Fredericia: Der er brug for en større, forebyggende indsats. Der er brug for bedre overblik. Og der er brug for mange flere penge.
Det er tre af hovedkonklusionerne i en evaluering og analyse af Fredericias udfordringer med misbrug af narkotika, medicin og alkohol.
De nye papirer er udarbejdet på baggrund af en evaluering, som professor Mads Uffe Pedersen fra Aarhus Universitet har lavet.
Analysen har været undervejs et års tid. Ud over at påpege flere kvaliteter ved de fredericianske forebyggelses- og behandlingsindsatser, slår professoren også fast, at misbrugsudfordringerne i Fredericia er store.
På bundlinjen står, at en forbedring af den forebyggende indsats svarende til udfordringerne vil koste 3,6 millioner kroner om året. Målet er blandt andet at forhindre, at vigtige indsatser baseres på midlertidige projektbevillinger.
Ifølge statistikken er problemet større i Fredericia.Peder Tind (V), udvalgsformand
Så stort er problemet
Gennem det sidste års tid har ElboBladet haft fokus på misbrug af opioider - altså morfin-præparater. Og på netop dét område skiller Fredericia sig da også ud, viser evalueringen.
- Næsten dobbelt så mange (er) indskrevet i Fredericia med opioider som hovedstof, som i andre danske kommuner (27 procent mod 14 procent), skriver professoren blandt andet i sin analyse, som også slår fast, at voksne hash-misbrugere i Fredericia fylder mindre i statistikken end i andre kommuner.
Samlet set er misbrugsproblemerne i Fredericia større end landsgennemsnittet. Helt usædvanligt var opioid-problemerne i Fredericia så store, at op mod hver tredje unge misbruger måtte ekskluderes fra et særligt metodeudviklings-projekt, fordi deres misbrug af morfin-præparater ikke var omfattet af projektet.
Udvalgsformand Peder Tind (V) fra byrådets social- og beskæftigelsesudvalg har ventet utålmodigt på analysen, som han glæder sig over at få inden budgetforhandlingerne.
- Vi skal erkende, at vi har en udfordring i Fredericia. Og statistikken viser, at vores udfordring er større end andre steder. Det gør vi noget ved - det er en bunden og alvorlig opgave. Vi skal forholde os til det her i budgetforhandlingerne, men jeg kan ikke her og nu love, at vi finder 3,6 millioner kroner, siger Peder Tind.
Udvalgsformanden talte med ElboBladet inden mandagens dialogmøde om misbrugsproblemerne i Fredericia, og inden budgetforhandlingernes startskud mandag eftermiddag. Læs mere i ElboBladets søsteravis, Fredericia Dagblad, om både dialogmødet og budgetforhandlingerne.
Nøgletal for misbrugsområdet i Fredericia
- 40-50 procent af de unge, der har været indskrevet i behandling de senere år, har været afhængige af morfin.
- Blandt voksne, der er indskrevet i behandling i Fredericia, er andelen der har et morfinmisbrug næsten dobbelt så stort som i andre kommuner.
- 3,3 procent af de, der er i behandling for alkoholmisbrug, dør inden behandlingens afslutning. I andre kommuner gælder det 1,2 procent.
- Blandt voksne i behandling har kun 58 procent hash som hovedstof. Landstallet er 68 procent.
- Misbrugs-belastningen i Fredericia er højere end gennemsnittet.