Annonce
Elbobladet

Pas på når du køber disse populære gaver til børnene

Pas på, når du handler legetøj og lignende på nettet. Det lever måske ikke op til EU's og Danmarks beskyttende regler. Foto: Henning Bagger
Køber du børnenes julegaver online i år, så er der legetøj samt forhandlere, du bør gå uden om, hvis du vil undgå at købe skadelige produkter.

Jul: Neongule slimklatter, plastikprinsesser og populære Fortnite-figurer.

Coronakrisen har flyttet julehandlen over på nettet, men det betyder også, at du i højere grad risikerer at lægge skadeligt legetøj i indkøbskurven, når du handler julegaver til børn eller børnebørn.

Og det er særligt visse ting, du skal passe på med at købe, når du først har fundet vej til hjemmesider, hvor det florerer med forhandlere, der ikke skal leve op til legetøjsstandarden inden for EU og Danmark.

Annonce

- Slimlegetøj er noget af det, vi ser i massevis på hylderne, og som vi også forventer vil hitte til jul, siger Sehbar Khalaf, der er toksikolog i Miljøstyrelsen.


Hvis du ikke kan finde en adresse, så hold dig væk.

Claus Jørgensen, Forbrugerrådet Tænk Kemi


Og særligt slimprodukterne uden for EU har i en tidligere undersøgelse fra Miljøstyrelsen vist sig at indeholde det problematiske stof bor, som skader menneskets evne til at få børn.

Men det er ikke det eneste legetøj, du skal være opmærksom på.

- Det samme gælder modellervoks, hvor man risikerer at købe et produkt, der indeholder konserveringsmidler og andre kemikalier, der er forbudt i EU, forklarer Claus Jørgensen, der er projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Og så skal man også holde sig langt væk fra blødt legetøj, der er købt uden for EU, hvor hormonforstyrrende ftalater gerne må bruges, fortsætter han.

Tjek, hvad du kan

Det kan dog være svært at spotte, om et produkt indeholder nogle af de skadelige stoffer, da legetøj ikke skal have påtrykt en ingrediensliste ligesom madvarerne i supermarkedet skal det.

Som tommelfingerregel bør du tjekke, om webshoppen har hjemme i EU. Kig, om der er et "om os" afsnit, samt om forhandlerens adresse ligger inden for EU. Du er aldrig garanteret, men hvis du ikke kan finde en adresse, så hold dig væk, vurderer Claus Jørgensen.

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt produktet indeholder skadelig kemi, så gå ned til en fysisk forhandler, og hør, om de er klar over, hvad produktet består af.

Det her er forbudt

I EU er det forbudt at fremstille, importere og sælge legetøj til børn i alderen 0 til 14 år, hvis produkterne indeholder ftalaterne DEHP, DBP og BBP.

Det samme gør sig gældende, hvis produkterne kan komme i munden og indeholder ftalaterne DINP, DIDP og DNOP.

Et produkt vurderes til at kunne komme i munden, hvis den ene dimension er mindre end fem centimeter.

Produkterne må ikke indeholde mere end 0,1 procent af de ovenstående ftalater.

Det er dog ikke sikkert, at legetøjet er skadeligt, blot fordi det indeholder et af de skadelige stoffer. Det afgørende er koncentrationen af det specifikke stof, samt om barnet bliver eksponeret for det, eller om det er gemt væk inde i legetøjet.

- Ved slimlegetøj kan ens barn være uheldig at få en allergisk reaktion, hvorefter det kan udvikle sig til en allergi, der vil være til gene og følge barnet resten af livet, forklarer Sehbar Khalaf.

Derudover kan der være andre stoffer i legetøjet, som kan være eksempelvis kræftfremkaldende, hvis mennesker dagligt bliver eksponeret for dem over længere tid, forklarer Sehbar Khalaf.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Opvaavni tilbage i Fredericia

Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce