Annonce
Elbobladet

Nye standarder sænker standarden i Fredericia: Sorterer affald i færre kategorier end før

For at få de mindst affalds-sorterende kommuner med ombord er standarderne for affaldssortering sat lavere end Fredericias niveau. Det ærgrer Fredericia Kommune sig over.

Fredericia: - Det var jo ikke lige dét, vi drømte om, siger miljø- og teknikudvalgs-formand Christian Bro (S) og peger på et skilt på Fredericias nye genbrugsplads på Nordre Kobbelvej.

Skiltet viser et af de nye piktogrammer, der hjælper borgerne med at finde den rigtige container til alle affaldskategorier.

Skiltet er udtryk for et nyt og standardiseret system, som kommunerne og selskaberne i Dansk Affaldsforening har indført i forbindelse med, at der til sommer indføres nye krav om affaldssortering i hele landet.

Annonce

Det, der får Christian Bro til at ærgre sig, er, at de nye standarder er lavere end Fredericias standarder.

- Vi har hidtil sorteret i flere kategorier end det, der nu gøres til standard. Så for Fredericias vedkommende trækker de her standarder ned. Men for mange andre kommuner trækker de op, fordi de ikke hidtil har været så gode til sortering som os. Og for at få alle med må vi i Fredericia leve med at sætte niveauet lidt ned for en tid. Men det er ikke noget, jeg er særlig glad for, siger Christian Bro.

De nye standarder betyder ikke noget for sorteringen hjemme hos hr. og fru Fredericia.

Småt brændbart er tilbage

I mange år har de fredericianske genbrugspladser ikke haft en "småt brændbart"-kategori.

Rodekasser og sække med blandet ragelse har altså skullet sorteres i stedet for blot at blive smidt i en container. Især når fredericianere har fået flyttehjælp fra udenbys venner og bekendte, har det ført til spørgsmål på pladsen, hvor de ikke-lokale havde forventet at kunne springe sorteringen over.


Det er lidt som at sætte galophesten til at trække ploven. Men det lever vi med for at få alle med. Og så håber vi at justere op igen.

Christian Bro (S), Miljø- & Teknikudvalget


Nu har genbrugspladsen blandt andet et skilt med betegnelsen "Rest efter sortering".

- Det lugter jo lidt af "småt brændbart", siger Vibeke Hviid, der er leder af genbrugsstationerne og deponiet.

Hun ærgrer sig lige så meget som Christian Bro.

Omkring otte kategorier er forsvundet

Før indførelsen af de nye standarder sorterede genbrugsstationen i nordbyen i cirka 53 kategorier. Nu er der cirka 45. På Bundgaardsvej er der cirka 50 kategorier, oplyser Vibeke Hviid.

Genbrugspladsernes kategorier kan justeres op og ned ud fra en vurdering af, om borgerne har nok indsigt i materialerne og forskellen på dem. For eksempel vælger nogle pladser én container til blandet isolering, mens andre beder borgerne dele det op i glasuld, stenuld og mineraluld. Det sidste fungerer kun, hvis borgerne kan skelne korrekt mellem de tre typer.

- Vi følger selvfølgelig retningslinjerne i de nye standarder. Men vi håber på, at vi kan få mulighed for at lave nogle under-kategorier, så vi ikke sænker vores niveau for affaldssortering, siger hun.

Især håber hun på en bedre opdeling af forskellige plast-typer. Dels for miljøets skyld, dels for økonomien. En præcis sortering giver nemlig genbrugspladsen markant bedre priser, når affaldet skal sælges videre og bruges til fremstilling af nye produkter.

Skiltningen på genbrugspladser er vigtig for at hjælpe borgerne til en mest optimale sortering. Men der er altid udfordringer. Her studerer Vibeke Hviid og Christian Bro (S) en container til plastaffald, der er blevet proppet med forkerte kategorier - mellem de rigtige. Foto: Peter Friis Autzen
Vibeke Hviid og Christian Bro (S) håber, at Fredericia kan genindføre nogle af de sorterings-kategorier, der i første omgang er forsvundet i forbindelse med nye standarder. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Elbobladet

Voldmester taler til cafémøde

Annonce
Elbobladet

Landsdækkende kæde kommer til Fredericia: - Det er et godt område for os

Annonce
Elbobladet

Fredericia bliver et nyt, grønt åndehul rigere - og du er inviteret

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Brandmand landede jobbet, han havde drømt om i 16 år: - Jeg bliver helt tændt af holdånden

Elbobladet

William Morris i ord og billeder

Elbobladet

Fredericias nye store gospelkor giver sommerkoncert

Elbobladet

Rigtig cirkus i Fredericia for første gang i tre år

Elbobladet

Sølvmedalje til Klara og Marco

Elbobladet

Præstens klumme: Guds rige er som et sennepsfrø

Elbobladet

Peter Schmeichel og medlemmer fra Magtens Korridorer skaber nyt Rock’n’Talk show

Annonce