Annonce
Elbobladet

Ny vinterbader? Undgå farlige faldgruber

Det kan være svært at finde folk på stranden, hvis man kun har "skovstien - og så til højre" at gå efter. Derfor har alle danske strande et såkaldt redningsnummer - i form af et unikt ID angivet på et grønt skilt. Notér redningsnummeret på forhånd. På den måde kan redningsmandskabet finde din præcise lokation, hvis der opstår problemer. (Genrefoto)
Vinterbadning bliver stadig mere populært, men det er ikke ufarligt at kaste sig i iskoldt vand. To livreddere fortæller her om faldgruberne, du skal undgå.
Annonce

Et koldt dyk i det mørke vand, som får blodet til at suse rundt i kroppen.

Vinterbadning bliver stadig mere populært herhjemme, og flere badelaug melder om lange ventelister.

Men det er ikke uden risiko at kaste sig i vand nær frysepunktet, understreger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i Trygfonden Kystlivredning.

- Der er mange gode ting ved vinterbadning. Men man skal huske, at man udsætter kroppen for et enormt chok. Det skal man selvfølgelig være klar over, så man kan tage sine forholdsregler, siger han.

Først skal du være realistisk omkring dit helbred.

Vinterbadning er forbundet med en række gavnlige effekter på sundheden. Men det kolde gys vil også få blodet til at pumpe ekstra hurtigt rundt i kroppen, og det kan give problemer, hvis du har et svækket helbred.


Der er mange gode ting ved vinterbadning. Men man skal huske, at man udsætter kroppen for et enormt chok. Det skal man selvfølgelig være klar over, så man kan tage sine forholdsregler.

Anders Myrhøj, kystlivredningschef i Trygfonden Kystlivredning


- Spørg din lægen, før du vinterbader, hvis du er det mindste i tvivl, siger Anders Myrhøj.

Annonce

Undgå at hoppe

Tænk også over, hvordan du går i vandet.

Undgå at hoppe i. Gå i stedet gradvis og kontrolleret i - gerne fra en stige.

Stranden kan have den ulempe, at du nogle gange skal gå langt ud, før du kan komme rigtigt under. Og hvis du bliver svimmel, får krampe eller bliver utilpas, er der pludselig langt til land.

- Ud fra et sikkerhedsperspektiv ville jeg til enhver tid foretrække en badestige og et havnebad frem for en flad strand. Og hvis du er nybegynder, så bliv ved badestigen, siger Anders Myrhøj.

I det hele taget er det vigtigt, at du bader et sted, hvor du er rigtig godt kendt, tilføjer Caroline Kleemann Falster, der er udviklingskonsulent inden for livredning og åbent vand-svømning i Dansk Svømmeunion.

For mange bader alene

Man har ingen præcise tal på, hvor mange vinterbadere, som bader alene. Men inden for generel åbent vand-svømning viser rundspørger, at en del svømmer alene.

Det er problematisk af flere grunde. Helt lavpraktisk er der ingen til at gribe dig i armen, hvis du får krampe, bliver svimmel eller får et ildebefindende. Og fordi kuldechokket er så ekstremt, kan du ikke altid forudse, hvordan din krop vil reagere.

Uden bademakker er der heller ingen til at tilkalde hjælp eller berolige dig. De andre strandgæster kan ikke se dig i vintermørket, og livreddertårnet er sjældent bemandet.

Så bad altid med andre - også om vinteren.

Dette indgår også i de gængse fem baderåd - men det er ekstra vigtigt om vinteren.

- Det risikofyldte er, at vandet er så koldt. Derfor er det problematisk, hvis man skal ligge der længere end ventet, fordi man ikke kan finde stigen eller komme op ved egen hjælp, siger hun.

Derfor er det optimalt at bade i en klub, hvor du møder nogle garvede folk, som både kender området og effekterne af vinterbadning rigtig godt.

Hvis ikke, så bad som minimum altid med mindst én makker, og følg baderådet om at læse vinden og vandet.

For blæsten er typisk kraftigere i vintermånederne.

- Og alt andet lige er det mere risikabelt at blive taget af strømmen ved Vesterhavet om vinteren, siger Caroline Kleemann Falster.

Annonce

Kulde giver hurtigere vejrtrækning

Hyperventilering er en sidste faldgrube.

Det kolde gys vil ofte gøre vejrtrækningen hurtigere. Kunsten er at holde vejrtrækningen i ro - uagtet kulden.

Når vejrtrækningen bliver hurtigere, går man lettere i panik. Man tænker uklart og får måske vand i munden. Dermed er man reelt i gang med at drukne.

- Så øv dig i at trække vejret roligt. Og det er ikke, fordi man skal gå og være bange for at vinterbade. Man skal bare have respekt for, at det er noget andet end at bade om sommeren, siger Anders Myrhøj.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Audi-diesel yder 341 hk

Elbobladet

BMW elbil med 500 hk

Elbobladet

MX-30 scorer fem stjerner

Elbobladet

Fransk vintage jul

Annonce