Annonce
Elbobladet

Se ham her: Nu er der ansigt på tømrerlærlingen, som for 80 år siden skrev en hilsen under gulvet

Håndværksmester Ole Schirmer fandt den 80 år gamle hilsen fra Kaj Elkjær under gulvet i en lejlighed på Ørnevej i Fredericia. Foto: Peter Friis Autzen
ElboBladets omtale af en 80 år gammel hilsen, fundet under et gulv, har fået flere til at lede efter hilsenens ophavsmand. Nu er han fundet.
Annonce

Fredericia: - Krigen er ved at bryde ud.

Sådan skrev tømrerlærling Kaj Elkjær i 1938 på en træstump og lagde den under det gulv, han var i færd med at lægge i en lejlighed på Ørnevej i Fredericia.

I begyndelsen af februar skrev ElboBladet første gang om brættet og hilsenen. Siden har flere henvendt sig med tips og oplysninger om manden, der efterlod beskeden. Folk, der har slægtsforskning som hobby, har indledt egne efterforskninger. Og andre, der arbejder i håndværkerfirmaer, beslægtet med tømrerlærlingens arbejdssted i 1938, har kontaktet redaktionen.

Nu kan vi fortælle om manden, der som 18-årig efterlod sin besked under gulvet og forudsagde krigen, som med den tyske besættelse kom til Danmark godt halvandet år senere. Nu er der et ansigt til navnet, Kaj Verner Elkjær.

Annonce

Blev ingeniør ved statsbanerne

I 1938 var Kaj Verner Elkjær tømrerlærling ved Fredericia-firmaet Andersen & Elkjær.

- Efter krigen uddannede han sig til ingeniør og fik arbejde ved statsbanerne. Han arbejdede med anlæg og stod blandt andet for at bygge eller anlægge nye banestrækninger. Der arbejdede han, indtil han gik på pension, siger John Malm fra Risskov ved Aarhus.

John Malms faster, Ellen, giftede sig med Kaj. John Malm er altså nevø til Kaj.

- Kaj og Ellen flyttede til Åbyhøj ved Aarhus. I 1946 fik de en datter, Birthe, som stadig lever. Kaj selv døde i 2002. Han blev 82 år, fortæller John Malm.

I gamle fotoalbums har han fundet fotos af Kaj.

- Bortset fra, at Kaj og Ellens datter som femårig fik meningitis og har været præget af det hele livet, levede parret en tilværelse uden mange sværdslag, siger John Malm.

Ved du, om Kaj havde for vane at efterlade beskeder som den, der for nylig blev fundet i Fredericia?

- Nej, det tror jeg ikke. Jeg har i hvert fald aldrig hørt om andre eksempler end brættet fra Fredericia, siger John Malm.

ElboBladets redaktion takker for de mange henvendelser, tip og reaktioner på artiklerne om Kaj Elkjærs hilsen under gulvet.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce