siger Brian Friis Helmer.

Annonce

Læg en plan

Så overvej, hvordan - og over hvor mange år - pengene skal udbetales.

Og regn på, om pensionspengene kommer i karambolage med folkepensionstillægget.

Herefter kan du lægge en plan.

- Måske er du så godt stillet, at du slet ikke får folkepensionstillæg i forvejen. Eller måske er det vigtigere for dig at have mange penge til at rejse for de første år, selv om du bliver modregnet, siger Brian Friis Helmer.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Frokostjazz i Tøjhuset

Elbobladet

Peugeot 208 ser ud til at holde hjem

Elbobladet

Se fotos: Axeltorv er klar til jul

Annonce