Annonce
Elbobladet

Opråb fra kommunen: Hold jer fra isen

Ved Madsby Legepark er der kommet skiltning op, som fortæller, at isen på søen ikke må betrædes. Det skete, efter nogle børn var ude på den i sidste weekend. Her endte det til al held udramatisk. Foto: Henrik Juel Skovrider
Det kan være farligt at bevæge sig ud på isen, advarer Fredericia Kommune. Umiddelbart er der ikke udsigter til, at man kan tage en skøjtetur på de lokale søer, selvom frosten ser ud til at fortsætte de kommende dage.

Fredericia: Sne og kulde har for alvor lagt en hvid dyne på den fredericianske natur, hvor mange i øjeblikket færdes og nyder mulighederne for at kælke.

Hører man blandt dem, der har et par skøjter liggende, er der dog ingen grund til at finde dem frem foreløbigt.

Det oplyser Bo Christiansen, der er chef for driftsafdelingen i Fredericia Kommune.

Annonce

- Vi er opmærksomme på, at der er lidt frostgrader i øjeblikket, men man skal op på en istykkelse på 13-18 cm på hele søen, før vi overhovedet kan snakke om, at man må færdes på isen, siger han.


Vi er opmærksomme på, at der er lidt frostgrader i øjeblikket, men man skal op på en istykkelse på 13-18 cm på hele søen, før vi overhovedet kan snakke om, at man må færdes på isen.

Bo Christiansen, chef for driftsafdelingen i Fredericia Kommune


Den klare anbefaling er derfor: Bevæg dig ikke ud på isen, hvad end det gælder søer, voldgraven, havet eller andre steder, hvor vandet kan være dybt.

- Det kan være svært at se, hvor tyk isen er i øjeblikket med den sne, der ligger ovenpå, så vi fraråder på det kraftigste imod al færdsel på isen, siger Bo Christiansen.

Ingen målinger

Driftschefen oplyser, at der endnu ikke er taget målinger på, hvor tyk isen er. Det har ganske enkelt ikke været aktuelt, da den ikke er tyk nok, påpeger han.

- Onsdag kunne man eksempelvis se svaner svømme rundt midt på søen i legeparken, så det siger lidt om, at man skal holde sig fra at bevæge sig ud på den, understreger han.

Sådan hurtigt vokser isen

En tommelfingerregel er, at isens tykkelse vokser med en tiendedel millimeter per frostgrad per time.

Et tænkt eksempel kunne være, at temperaturen konstant er -1 grader, hvilket lokalt er temperaturen i øjeblikket. I så fald vil det tage isen 54 dage om at nå en tykkelse på 13 centimeter.

"Effekten af frosten i luften over søen aftager, efterhånden som istykkelsen stiger. Det skyldes, at isen har en isolerende virkning. Jo tykkere isen er, jo langsommere vokser den sig altså endnu tykkere", forklarede klimatolog Mikael Scharling fra DMI, i en pressemeddelelse fra 2014.

Her nævner han også, at et lag sne på isen virker isolerende.

Som dagbladet tidligere har skrevet, var der i weekenden børn ude på den tilfrosne sø i Madsby Legepark, hvor der er kommet skiltning op.

Siden forlyder det dog ikke, at der har været tilfælde i legeparken eller andre steder i kommunen, og derfor er legeparken endnu det eneste sted, hvor skiltning fraråder færden på isen.

Fredericia Kommune har desuden været i kontakt med Sydøstjyllands Politi, som har oplevet problemer andre steder i politikredsen. Derfor er ønsket fra Fredericia Kommune også at være på forkant mod flere hændelser.

Og selvom DMI's vejrprognoser lokalt melder om frost frem til 14. februar, som i øjeblikket er så langt, prognoserne går, er det på ingen måde sikkert, at man overhovedet får lov til at skøjte, selv hvis isen når en tykkelse på minimum 13 centimeter.

Bo Christiansen ønsker på nuværende tidspunkt ikke at spå om, hvorvidt der kan åbnes op for skøjtende.

- Der vil være udfordringer i forhold til et forsamlingsforbud, så det kan også give nogle bekymringer i den forbindelse, påpeger han dog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce