Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Hvornår tager Fanden egentlig sko på?

Journalist Peter Friis Autzen. Foto: Søren Gylling
Annonce

Jeg står uden for min fordør. Klokken er høm-høm om morgenen. Egentlig er jeg ikke a-menneske, men snarere s-menneske. S for sofa.

Men her står jeg altså og ser op på månen, der hænger som et bredt, listigt smil på den kulsorte himmel.

Flere tanker myldrer frem. Min hjerne kan tilsyneladende ikke helt slippe nattens drømmeverden med sommer og koncerter og hængekøje og ElboBladet og lottogevinster og glæde og en verden helt uden amerikansk valgkamp og med Olsen Banden i fjernsynet hver eneste aften.

En af de myldrende tanker er: Hvorfor siger man egentlig, at man står op "før Fanden får sko på"?

Jeg tror aldrig, at jeg har set Fanden afbilledet med sko på. Faktisk er jeg slet ikke sikker på, at han har fødder. På tegninger og malerier har han altid klove som en ged eller sådan noget. Og mig bekendt sætter man ikke sko på geder, som man gør på heste. Så når man siger "jeg stod op, før Fanden fik sko på", kunne man lige så godt bare sige "jeg stod op", for detaljen om Fanden og hans sko præciserer ikke noget som helst.

En anden tanke er: Jeg tror sk-sk-sk-skisme, at sommeren n-n-n-n-ærmer sig sin s-s-s-slutning.


Bruger Fanden overhovedet sko?


En tredje tanke er: Hvor ser det smukt ud med sådan en smal måne. Og jeg husker tilbage til min klasselærer i 1. klasse, Evald, der lærte mig, hvordan man ser forskel på, om månen er aftagende eller tiltagende. Jeg har altid fundet månen tiltalende - men det er noget helt andet.

Denne morgen er månen aftagende - og kun ganske tynd. Næste morgen vil månen være på den 2. side af jordens skygge, og så har vi nymåne, som det hedder, når månen er tiltagende og helt "ny". Men hvad hedder det så, når månen er aftagende og synger på månedens sidste vers? Ved du det? Det hedder næmåne. Som i ny og næ.

Annonce

En god dag truer

Næmåne er ikke et ord, man hører ret tit. Måske jeg skulle ringe til Evald og give ham besked. Så kunne jeg også lige fortælle ham, at gode skolelærere er guld værd.

Faktisk vil jeg gerne lige nævne det for alle: Gode skolelærere er guld værd. De sætter aftryk på hele liv og inspirerer børn til at finde det bedste i sig selv. Det har de forpligtet sig til. Derfor synes jeg, at alle vi andre skal forpligte os til at "spille læreren god". Ikke kun for lærerens skyld, men for også for elevernes.

Nå, mens tankerne flyver, når jeg frem til redaktionslokalerne midt i Jyllands hovedstad.

Efter ankomst tænder jeg lyset og trykker på kaffeautomaten. Jeg ved, at den tager 42 sekunder om at brygge en kop kaffe - men også, at man kan tage koppen allerede efter 33 sekunder, hvis ikke man gider vente velopdragent på automatens lille "bip".

Jeg bruger mine 33 sekunder på at kigge ud af vinduet på anden sal. Det er stadig mørkt, så jeg kan ikke se, om midtbyens dueflok er begyndt på sin utrættelige cirklen rundt over midtbyen. Hvis ikke den allerede er i luften, må den være ved at gøre klar til takeoff, for duerne er altid i luften og holder øje med livet i vores smørhul af en by.

Det bliver en god dag, kan jeg mærke.

Hils din nabo fra ElboBladet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Skarp pris på Sorento plug-in

Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce