Annonce
Elbobladet

Pårørende til narkoman: På et tidspunkt gad jeg ikke længere dække over min søns misbrug

Stig Andresen fra Andresen's VVS er em af sponsorerne bag arrangementet. Han er selv pårørende til en misbruger. Foto: Peter Friis Autzen
Stig Andresen ved, hvor opslidende det er at være pårørende til en misbruger. Nu sponsorerer han et foredrag, der kan hjælpe andre pårørende med at håndtere deres situation.
Annonce

Fredericia: - Så siger den ene "min søn er lige blevet færdig på universitetet". Så siger den anden "min dreng har lige fået sit drømmejob". Så siger jeg "min søn er narkoman". Så bliver der stille.

Stig Andresen ved, hvordan det føles at være i familie med en misbruger. Han ved, hvor opslidende det er. Han ved, hvor langt man strækker sig for at dække over familiens ulykke. Og han ved, at det alligevel ikke giver mening. Det nytter ikke at gå og putte med det, for så bærer man byrden alene. Og en byrde, båret alene, er dobbelt så tung.

Stig Andresen er manden bag Andresen's VVS, der sammen med Volkswagen Fredericia og Primacol Professional har sponsoreret et foredrag 9. oktober med Carl Christian Randow. Foredraget er arrangeret af Værestedet Solstrålen, finder sted på Tøjhuset, og handler om livet som pårørende til en misbruger. Et emne, Stig kan tale med om - og som han ikke længere gider gå rundt om som om den varme grød. Det holdt han op med for nogen tid siden.

- Alle vidste alligevel, at Niklas var narkoman. Men alle forsøgte at undgå at snakke om det. Men hvorfor? Til sidst gad jeg bare ikke holde på hemmeligheden længere. Jeg orkede ikke længere at pakke det ind, siger Stig.

Jeg ved, at mange forældre tager skylden på sig.

Stig Andresen

Annonce

Brug for hjælp

Stig er langt fra den eneste misbruger-pårørende, der ved, hvor opslidende og udfordrende livet bliver, når en, man elsker, trækkes ned af et misbrug.

Økonomiske udfordringer, svigtende tillid, ødelagt fortrolighed, frygt og meget andet bliver en konstant belastning, som den pårørende ikke rigtig har noget sted at gå hen med. Mange knækker af det.

- Jeg tror, at mange ved for lidt om, hvorfra de kan få hjælp. Det er vigtigt at få de her ting italesat. Også for at forhindre de pårørende i at gå rundt med følelser af skyld og skam. Jeg håber, at folk kommer til foredraget - ikke kun, hvis de er sikre på, at deres kære har et misbrug, men også hvis de bare har en mistanke om det. Eller hvis de tror, at naboens dreng har et misbrug. Eller hvis de bare vil blive klogere.

Ville du selv have gjort noget anderledes, hvis du havde været til sådan et foredrag?

- Det ved jeg ikke. Jeg følte jo ikke, at jeg var i tvivl om, hvad jeg skulle gøre. Men måske jeg så ville have gjort det hurtigere. Måske min søn så var kommet ud hurtigere. Måske.

Niklas Andresen fortalte for nylig i ElboBladet om sit misbrug. Artiklen kan genlæses på Elbobladet.dk. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce