Annonce
Elbobladet

Nyt tilbud til rygere i Fredericia: Marie blev røgfri på seks skovture

Som på et indendørs rygestopforløb taler rygestopvejleder Christian Faber om motivation, afhængighed, nikotinerstatning og hvordan man holder sig røgfri med deltagerne på Fredericia Kommunes nye rygestop-tilbud Røgfri i naturen. Marie Munkholm var med på første hold i foråret og blev trods indledende skepsis røgfri. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Fredericia Kommune har nyt tilbud på hylden til rygere, der gerne vil kvitte smøgerne. Marie Munkholm fra Fredericia var med på første hold. Snart starter nyt hold.

Fredericia: - Det værste, der kan ske, er, at jeg ikke bliver røgfri - og så har jeg da fået noget frisk luft imens.

Sådan tænkte 32-årige Marie Munkholm, da hun i maj troppede op første gang til 'Røgfri i naturen', som er Fredericia Kommunes nye rygestop-tilbud. Det er fysiopterapeuter og rygestopvejledere fra Træning og forebyggelse-afdelingen, der står bag det nye kursus, som er holdundervisning - og det foregår i naturen. Holdet er rygere, der gerne vil kvitte smøgerne, mødes i 2,5 time seks tirsdage i træk. Og de mødes seks forskellige naturskønne steder i Fredericia Kommune.

Helt ærligt, så troede Maria Munkholm ikke på, at seks skovture kunne få hende til at stoppe med at ryge. Men efter første møde - og den tre kilometer lange gåtur med indlangte opgavepauser - ændrede hun opfattelse.

- Der skete noget mellem første og anden gang. Efter mødet med rygestopvejlederne fik jeg tiltro til, at de kunne hjælpe mig, fortæller Marie Munkholm, der startede med at ryge, da hun var 18 år.

Annonce

Vejleder: Der sker fysiske ting ude

Hun har haft en længere rygepause tidligere. Dengang læste hun bogen "Endelig ikke-ryger". Den virkede dengang. Men denne gang skulle der seks skovture til i selskab med to fysioterapeuter og rygestopvejledere fra Fredericia Kommune og andre rygere med samme drøm om at blive røgfri.


Min vejrtrækning er bedre - jeg får ikke længere åndenød. Og så kan jeg mærke det på min døgnrytme.

Marie Munkholm, tidligere ryger og deltager på første Røgfri i naturen


Kurset er startet for, at borgerne har et alternativ til andre rygestopkurser. På kurset går deltagerne omkring tre kilometer. Undervejs har rygestopvejlederne, der også er fysioterapeuter, planlagt stop, hvor kursisterne får et oplæg om et emne og en opgave. Undervejs snakker de om motivation, og deltagerne får en masse redskaber, de kan bruge til at aflede rygetrangen.

Fysioterapeut og rygestopvejleder Christian Faber og hans kollega går ikke kun ture med rygestop-deltagerne. De holder oplæg om forskellige vigtige emner og redskaber -  og så har de opgaver med i rygsækken. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter

- Vi snakker blandt andet om, hvordan naturen kan hjælpe dem med rygetrangen. Den er en afledning, for man flytter automatisk opmærksomheden, når man er i naturen, siger Christian Faber, som er den ene af de to vejledere på holdet.

Han tilføjer:

- Det giver en helhedsoplevelse at arbejde med rygestop i naturen, for der sker nogle fysiske ting, når vi er ude.

Annonce

Fri af rygetrangens lænker

Marie Munkholm nikker bekræftende til det, Christian Faber siger.

- Min vejrtrækning er bedre - jeg får ikke længere åndenød. Og så kan jeg mærke det på min døgnrytme. Jeg vågner om morgenen i stedet for at sove længe - og jeg har mere energi, når jeg vågner, fortæller Marie Munkholm, der blandt andet ønskede at stoppe på grund af hendes helbred, da hun er astmatiker.

Borgere i Fredericia Kommune, der ønsker et røgfrit liv, kan nu blive røgfri i naturen. Seks tirsdage går deltagerne en tur i naturskønne omgivelser sammen med to rygestopvejledere, som undervejs bringer forskellige emner og øvelser på banen. Fx vælg det eller de billeder, der illustrerer, hvad der motiverer dig til et røgfrit liv. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter

En anden motivation for rygestoppet var i høj grad også de lænker, hun følte, rygetrangen gav hende på.

- Jeg føler lidt, at jeg har fået mit liv tilbage. Det eneste, jeg tænkte på, var, hvornår man kan få den næste cigaret. Da jeg på rygekursets første dag fik at vide, at jeg ikke kunne ryge de næste tre timer, gik jeg næsten i panik. Men det gik jo fint alligevel, fortæller Marie Munkholm.

Annonce

Lugtesans kom tilbage

Mellem anden og tredje gang skulle Marie og de andre kursister kvitte smøgerne. De måtte selv sætte en stopdato, men Christian Faber anbefaler, at de kvitter dem tre dage før, de skal mødes med rygestopvejlederne. Det er nemlig videnskabeligt bevist, at det er på tredjedagen, at kroppen higer mest efter nikotinen.

32-årige Marie Munkholm har ikke røget siden den dag i forsommeren, hvor hun i forbindelse med rygestop-forløbet i naturen kvittede smøgerne. Det var økonomien og friheden fra de lænker, hun følte, rygetrangen gav hende, der motiverede hende til at stoppe. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter

Og der gik ikke lang tid, efter sidste smøg var røget, til Marie Munkholm fik sin lugte- og smagssans tilbage. I dag kan hun slet ikke forestille sig, at hun begynder at ryge igen.

Familie og venner er flinke til at bakke op - og rygerne viser stort hensyn til hende. Hun har da også anbefalet kurset til de rygere, hun kender, som gerne vil stoppe.

Der er allerede syv skrevet op til næste hold, hvor Christian Faber håber, de bliver omkring 15 rygere, der gerne vil være røgfrie.

Røgfri i naturen

Fredericia Kommune tilbyder gratis rygestop-forløb i naturen.

Næste hold begynder tirsdag den 1. september.

Holdet mødes seks tirsdage og i 2,5 time per gang.

Mødestedet er forskelligt fra gang til gang, da forløbet foregår forskellige naturskønne steder i kommunen.

Udover to fysioterapeuter og rygestopvejledere deltager naturvejleder Bjarne Christensen, som undervejs fortæller om den natur, kursisterne møder, og giver input til, hvordan man kan bruge naturen.

Kan du gå cirka tre km i rask gang, og er du klar til at blive røgfri, kan du tilmelde dig hos Christian Faber på telefon 2064 7263 eller på email christian.faber@fredericia.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Aprilsvejr!

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Toyota har medvind

Elbobladet

Se video: Sort sol angribes af høg

Annonce