Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Jeg sadler kæphesten - vil du med?

Journalist Peter Friis Autzen. Foto: Søren Gylling
Jeg har sagt det før, og nu siger jeg det igen. Igen. Og en gang til.

Da jeg var dreng, havde alle raske drenge en kæphest. Den blev brugt til at lege kojboidere og indianere. Eller bondemand - undskyld, i dag hedder det landmand m/k. Eller landperson.

Nu er min kæphest noget andet. Men jeg kan stadig ride den, til jeg næsten får ondt i røveren. Jeg ved godt, at jeg rider den for tit, men jeg skammer mig ikke over det: Det er min kæphest, og jeg rider den, som jeg vil. Hvis du ikke vil med, så stå af nu.

Seriøst? Er du stadig med?

Annonce

Du skal bladre videre til en 2. side nu, hvis ikke du vil have øjnene tudet fulde af et budskab, jeg har sendt før. Mange gange, endda.

Argh, for pokker da, nu troede jeg lige, at jeg kunne skræmme dig væk, så jeg bare kunne fylde resten af klummens spalter ud med intetsigende blablabla og ævlebævlevrøvle. Men nej.

Jeg gentager: Du har set, læst og hørt det før.

Godt så - men kom ikke og sig, at jeg ikke advarede dig. Her kommer et kæpheste-ridt i fuld gallop - og jeg gider ikke høre noget tis for det bagefter. Det starter i næste linje:

Handl lokalt! Fanme!

Vi skal ikke bare sige det - vi skal gøre det. Hver gang.

Nu kommer julehandlen snart - for nogle er den måske allerede godt i gang. Og du og jeg skal handle lokalt. Hvis vi kun siger det, er det spild af varm luft.


Uden butikker ville vi ikke se meget til hinanden i Fredericia. Og så vil jeg komme til at savne dig. Og din nabo.


Så siger du måske "jamen, ingen af de lokale butikker har lige præcis de sko, min datter ønsker sig".

Sludder. Vi har masser af butikker - og hvis ikke de kan levere præcis det ønskede, så ønsk dig noget andet! Eller slå dig løs, lad dig inspirere af butikkernes udbud og køb noget andet, end det modtageren har skrevet på sin bestillingsseddel - undskyld: Ønskeseddel.

Påstanden om, at man ikke kan finde den ønskede vare i de lokale butikker, er selvforstærkende. For hvis ikke vi handler lokalt, skrumper udvalget og antallet af butikker. Og uden lokale butikker ville vi ikke se meget til hinanden i Fredericia. Og så vil jeg komme til at savne dig. Og din nabo.

Hårdt år

2020 har været et hårdt år for os alle. Når jeg bevæger mig rundt blandt byens butikker, får jeg en snak med nogle af indehaverne.

Normalt vil butiksindehavere ikke sige til en journalist, at det går skidt. I stedet siger de "det går da fint - men det kunne selvfølgelig godt gå bedre".

Men udenfor citat fortæller flere af dem om store omsætningstab som følge af corona-nedlukning og usikkerhed. Så store tab, at jeg har været nødt til at spørge, om jeg hørte rigtigt.

Vi taler om meget store beløb, som mangler i butikker, hvoraf nogle i forvejen er presset af nethandel og "jeg kan ikke finde den rigtige vare i de lokale butikker"-tanken.

Jeg elsker Jyllands hovedstad og vores handelsliv, men jeg kan godt forstå, at butiksfolket pruster og sukker - samtidig med, at de smiler venligt til kunderne.

Brug de lokale butikker - fordi de er der for byen.

Og nu, jeg er i gang: Brug den lokale avis - fordi vi er her for byen.

Så, nu sætter jeg kæphesten i stald for en stund. Den er også helt udmattet.

Hils din nabo fra ElboBladet.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Opvaavni tilbage i Fredericia

Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce