Annonce
Elbobladet

Nordens største brintfabrik skal bygges i Fredericia

Der har i længere tid været planer om at etablere en produktion af brint på et areal ved Shell Raffinaderiet. Nu har Shell og virksomheden Everfuel og partnere indgået et strategisk samarbejde om at realisere ideen og opføre Nordens største brintanlæg. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Everfuel og Shell indgår strategisk samarbejde om en storskala brintfabrik. Det store brintanlæg og energilagring i Fredericia vil blive det største i Norden.
Annonce

Fredericia: Everfuel, Shell Raffinaderiet (A/S Dansk Shell) i Fredericia og partnere har indgået et strategisk samarbejde om fremtidens forsyning af transportsektoren med grøn energi i form af en brintfabrik. I fællesskab har man kunnet ansøge om midler fra Energistyrelsens pulje til energilagring. Det oplyser selskaberne i en pressemeddelelse.

Ambitionen er at kunne installere et P2X-anlæg i Fredericia med op mod 1 GW elektrolyse kapacitet, men starten vil kunne blive 20 MW. Det er et vigtigt skridt i den grønne omstilling, som gør det muligt at kombinere grøn strøm med fleksibel grøn brintproduktion, så vindmøllestrøm kan gemmes fra, når det blæser, til, når der er behov for energien.

Anlægget bygges af Everfuel og placeres på et jordareal ejet af Raffinaderiet. Shell Raffinaderiet bruger allerede i dag brint som en vigtig del af produktionensprocessen og vil kunne aftage den største part af produktionen af brint. Dermed vil raffinaderiets raffineringsprocesser kunne gøres grønnere, fremgår det af pressemeddelelsen.

Det gør mig naturligvis både glad og stolt, når A/S Dansk Shell sammen med Everfuel øjner muligheder for store investeringer i den grønne omstilling i vores kommune.

Borgmester Jacob Bjerregaard

Annonce

Det største i Norden

Samarbejdet vil etablere det absolut største brintanlæg af sin slags i Norden, som blandt andet vil gøre raffinaderiet stærkt rustet til at matche de krav til grønne flydende brændstoffer, fremtiden vil bringe. Det vil eksempelvis ske ved at kunne lagre og udnytte store mængder af vindenergi, som dermed gør det flydende brændstof grønnere.

Anlægget og dets stor-skala produktion af brint vil således kunne skabe basis for forsyning af grøn brint til transportsektoren både som energibærer i flydende brændstoffer og til direkte anvendelse i brintdrevne køretøjer.

Annonce

Stolt borgmester

Borgmester Jacob Bjerregaard (S) er begejstret for nyheden om samarbejdet.

- Igangsættelsen af produktion og lagring af vedvarende energi i form af brint i storskala er en positiv historie for Fredericia, der vil kunne bidrage til, at vi kan tiltrække spændende og grønne arbejdspladser, og det gør mig naturligvis både glad og stolt, når A/S Dansk Shell sammen med Everfuel øjner muligheder for store investeringer i den grønne omstilling i vores kommune, udtaler han i pressemeddelelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce