Annonce
Elbobladet

Nu kan alle falde ind og lære om berømt udfald: Endelig permanent udstilling om 6. juli

Bymuseet i Fredericia kunne lørdag indvie den første egentlige, permanente udstilling om 6. juli 1849 og de andre begivenheder før og efter 1. Slesvigske Krig 1848-50. Museet har selv opbygget udstillingen i den gamle Nørremarks-lade i Jernbanegade. Der er malet og lagt lys og lyd ind, og plancher, børnetelt, lydfortællinger og nogle genstande venter på publikum. Her museumsleder Karsten Merrald Sørensen. Foto: Michael Svenningsen
Lydfortællinger, billeder og ord - men også kanonkugler. Bymuseum klar med ny formidling.
Annonce

Fredericia: Først nu har fæstningsbyen fået en permanent udstilling om Udfaldet fra Fredericia 6. juli 1849.

Den blev indviet lørdag på bymuseet i Jernbanegade og er åben i weekenden og hele efterårsferien.

Udstillingen er blandt andet indrettet i Nørremarksladen på museets matrikel - en genopført lade i bindingsværk og med stråtag, der lå, hvor Shells raffinaderi blev bygget i 1960'erne.

Laden er de seneste måneder sat i stand indvendig og tømt for de gamle landbrugsredskaber, den tidligere viste frem. Det fortalte leder af Museerne i Fredericia, Karsten Merrald Sørensen:

- De ansatte på museet har virkelig udvist stor idérigdom og arbejdet hårdt på at få udstillingen klar.

- 6. juli og Slaget ved Fredericia er den enkeltbegivenhed, der definerer Fredericia mest, sagde næstformand i Fredericia Kommunes kultur- og idrætsudvalg, Christian Jørgensen (V):

- Den er omdrejningspunktet for byen og dens borgere.

Annonce

Det vises der:

Udstillingen er bygget op om 60 store illustrerede fotostater. Plancherne har de senere år været vist udendørs ved Det Hvide Vandtårn i forbindelse med 6. juli-festerne.

De beretter blandt andet om soldater og borgere, om generaler og fjenden. Om bombardementer og belejring og om hele optakten til slaget og om hele 1. Slesvigske Krig 1848-50, hvor slesvig-holstenere i det danske riges sydlige dele ønskede selvstændighed og tilslutning til Tyskland. Det opnåede de først efter 2. Slesvigske Krig 1864.

På åbningsdagen lørdag var der også soldaterlejr anno 1849. Den nye udstilling kan ses i museets åbningstid torsdag-søndag fra klokken 12 til 16, men her i skolernes efterårsferie er der dog åbent alle dage. Gratis adgang. Foto: Michael Svenningsen

I en anden af bymuseets bygninger, Egum Møllelade, fortælles historien om 6. juli-slagets ledende generaler og andre officerer - Rye, Lunding, Bülow og så videre.

Fra museets magasiner er udstillet den kobberplade, der var opsat på fæstningskommandant Lundings nu nedrevne villa Bella Vista i Sjællandsgade, hvor de ankom 5. juli 1849, spiste, lagde de sidste planer og red ud klokken 01.00 om natten til 6. juli.

Kom med på rundvisning

Fredericia Dagblad og Museerne i Fredericia inviterer abonnenter på gratis rundvisning i den nye udstilling. Det er torsdag 22. oktober fra klokkenn 17 til 19. Begrænset antal pladser.

Leder af Museerne i Fredericia, Karsten Merrald Sørensen, viser rundt. Kaffe og kage.

Tilmelding alle hverdage fra 9 til 15 på telefon 65 45 58 59.

Udstillingen på bymuseet viser også et brev fra en soldat til sin familie, gamle kanonkugler og et soldaterkammer, hvor de danske jenser boede ude i byen hos private, indtil der blev bygget kaserner.


Der er noget for hele familien og mulighed for, at børnene kan lege sig til viden om en vigtig begivenhed i vores bys historie.

Karsten Merrald Sørensen, leder af Museerne i Fredericia


Indtil der eventuelt opføres et egentligt fæstningscenter i Fredericia, er den nye udstilling et godt og engageret bud på fortællingen, mente Karsten Merrald Sørensen.

Det er en formidling til både børn og voksne. Der er blandt andet også helt nye lydfortællinger, man kan gå rundt og høre, og i et soldatertelt kan de mindste krybe ind og lege med historien.

General Ryes - slagets hovedperson. Med QR-koder i den nye udstilling kan han endda tale på gæsternes mobiltelefoner. Foto: Michael Svenningsen
Slaget i Fredericia 1849 levendegøres i den nye, permanente udstilling på bymuseet i Jernbanegade. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny bog om Skærbæk på vej

Elbobladet

Mad med mening

Elbobladet

Ny liste klar: Her skal du også bære maske eller visir i Fredericia

Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Mundbind er på plads mellem indkøbsvarer og skolebøger - efterspørgslen på smarte mundbind er stor

Elbobladet

Trinitatis Kirke har fået ny præst

Annonce