Annonce
Elbobladet

Nybagt forfatter klæder fremtidens borgere på: Lille Grønært og Walter Valnød skal lære os om Alzheimer

Den 21.september udkommer bogen "Den lille grønært og Walter Alzheimer", som Louise Berggreen Eriksen har skrevet og lavet illustrationer til. Den kan forudbestilles hos Forlaget Mellemgaard - og så håber Louise, at den kan blive solgt i lokale boghandlere og gennem Alzheimerforeningen. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
32-årige Louise Berggreen Eriksen fra Fredericia udgiver om en måned børnebogen "Den lille grønært og Walter Alzheimer". Budskaberne er dog for alle aldre.
Annonce

Fredericia: Sidste sommer sad 32-årige Louise Berggreen Eriksen ved tasterne. Fortællingen om den lille grønært, som møder Walter Alzheimer Valnød, ville bare ud. Om en lille måneds tid udkommer børnebogen - med Louises egne illustrationer.

- Jeg har haft historien i tankerne længe, og jeg har altid tænkt, at jeg på et tidspunkt skulle skrive en bog. Jeg troede bare ikke, at det skulle være lige nu. Men sidste år ved denne tid væltede den ud af fingrene, fortæller Louise Berggreen Eriksen, der nu kan tilføje forfatter på cv'et med efterhånden mange titler.

Da Louise gik ud af folkeskolen for 16 år siden, gik hun straks i gang med social- og sundhedshjælper-uddannelsen. I første praktikforløb på Madsbyhus arbejdede hun med borgere, der havde demens. Og det har hun gjort lige siden, mens hun løbende har videreuddannet sig. Først som social- og sundhedsassistent. Hun har også fået en diplomuddannelse som vidensperson i demens. Og senest er hun blevet uddannet Marte Meo terapeut, som er en special pædagogisk uddannelse, hvor hun som terapeut via videooptagelser kigger på samspillet mellem borger og personale.

Og siden første praktikforløb har Louise Berggreen Eriksen arbejdet med demens og Alzheimer-ramte borgere.

- Jeg har altid været vild med at være sammen med mennesker, der ikke er, som alle vi andre. Det er spændende at finde ud af, hvad der sker "inde bag ved", siger Louise Berggreen Eriksen, der med sin bog gerne vil være med til at klæde os alle bedre på til at omgås borgere med Alzheimer og demens.

Annonce

En revne i skallen

I bogen møder den nysgerrige lille grønært Walter Alzheimer Valnød.

- Hvorfor har du en revne i skallen, spørger den lille grønært, da han møder Walter Valnød, som han synes, er 'en mærkelig sten'.


Jeg vil rigtig gerne være med til at give viden om, hvordan vi er sammen med de borgere, der er ramt af Alzheimer. Det findes der ikke meget information om - og slet ikke til børn. Jeg vil gerne være med til at forme fremtidens borgere.

Louise Berggreen Eriksen, forfatter og vidensperson i demens på Hybyhus Plejecenter


Det er ikke helt tilfældigt, at figuren, der har Alzheimer, er lige netop en nød, der ligner en hjerne. Den lille grønært lærer dog hurtigt, at Walter ikke hedder Alzheimer, det er en sygdom, han har. Og han lærer, hvordan han bedst er sammen med sin nye ven, Walter.

- Jeg vil rigtig gerne være med til at give viden om, hvordan vi er sammen med de borgere, der er og bliver ramt af Alzheimer og demens. Det findes der ikke meget information om - og slet ikke til børn. Jeg vil gerne være med til at forme fremtidens borgere, siger Louise Berggreen Eriksen og tilføjer med et smil:

- Bogen er testet i aldersgruppen 3-10 år, men bogens budskaber rammer alle aldersgrupper.

Et af bogens vigtigste budskaber ifølge forfatteren er, at Alzheimer er noget man har, det er ikke noget, man er. Og et andet vigtigt budskab er læringen om, hvordan man er sammen med sin ven eller forælder eller bedsteforælder, der har fået Alzheimer - eller demens.

- Vi skal bare være til stede i nuet. Ikke blive ked af det, når han ikke kan genkende én. Ser man en sommerfugl, så siger man, der er en sommerfugl - og så kigger man på den, siger Louise, der gerne tager en guitar med på jobbet.

Den kreative vidensperson i demens, som både har skrevet og illustreret bogen, spiller nemlig også guitar. Musik, dyr og børn er noget, der er med til at øge livsglæden hos borgere med demens og Alzheimer.

Louise Berggreen Eriksen har altid vidst, at der lå en bog og rumlede inde i hendes kreative hjerne. Og det skulle være en børnebog, så hun kunne lave illustrationer til den. Den 21.september udkommer hendes debutbog "Den lille grønært og Walter Alzheimer," Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter

- Det kan godt være, at de ikke har et sprog, men de har stadig følelser inde bag ved - og mange af dem. Så det jeg giver, varer ved hele dagen. Når man synger, rammer man et center, der ellers aldrig bliver ramt. De oplever, at de får ord tilbage, når der kommer melodi på - det er bare at ramme den playliste, folk kommer med, fortæller Louise Berggreen Eriksen, der har en borger, som falder fuldstændig til ro, når hun spiller Beatles-nummeret "Yesterday".

Louise tilføjer:

- Og dén følelse bliver siddende længe. Så det handler om at plante en 10'er i de rigtige kasser.

Louise Berggreen Eriksen er til daglig vidensperson i demens og tilknyttet Hybyhus Plejecenter. Nu kan hun også kalde sig børnebogsforfatter og illustrator. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Mad med mening

Elbobladet

Ny bog om Skærbæk på vej

Elbobladet

Ny liste klar: Her skal du også bære maske eller visir i Fredericia

Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Mundbind er på plads mellem indkøbsvarer og skolebøger - efterspørgslen på smarte mundbind er stor

Elbobladet

Trinitatis Kirke har fået ny præst

Annonce